Now Reading:
U Krapini obilježen Dan ružičaste vrpce: „Neka žene oboljele od raka dojke i njihova borba budu inspiracija i poticaj da budemo odgovorne“
Full Article 3 minutes read

U Krapini obilježen Dan ružičaste vrpce: „Neka žene oboljele od raka dojke i njihova borba budu inspiracija i poticaj da budemo odgovorne“

Udruga za borbu protiv raka dojke Europa Donna Krapina sa Zavodom za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije organizirala i ove godine druženje kako bi promovirala svjesnost o preventivnim pregledima žena, posebice mladih žena zbog ranog otkrivanja ove bolesti.

Kampanja je namijenjena promociji mjeseca listopada i ružičaste vrpce koji su ključni za podizanje svijesti u borbi protiv raka dojke.

Kampanji su se između ostalih odazvali i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović i u ime Krapinsko-zagorske županije Martina Gregurović Šanjug.

Doktorica Zavoda za javno zdravstvo KZŽ i koordinatorica programa ranog otkrivanja raka dojke Marina Stanković Djuretek rekla je kako se Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke provodi u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Krapinsko-zagorskoj županiji, od 2006. godine.

 -U tijeku je osmi ciklus pozivanja žena. Programom su obuhvaćene žene dobne skupine od 50 do 69 godina koje imaju prebivalište na području naše županije. Preventivne mamografije obavljaju se u Općoj bolnici Zabok i Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice. Žene su dobro upoznate s ovim programom, međutim ne odazivaju se sve žene na poziv, neke kažu „bolje da ne znam”, a to je najgori mogući odgovor. Za bolest nije dobro da se ne zna, već naprotiv, da se sazna na vrijeme jer sve bolesti koje se otkriju  na vrijeme su, konkretno za rak dojke 90 posto, izlječive – naglasila je doktorica Stanković Djuretek.

Za sva pitanja, dileme, savjete, žene se mogu javiti na besplatan broj 0800 200-127.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurović Šanjug istaknula je kako Krapinsko-zagorska županija snažno podupire akciju.

– Rak dojke je treći uzrok smrtnosti kod žena. Statistika na nacionalnoj razini preljeva se i na Krapinsko-zagorsku županiju i stoga nam je izuzetno važno poslati snažnu poruku sa svih razina koliko je važno da smo sami odgovorni za svoje zdravlje, da mi žene same vodimo računa o sebi, bilo redovitim pregledima kod kuće, bilo redovitim preventivnim pregledima koje organizira Hrvatski zavod za javno zdravstvo, bilo pregledima kod svojih liječnika obiteljske medicine, odnosno zdravstvene zaštite žena – kazala je Gregurović Šanjug i dodala da svatko od nas poznaje, bilo u svojoj široj obitelji, bilo u krugu svojih prijatelja, neku od žena koja je oboljela od raka dojke. Neka te žene i njihova borba budu inspiracija i poticaj da budemo odgovorne, ali i poruka muškarcima da vode računa o onim ženama koje su im važne i dragocjene da redovito obavljaju preglede.

Gradonačelnik Gregurović također je kazao kako je važno da se žene osvijesti da se redovito kontroliraju i idu na preglede, jer je rano otkrivanje uistinu važno jer što se ranije rak otkrije liječenje je uspješnije.

– Radio sam u jednoj privatnoj poliklinici, a nakon toga gotovo 13 godina u Klinici za tumore u Zagrebu prije nego sam postao gradonačelnik. Kao što sam spomenuo, rano otkrivanje raka dojke znači veću šansu za izlječenjem i preživljavanjem. Podržavam ovu Udrugu koja je aktivna s nizom pripremljenih događanja, a ove godine uključio se i Trkački klub Maraton Krapina i Rukometni klub Zagorec Krapina. Neki dan na zagorskom derbiju Zagorca i Tondacha iz Bedekovčine su suci nosili ružičaste vrpce i tako dali podršku Udruzi Europa Donna na svemu što rade – zaključio je Gregurović.

i.belošević/sjever.hr 06.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.