Now Reading:
Brojni izlagači i posjetitelji okupili se na 25. Danima voća Koprivničko-križevačke županije
Full Article 3 minutes read

Brojni izlagači i posjetitelji okupili se na 25. Danima voća Koprivničko-križevačke županije

U dvorištu utvrde Stari Grad Đurđevac održana je najznačajnija županijska manifestacija posvećena promociji proizvodnje voća i voćnih prerađevina, 25. Dani voća Koprivničko-križevačke županije.

Na manifestaciji se predstavilo 56 izlagača – poljoprivrednih proizvođača te udruga, škola i radinosti, za koje je Županija osigurala besplatan izlagački prostor. Kako bi dodatno pomogla promociji proizvođača voća i voćnih prerađevina, Županija je i ove godine izdala katalog u kojemu su predstavljeni, kako bi ih potencijalni kupci mogli kontaktirati. Glavni organizator ove manifestacije je Koprivničko-križevačka županija.

Vrijedne izlagače podržali su brojni posjetitelji, a sve ih je pozdravio župan Darko Koren koji im je zahvalio na odazivu te naglasio kontinuitet promocije domaće proizvodnje. Županija već 20. godinu subvencionira podizanje višegodišnjih nasada te je u tom periodu zasađeno preko 500 novih hektara voćnjaka i 132 hektara vinograda.

-Kroz brojne programe potpora potičemo poljoprivrednu proizvodnju, a financijski podržavamo i brojne stručne i znanstvene projekte i istraživanja. Među najvažnijim projektima su „Očuvanje i revitalizacija tradicionalnih voćnih vrsta i sorti“, „Projekt podizanja matičnog nasada plemke Kleščec“ i Osnivanje poljoprivredne zadruge „Gruda“, koja ima za cilj unapređenje prodaje i plasmana proizvoda naših poljoprivrednika. Najvažnije je da mlade generacije konzumiraju upravo naše domaće proizvode – naglasio je župan i za kraj zahvalio svima koji su dali svoj doprinos manifestaciji, kao i onima koji podržavaju rad i trud poljoprivrednika.

Spomenimo i kako je župan uručio zahvalnice svim izlagačima, kao i članovima prvog Organizacijskog odbora koji od samih početaka sudjeluju u manifestaciji, a to su: Anđelka Hodalić, OPG Blaž Pandur, Željkica Oštrkapa Međurečan, OPG Baula Ivan, OPG Matica Bolto, OPG Lasić, OPG Katarina Regović, Jara obrt za proizvodnju, trgovinu i preradu voća i Srednja gospodarska škola Križevci.

Proglašeni su i najljepše uređeni izlagački prostori koje je odabrao stručni žiri, a prvu nagradu osvojio je OPG Matica, drugu nagradu Srednja gospodarska škola Križevci, a treću OPG Ivan Goričanec.

U sklopu manifestacije održan je i tradicionalni prikaz pečenja rakije i pekmeza u organizaciji Udruge vinogradara i voćara Đurđevac, koja na Danima voća sudjeluje već 10 godina, a isto toliko godina učenici i mentori Strukovne škole Đurđevac pripremaju doručak i domaće slastice za posjetitelje u sklopu humanitarne akcije. Prikupljena sredstva bila su namijenjena za potrebe Gradskog društva Crvenog križa Đurđevac. Dodajmo i kako je Udruga žena žena s bolestima dojke Narcise organzirala obilježavanje Dana ružičaste vrpce koji su podržali župan Koren i suradnici, kao i brojni posjetitelji.

sjever.hr/kckzz.hr
foto: kckzz.hr
08.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.