Now Reading:
Obilježena 80. obljetnica Šemovečke bitke, oslobođenja Ludbrega i osnivanja brigade “Braća Radić”! Jubileju nazočio i predsjednik Milanović
Full Article 6 minutes read

Obilježena 80. obljetnica Šemovečke bitke, oslobođenja Ludbrega i osnivanja brigade “Braća Radić”! Jubileju nazočio i predsjednik Milanović

Veliki jubilej odvio se u Ludbregu, a obilježavanju 80. obljetnice Šemovečke bitke, oslobođenja Ludbrega i osnivanja brigade “Braća Radić” uz brojne prisutne, nazočio je i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Predsjednik Udruge antifašista Grada Ludbrega i općina ludbreškog kraja Zdravko Pahor, naglasio je važnost ovog datuma te podsjetio kako je Brigada Braće Radić bila prva brigada na području sjeverozapadne Hrvatske, a njezina ključna uloga došla je do izražaja tijekom oslobođenja Ludbrega. Grad Ludbreg tijekom tog razdoblja bio je snažno uporište u kojem je bilo oko 700 domobrana i drugih protivnika antifašističkog pokreta. Samo oslobođenje Ludbrega i stvaranje privremene “Podravske republike” značilo je mnogo za širenje NOB-a na ovim područjima dok je ludbreški kraj dao 500-tinjak boraca od kojih je polovica poginula.

Predsjednik saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin, govoreći o povijesti formiranja brigade, istaknuo je kako je ona nastala nakon kapitulacije Italije i suočila se s izazovima velikog priljeva partizanskih boraca. Podsjetio je na Šemovečku bitku u kojoj je stradalo više od 70 boraca, gdje je brigada spriječila pomoć ustašama i domobranima u Ludbregu, te naglasio kako je ta bitka odigrala ključnu ulogu u oslobođenju Ludbrega.

Gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić u svom obraćanju, podsjetio je kako je Ludbreg 1943. godine postao središte oslobođenog teritorija, što je označilo početak normalnog života za građane. Obilježavanje ovog dana podsjetnik je na hrabre trenutke u povijesti Ludbrega i Hrvatske te prilika za promišljanje o važnosti antifašizma i partizanskog pokreta.

-Trebalo je tu slobodu dočekati malo kasnije, 1945., ali evo građani grada Ludbrega, bivše općine Ludbreg, taj dan su se s ponosom okupljali i savili svoj rođendan. To je bilo teško, pogibeljno i izazovno vrijeme, trebalo je donositi dobre odluke u cilju pravde, borbenosti i borbe za slabije – naglasio je Bilić.

Gradonačelnik je naglasio da će Grad Ludbreg nastaviti promicati uključivost i toleranciju u europskom društvu.

-Danas moramo ozbiljno razmišljati o takvom tolerantnom uključivom hrvatskom društvu koje je dio uključive tolerantne Europske unije. Zato moramo biti hrabri. Nadam se da ćemo imati svi dovoljno snage, hrabrosti, razuma da u budućnosti donosimo dobre odluke – zaključio je gradonačelnik.

Župan Međimurske županije, Matija Posavec, rekao je da kada se malo prouči povijesti, tada se shvati koliko Šemovečka bitka nije bila bitka za oslobođenje Ludbrega, to je bila bitka za oslobođenje cijelog sjevera Hrvatske.

-To je povijest iz koje moramo učiti. Tada se oslobodio i teritorij rijeke Drave te se omogućilo formiranje Međimurske čete, da bi onda ta Međimurska četa mogla dalje braniti napade sa svih strana. Bez obzira na rijeku Dravu, koja je često u povijesti dijelila ljude i stvarala neke granice, ta Drava je omogućila međusobnu pomoć – rekao je međimurski župan.

Željko Posavec, kao izaslanik župana Varaždinske županije, istaknuo je kako danas možemo biti ponosni na sve učinjeno na prostoru Varaždinske županije.

Premalo se priča o herojstvu i činu koji je ovdje učinjen. Ostaju nam zbivanja i spomenici, ovakva obilježavanja koja nas moraju učiniti ponosnim prije svega. Ludbreg ima svoju prošlost koja mu nije uteg oko noge – rekao Posavec.

Obilježavanju jubilarne 80. obljetnice Šemovečke bitke nazočio je i sam predsjednik Republike Hrvatske Milanović koji je istaknuo značaj ovog povijesnog događaja i brigade za Narodnooslobodilačku borbu (NOB).

-Za Šemovečku bitku sam čuo, ali nisam znao puno, međutim ovdje sam zbog osnivanja Brigade braće Radić, značajne u povijesti NOB-a i time odajem počast, duboko poštovanje i sjećanje na tu brigadu – uvodno je rekao Milanović.

Osvrnuo se na svoj razgovor s Jožom Manolićem prije pet godina, u kojem su se dotakli predsjednika Tuđmana. Manolić je, prema riječima predsjednika, naglasio hrabrost ljudi, uključujući i Tuđmana, te izrazio duboko poštovanje prema njima. Napomenuo je kako je sjeverna Hrvatska bila gusto naseljena u usporedbi s drugim regijama.

-Brigada je kroz vrijeme privlačila sve veći broj lokalnih Hrvata, što je jako bitno. Bilo je bitno za duh borbe, za njezinu reputaciju, za ugled među ljudima. Ova brigada nije slučajno, kada je formirana, dobila ime Braće Radić jer to govori da su ti komunisti vodili računa i o nacionalnom pitanju – objasnio je predsjednik.

Kako je istaknuo predsjednik Milanović i prvi hrvatski predsjednik je bio u Brigadi, a imenovan je i zamjenikom komesara Brigade 1944. godine.

Tuđman nije bio običan antifašist, on je bio više od toga. On je bio osoba od povjerenja i bio je ponosan na to te je napredovao zbog sposobnosti. To je bio hrvatski predsjednik – svakako antifašist, ali se nekako nelagodno želi zamaskirati činjenica da je bio jedan od organizatora svega toga i da je bio osoba s posebnim ovlastima i s posebnim statusom, ne bilo tko – naglasio je Milanović.

Kako je naglasio Milanović, u proteklih 30 godina, često smo bili svjedoci kako se dijele lekcije i kako se raspravlja o političkim opredjeljenjima i prošlim događajima. Spomenuo je i nedavni događaj u kojem je kanadski parlament ovacijama pozdravio 95-godišnjeg bivšeg pripadnika SS divizije iz Ukrajine.

-Kako je uopće završio tamo? Tisuće takvih pripadnika najokorjelije, najmračnije, najokrutnije zločinačke organizacije našlo je utočište na zapadu. Za njih su ustaše, neka se nitko ne uvrijedi, kavaliri. To je današnja Europa i pred time se zatvaraju oči, da bi se obračunavalo na globalnoj strani,a sve vezano uz rat u Ukrajini koju je Rusija napala i za što nitko ne traži opravdanja jer opravdanja nema. Ali pokušati zamaskirati, revitalizacijom i opravdanjem najcrnjih zločina, najokrutnijih ubojica, to moderan zapadni svijet za mene nije i tome ću se uvijek imati dovoljno petlje i hrabrosti suprotstaviti – završio je Milanović.

Prije same glavne svečanosti u dvorcu Batthany, predsjednik Milanović je na mjesnom groblju u Ludbregu položio vijenac u spomenom na sve preminule.

sjever.hr/mdjak
03.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.