Now Reading:
U Kumrovcu se okupio vrh HNS-a! Štromar: Cijena vrtića bi trebala ostati ista ili se čak i smanjiti
Full Article 3 minutes read

U Kumrovcu se okupio vrh HNS-a! Štromar: Cijena vrtića bi trebala ostati ista ili se čak i smanjiti

U Kumrovcu je održana sjednica Hrvatske narodne stranke-liberalnih demokrata na koju se okupio sami vrh stranke.

Saborski zastupnik HNS-a Predrag Štromar uvodno je rekao kako je financiranje vrtića bio jedan od uvjeta za koaliranje u budućnosti za iduću Vladu.

-Da država pomogne jedinicama lokalne samouprave kako bi odgajateljima bile veće plaće, kako bi bili bolji materijalni uvjeti u vrtićima i u tome smo uspjeli pa ćemo ovaj program samo morati obnavljati i popravljati – rekao je Štromar te zahvalio Vladi RH što je nakon 3 godine njihovog inzistiranja ušla u to financiranje.

Saborski zastupnik Štromar je istaknuo kako će načelnicima i gradonačelnicima biti puno jednostavnije i da će djeca u vrtiću imati sve adekvatne uvjete.

-Time će biti sretni i roditelji koji će puno jednostavnije i sigurnije slati svoju djecu u dječje vrtiće. A paralelno s tim ide i izgradnja vrtića. Sve više imamo potrebe za dječjim vrtićima jer sve više roditelja ima potrebu slati djecu u vrtiće – izjavio je Štromar.

Nadalje je napomenuo kako nije svima jasno na koji će način država pomagati jedinicama lokalne samouprave pa je dao objašnjenje Uredbe.

-Ova mjera je osiguranje načelnicima i gradonačelnicima za sufinanciranje sredstava u proračunu. Dosad su načelnici i gradonačelnici iz proračuna ionako sufinancirali dječje vrtiće. One Općine koje su bogatije dobit će manje po djetetu od države, a siromašnije će dobiti više po djetetu od države. Ovim sredstvima dolazimo do toga da načelnici, gradonačelnici neće trebati povećat cijene za roditelje. Iako je velika inflacija, veliki su troškovi – ta cijena bi trebala ostati ista ili se čak i smanjiti – naglasio je Štromar i za kraj dodao kako je cilj da se uvjeti u vrtićima poprave.

V.d. predsjednik HNS-a Mirko Korotaj nakon sjednice Središnjeg odbora HNS-a napomenuo je kako će se posebno voditi računa o osobama starije životne dobi.

-Zalagat ćemo se za europske plaće i europske mirovine. Pokušat ćemo smanjiti socijalne razlike te da naši umirovljenici dobiju što bolje mirovine i da mogu solidno živjeti s obzirom na cijene koje su na tržištu – izjavio je v.d. predsjednik HNS-a Korotaj.

Korotaj se osvrnuo i na temu uvođenja 13. mirovine.

-Potrudit ćemo se izboriti za 13. mirovinu, ili kao samostalna stranka ili stranka u koaliciji s drugim strankama. Svoje programe ćemo prezentirati ljudima i tako pomoći da žive što kvalitetnije u našoj Republici Hrvatskoj – zaključio je Korotaj.

sjever.hr/mdjak
07.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.