Now Reading:
Galerija grada Krapine slavi 30. rođendan – Gradonačelnik Gregurović: To je umjetnička duša našega grada
Full Article 5 minutes read

Galerija grada Krapine slavi 30. rođendan – Gradonačelnik Gregurović: To je umjetnička duša našega grada

Galerija grada Krapine, otvorena 5. rujna 1993. godine povodom obilježavanja 800. obljetnice od prvog pisanog spominjanja grada Krapine, slavi svoj 30. rođendan, a u sklopu proslave u četvrtak je otvorena izložba pod nazivom „Galerija kroz vrijeme – 30 godina umjetničkog nasljeđa”.

Trideset godina s jedne je strane puno, a s druge malo, izjavila je kustosica Galerije, Vesna Kunštek naglasivši da je u tri desetljeća u Galeriji održano više od 270 likovnih izložbi domaćih autora, kao i autorica iz Japana i Švedske.

-Održane su i mnoge tematske izložbe pa tako već više od 20 godina imamo izložbu pisanica na kojoj izlažu djeca vrtićke dobi, učenici osnovnih i srednjih škola, pojedinci, likovni umjetnici, pa i umirovljenici. Tradicionalno, u Galeriji se od 2011. godine održava Međunarodna izložba maski na kojoj sudjeluju umjetnici iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske, a jedna od većih likovnih manifestacija je Zagorski likovni salon koji je održan deveti put. To je najveća žirirana likovna manifestacija u sjeverozapadnoj Hrvatskoj na kojoj svoje radove mogu izložiti likovni umjetnici koji su svojim radom ili na neki drugi način vezani na Hrvatsko zagorje ili prijatelji Hrvatskog zagorja – kazala je Kunštek.

Najavivši jubilarni 10. Zagorski salon koji će se održati iduće godine, podsjetila je da je 2008. godine kao prva u Hrvatskoj u Galeriji održana Origami art izložba sa svjetski poznatim origami majstorima, a lani je organizira druga takva izložba s hrvatskim origami majstorima i gostima iz Mađarske.

-Fundus Galerije broji više od 500 likovnih radova, to su radovi koji su sakupljeni u 30. godina rada Galerije, a imamo i kiparske radove. Dobili smo još jednu vrijednu donaciju od akademskog slikara Tihomira Lončara koji nam poklanja 37 slika ulja na platnu – istaknula je kustosica Kunštek.

Povjesničarka umjetnosti, likovna kritičarka i novinarka Branka Hlevnjak naglasila je da je zgrada Galerije grada Krapine postala važan kulturni centar.

-Ona nema samo programe kojima animira publiku da se uključi, već ona brine i o vrlo važnom i bogatom parku Hušnjakovo u kojem se nalaze drvene skulpture koje galerija sustavno, svako malo obnavlja. Galerija se zalaže i da ova Rukljačeva donacija „Femine nude”, prekrasni ženski aktovi u gipsu, odliju s vremena na vrijeme i postave u park, čime smo dobili još jedan prekrasan park skulptura u Krapini – izjavila je Hlevnjak.

Naglasila je da su donatori ti koji čuvaju baštinu te da je donacija na neki način i obaveza jer galerija postaje i muzej.

-Galerija je već na jedan način postala mali muzej zbog male arheološke zbirke, ali silne donacije vrlo vrijednih djela upućuju na to da će ova galerija postati poput galerije Moderna u Zagrebu koja ima stalni postav. Ova galerija postala je muzejsko galerijski prostor, traje 30 godina u ovom prekrasnom prostoru, a 50 godina kontinuiranog djelovanja umjetnika u ovom gradu koji je grad kulture i pismenosti. Kultura je temelj identitetu i bez nje mi smo nitko i ništa – rekla je Hlevnjak dodajući da je umjetnost naša duhovna potreba.

Galerija grada Krapine značajna je i zbog toga što djeluje u okviru krapinskog Pučkog otvorenog učilišta, naglasila je Grozdana Pavlović, ravnateljica POU-a.

-Galerija se bavi i obrazovanjem i kulturom i može se reći da je uz festival soprana, koji predstavlja kulturu grada Krapine, centar kulture koji okuplja umjetnike, ali ne samo likovne, već i svih vrsta umjetnosti kao što su književnost, glazbena umjetnost pa također i film – kazala je Pavlović.

Otvorenju izložbe „Galerija kroz vrijeme – 30 godina umjetničkog nasljeđa” nazočio je i gradonačelnik Zoran Gregurović koji je rekao kako je ovo velika, značajna godina za grad, budući da se osim 830 godina od prvog pisanog spomena grada i 30 godina Grada Krapine kao jedinice lokalne samouprave, obilježava i 30. rođendan Galerije.

-Kroz ova tri desetljeća u našoj su Galeriji održane brojne izložbe, fundus Galerije je uistinu bogat, s brojnim respektabilnim djelima, a nakon našeg festivalskog tjedna polako dolazimo u razdoblje kada ćemo obilježiti Dan grada. Ova izložba povijesti naše Galerije i određenog dijela fundusa uvertira je u to za Krapiniu posebno razdoblje kada slavimo naš rođendan – rekao je Gregurović.

Podsjetio je da je 70-ih godina prošlog stoljeća zgradu u kojoj je Galerija Gradu Krapini darovala obitelj Majcen, za potrebe Galerije, ali i za druge društvene sadržaje.

-Mislim da je ova zgrada koju smo dobili na poklon i koja je kasnije renovirana ispunila svoju svrhu i postala umjetnička duša našega grada, gdje kontinuirano, kroz sve ove godine imamo najbolje izložbe. Kroz ovu su galeriju prošli brojni poznati, renomirani umjetnici, a svakako vrijedi istaknuti donaciju koju smo dobili uz Tjedan kajkavske kulture. Naime, bivši ministar Božo Biškupić, jedan od najzaslužnijih što je ova zgrada renovirana, iz Zbirke Biškupić koju imaju on i njegova supruga Ljerka darovao nam je uistinu vrijednu zbirku grafika. Smatram da su se svi koji su bili u ovoj zgradi zaljubili u nju i vidim da ta ljubav kontinuirano traje – zaključio je gradonačelnik Gregurović.

Dodajmo na kraju da su zbirka slika i skulptura recentnih likovnih umjetnika, kao i zbirka slika Ernesta Tomaševića i skulptura Vjekoslava Rukljača, rješenjem Ministarstva kulture od 2011. godine upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske i imaju svojstvo kulturnog dobra.

sjever.hr
06.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.