Now Reading:
Fentanil –’zombi’ droga preplavila crno tržište. Jača je od heroina 50 puta, a odnijela i dva života u Hrvatskoj
Full Article 1 minutes read

Fentanil –’zombi’ droga preplavila crno tržište. Jača je od heroina 50 puta, a odnijela i dva života u Hrvatskoj

Fentanil, takozvana ‘zombi’ droga je čak 50 puta jača od heroina i preplavila je crno tržište, a odnijela je do sada desetke tisuća života u svijetu. I u Hrvatskoj dva. Iako službene potvrde još nema, čekaju se nalazi obdukcije za dvije sumnjive smrti za koje postoje indicije da bi mogle biti povezane s fentanilom, prenosi 24sata.hr.

Radi se o muškarcima u dobi od 40 godina, bivšim ovisnicima koji su se u jednom trenutku i liječili u Vrapču.  Psihijatar Ivan Ćelić je rekao kako su pored tijela umrlih članovi obitelji pronašli pakiranja fentanila zbog čega postoji osnovana sumnja da su se predozirali.

Fentanil je sintetički opioid koji se u medicini koristi već preko 40 godina za ublažavanje bolova, a daje se samo na liječnički recept. Tek deset grama ove smrtonosne droge dovoljno je za – tisuću doza.

Nadalje, psihijatar je rekao kako su svi izloženi ovoj drogi, najviše oni koji kupuju drogu na ulici. Stvaranje ovisnosti na fentanil koji je od 50 do 100 puta moćniji od morfija povećava vjerojatnost od brojnih komplikacija.

FOTO: Arhiva

sjever.hr/24sata.hr 02.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.