Now Reading:
Aktualac na Skupštini Varaždinske županije – jedno od pitanja vezano uz jezero Trakošćan. Župan Stričak: Projekt je sada krenuo, otkad Čačić više nema doticaja s njim!!!
Full Article 6 minutes read

Aktualac na Skupštini Varaždinske županije – jedno od pitanja vezano uz jezero Trakošćan. Župan Stričak: Projekt je sada krenuo, otkad Čačić više nema doticaja s njim!!!

Na aktualnom satu sjednice Skupštine Varaždinske županije u srijedu, Jadranka Bahlen je kao prva postavila pitanje zbog čega na području Varaždinske županije nije bilo prijava od strane općina ili gradova na natječaj za izgradnju Centra za starije osobe za koje je sredstva osigurala država preko EU fondova.

Župan Anđelko Stričak kazao je da se već nekoliko puta odgovaralo na to pitanje te je podsjetio kako su se jedino na taj projekt mogli prijaviti općine i gradovi. Prozvao je općine koje vode Reformisti zbog čega se oni nisu prijavili. Naime, kazao je kako je Županija dala svakome potporu, svakoj općini ili gradu koji su bili spremni prijaviti se, no nije bilo interesa, zaključio je župan. Dodao je kako inače na području Varaždinske županije postoji 45 domova za starije i da je ukupni kapacitet 2.315 osoba.

Željko Bedeković je pak pitao tko će raspolagati planinarskim domovima koje će Županija dati u zakup, a drugo pitanje bilo je vezano uz gradnju Centra civilne zaštite.

Što se tiče planinarskih domova, župan je odgovorio da postoji cijeli niz zakonskih akata koji se tek trebaju donijeti i da će na vrijeme o svemu biti obaviješteni. Vezano uz Centar civilne zaštite podsjetio je da u mandatu prethodnog župana niti jedan projekt nije završen, iako su neki započeti, što jasno govori koliko su složeni ovako veliki projekti. Ista je situacija s Centrom civilne zaštite, projekt koji ide svojim tijekom i koji je doista složen.

Natalija Martinčević je pak postavila pitanje u vezi baliranog otpada, odnosno kada će se riješiti to pitanje u kojem treba sudjelovati i nacionalna razina sa sufinanciranjem. Drugo pitanje odnosilo se na istu tematiku kao i pitanje Bahlen vezano uz Centar za starije.

U odgovoru vezanom uz balirani otpada župan je odgovorio Martinčević da je cijeli projekt oko otpada osmislio čelni čovjek njene stranke Radimir Čačič i da je sve funkcioniralo do 2008. kada je “puknula” ljubav između Čačića i tadašnjeg gradonačelnika Čehoka. Podsjetio je da su protiv rješavanja tog problema bili jedino Reformisti i SDP.

-Od početka do sada jedini koji opstruiraju rješenje su Čačić i SDP – jasan je bio župan koji je ponudio Martinčević da će službe pronaći sve novinarske uratke koji će tu tvrdnju potkrijepiti.

Pitanje Sanje Kočet bilo je vezano uz uredbu Vlade da sufinancira cijenu vrtića, što nažalost Općina Donja Voća ne može jer nema vrtić na svom području, iako ima mališana koji pohađaju vrtiće u drugim općinama. Zamolila je župana da apelira na resorno ministarstvo da se kroz dodatne potpore i programe pomogne u izgradnji vrtića u općinama gdje ih nedostaje.

-Donja Voća će dobiti i vrtić i školsku-sportsku dvoranu u sklopu tamošnje škole – kratko i jasno je odgovorio župan te podsjetio da je prijašnji župan Radimir Čačić uskratio pravo školi da izda suglasnost kako bi se vrtić gradio na zemljištu škole.

Luku Brezovca zanimalo je kakva je situacija s projektom izmuljivanja jezera Trakošćan.

Župan je podsjetio da se i o tome razgovaralo u više navrata ali je dodao da se projekt pokrenuo i da će sve to biti riješeno. Naglasio je da se sve pokrenulo od kada Radimir Čačić više nema doticaja s tim projektom.

Krešimir Horvat postavio je pitanje iz područja poljoprivrede, odnosno postoji li registar ili nešto slično u kojem bi bili podaci o zapuštenom poljoprivrednom zemljištu.

Stričak je zapitao koji bi se model upotrijebio i dodao da bi se o tome moglo razgovarati na Skupštini Varaždinske županije.

Luka Zrinski također je postavio pitanje vezano uz uredbu Vlade o sufinanciranju cijene vrtića gdje je iznos određen prema stupnju razvijenosti pojedine općine ili grada.

U odgovoru Stričak je kazao kako je preko programa Vlade RH dosad izgrađeno 14 vrtića i kako će biti izgrađeno još njih 16, dakle ukupno 30. Također, Vlada je po prvi put donijela odluku o sufinanciranju hladnog pogona vrtića. S druge strane, rekao je da SDP ima čak četiri stava o tome kako će funkcionirati vrtići. Od Grbinove izjave da vrtići trebaju biti besplatni, zatim Bosiljevog dizanja cijene vrtića, do izjave da Općina Donja Voća prva dobiva sredstva za sufinanciranje, odnosno da ne dobiva.

-Unutar mjesec dana vi ste kao stranka imali četiri oprečna stava o financiranju vrtića – odgovorio je župan.

Nino Ivanušec zapitao je kakav je situacija oko rotora u Selniku.
Župan je odgovorio da se radi o državnoj cesti koja je u nadležnosti države. Zaključio je da će spomenuti rotor biti izgrađen.

Mario Klapša mišljenja je da se Varaždinska županija ne treba dodatno zaduživati jer dosad nije imala sredstva za pojedine programe i dao je prijedlog da se proda udio u PZC-u kako bi se financirao projekt Bukotermala.

Župan je u odgovoru oko daljnjeg razvoja tvrtke Bukotermal naglasio da se sa svim istraživanjima nije došlo do kraja i da se nikada nisu tako brzo odradila istraživanja. Slijedeći korak je, pojasnio je župan, izrada idejnog projekta eksploatacije te je podržao inicijativu člana Skupštine Klapše i najavio da će se uskoro provesti rasprava o prijedlogu prodaje udjela PZC-a, kako bi se osigurala sredstva za daljnji razvoj Bukotermala.

Marijan Škvarić također je postavio pitanje vezano uz Centar za starije koje su već postavile Bahlen i Martinčević, a odgovoreno mu je kada i članicama Skupštine.

Ivan Čehok je svoje prvo pitanje vezao uz digitalizaciju Dravske park šume. Pozvao je župana da napravi sve da projekt prođe, iako je prijavitelj Grad Varaždin. Naime, problem je, kazao je Čehok, što je Grad prijavio projekt, iako bi trebao biti vlasnik šume, a trenutno nije.

Stričak je ponovio da je Dravska park šuma u vlasništvu Hrvatskih šuma i Hrvatskih voda i da sada treba raspetljati cijelu priču kako projekt ne bi propao. Drži da postoje velike šanse da se taj posao realizira i da projekt neće propasti.

Tin Jurak požalio se na situaciju na raskrižju Slavonske ulice i Ulice Bogoslava Šuleka u Varaždinu koja je uređena prije nekoliko dana, a gdje su se već pojavila oštećenja na tom dijelu ulice.

Župan je odgovorio da ovo pitanje treba postaviti gradonačelniku Bosilju ali da je sramota da netom uređena prometnica već ima takva oštećenja.

foto: arhiva
s. kalajdžija/sjecer.hr
04.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.