Now Reading:
U Loboru počeli 17. Dani Franje Horvata Kiša. Jembrih: Uključili smo najmlađe, to nam je važno zbog očuvanja naše tradicije i kulture i prenošenja povijesti naših značajnih osoba
Full Article 3 minutes read

U Loboru počeli 17. Dani Franje Horvata Kiša. Jembrih: Uključili smo najmlađe, to nam je važno zbog očuvanja naše tradicije i kulture i prenošenja povijesti naših značajnih osoba

U Loboru se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Krapinsko-zagorske županije te Općine Lobor, a u organizaciji Kajkavskog spravišča iz Zagreba i loborske Udruge za kulturno stvaralaštvo „Franjo Horvat Kiš“, održavaju 17. Dani Franje Horvata Kiša. Riječ je o manifestaciji posvećenoj književniku moderne, putopiscu Franji Horvatu Kišu.

Načelnica Ljubica Jembrih rekla je kako je u Kulturnom centru u Loboru otvoren Mali dječji putopis u kojem su sudjelovali učenici Osnovne škole Franje Horvata Kiša sa svojom mentoricom Snježanom Radišković.

-Ovo je druga godina gdje smo u sklopu manifestacije uključili naše najmlađe, a to nam je važno zbog očuvanja naše tradicije i kulture i prenošenja povijesti naših značajnih osoba, u ovom slučaju putopisca Franje Horvata Kiša, rođenog u Loboru. Učenice Petra Krajnik, Lea Balić i Diana Plancutić pročitate svoje putopise koje su prijavile na natječaj, a sutra će im na središnjoj manifestaciji biti uručene zahvalnice i priznanja. U sam program uključili su se svi učenici i njihovi profesori, tako da imamo i jednu prekrasnu izložbu likovnih radova u kojoj su sudjelovali učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda, sa svojim učiteljicama Majom Krtak Popivić, Vlastom Novački, Paulom Hutinski i Sunčicom Markuš – istaknule je načelnica Jembrih.

V.d. ravnatelj Osnovne škole Alan Grabušić zahvalio je svima koji su sudjelovali u ostvarenju likovnih i literarnih radova, pogotovo onima koji su pisali svoje, neki čak i prve putopise, a zahvalu je uputio i djelatnicima škole koji su radili s učenicima te načelnici Ljubici Jembrih.

-Ovo je lijepa tradicija koju treba nastaviti i dalje njegovati. Putopis, što i sama riječ govori, je putovanje i opisivanje, a to se danas svelo da kada nekud putujete „opalite” selfie za sebe i svoje društvo i na kraju imate samo fotografiju. U vrijeme Franje Horvata Kiša nije bilo mobitela sa super selfie kamerama, nego su imali papir, olovku i penkalu i opisivali su i zapisivali sve što su vidjeli. Onda je ostao pravi, vidljivi trag, iako kažu da slika vrijedi više od tisuću riječi – naglasio je Grabušić.

Kada danas napravite fotografiju, malo ćete toga znati ispričati o tome, ali kada zapišete sve što vidite oko sebe, sve što doživite na svom putovanju, taj trag ostaje za sva vremena, pojasnio je Grabušić što znače putopisi i dodao da kada ćete sljedeći put otići na putovanje, pogotovo na neke dalje destinacije ili one na koje idete prvi put, razmislite o tome da nešto o tom svom putovanju i zapišete.

U program manifestacije uključila se i glazbena škola koja djeluje u OŠ Franje Horvata Kiša. Njezin voditelj Dario Šeremet kazao je kako ova manifestacija znači puno za ovo mjesto, a koliko je Franjo Horvat Kiš bio značajan, govori i to što se i škola zove po njemu.

-Čitaju se neke njegove pjesme i mi ih s klasičnom glazbom popratimo. Zapravo je najvažnije to očuvanje tradicije i uključivanje mladih, a s moje strane mogu reći da je lijepo te tekstove poprati glazbom i da je tako sve povezano jedno s drugim – zaključio je Šeremet.

Izloženi su likovni radovi od 14 učenika drugog razreda, 8 učenika trećeg, 9 učenika četvrtog razreda te radovi tri učenika četvrtog razreda PŠ Petrova Gora.

Izložbu radova obišla su i djeca loborskog Dječjeg vrtića „Ivančica“.

U subotu će se u Lovačkom domu u Zazidju održati središnji program manifestacije, a to je dodjela nagrada za najbolji književni putopis.

sjever.hr
13.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.