Now Reading:
Predstavljen bogat program Dječjeg tjedna u Krapinsko – zagorskoj županiji, novina su kreativne radionice iz STEM područja
Full Article 4 minutes read

Predstavljen bogat program Dječjeg tjedna u Krapinsko – zagorskoj županiji, novina su kreativne radionice iz STEM područja

U prvom tjednu listopada već se tradicionalno održava Dječji tjedan – najveseliji i najšareniji. Tema ovogodišnjem Dječjeg tjedna na razini Republike Hrvatske su vještine.

Najavljena su događanja u Krapinsko-zagorskoj županiji, sadržaj je bogat, a sve aktivnosti su besplatne. Svečano otvorenje će biti u ponedjeljak, 2. listopada u Zaboku u 11 sati. Svečanost se organizira u suradnji s DND-om i Gradom Zabokom – Gradom prijateljem djece. Očekuje se oko 200 djece iz zabočkih vrtića, Osnovnih škola i DND-a.

U utorak, u 13 sati u Maču, Općini prijatelj djece, organizira se tradicionalni susret dječjih načelnika i načelnica, gradonačelnica i gradonačelnika sa županom. Nakon srijede bit će raspisan Javnog poziva za dječji participativni proračun. Uvedena je i jedna aktivnost kojoj se djeca jako vesele, a to je dan bez ocjena. Županija je pozvala i dala inicijativu da se priključe osnovne i srednje škole. Smisao inicijative je da djeca taj dan uistinu odlaze u školu bez opterećenja. Dječji tjedan završava znanstvenim piknikom u Gornjoj Stubici.

Ove godine naglasak je na STEM područje. Radi toga je uvedena jedna novina, a to je organizacija različitih radionica u koje su se uključile i škole. Na tim radionicama će oni moći poticati kreativnost na različitim područjima kao što su matematika, biologija, priroda, kemija, umjetnosti, književnosti, pa čak i prometnoj kulturi.

Radionice će voditi educirani učitelji, odnosno stručni suradnici i njihove kolege. Radionice će se odvijati u Zaboku, Krapini, Zlataru, Donjoj Stubici, Bedekovčini, Klanjcu i Pregradi. Popis radionica i obrazac za prijavu dostupni su na platformi lumenkzz.hr, a tamo se mogu pronaći i svi dodatni detalji i poveznica za prijavu.

Zamjenica župana Jasna Petek rekla je kako će tijekom najveselijeg tjedna u godini prirediti različite aktivnosti i događaje za djecu.

-S obzirom na to da Krapinsko – zagorska županija s ponosom nosi titulu Županija prijatelj djece, ovom tjednu pristupamo s posebnim značenjem. Status Županija prijatelj djece, osim priznanja donosi i mnoge obaveze koje se odnose na usmjerenje da u našoj županiji provodimo mjere koje su prije svega na kvalitetu života djece i na poštivanje i provođenje Konvencije o pravu djeteta. Preko 50 posto našeg proračuna otpada na dječji proračun i javno ga prikazujemo, te se iz njega vrlo jasno vidi da 50 posto naših sredstava otpada za realiziranje njihovih potreba. Tu su i programi za darovitu djecu, za djecu s teškoćama u razvoju usmjereni smo i na ranu intervenciju, kako bi se prevenirale mnoge teškoće u razvoju u kasnijoj dobi. Jako nam je važna i participacija djece i na to smo izuzetno ponosni, jer prvi u Republici Hrvatskoj imamo dječji participativni proračun i nastojimo educirati djecu kako bi postali odgovorni građani – istaknula je Petek.

Na predstavljanju događanja Dječjeg tjedna bio je i župan Željko Kolar koji je pozvao sve da se uključe u aktivnosti koje su organizirane za Dječji tjedan, ali isto tako i kroz cijelu godinu.

-Djeca najlakše izmame osmjeh na naše lice. Za nikoga više ne strepimo nego za svoju djecu, i nikome više ne posvećujemo pažnju, kao svojoj djeci. Ljubav djeci prije svega – rekao je župan.

Kolar se veseli i sastanku sa svojim kolegicama i kolegama, malim načelnicima i načelnicama, te malim gradonačelnicima.

Djeca točno znaju procijeniti što je dobro i sama mogućnost da oni sami raspolažu s novcem i provode projekte pokazuje koliko djeca danas brže sazrijevaju. Upravo zbog toga je izuzetno važno da im maksimalno posvetimo pažnju, jer jedino su oni ti koji mogu Lijepu našu učiniti boljom za život svih nas – zaključio je Kolar.

i.belošević/sjever.hr 29.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.