Now Reading:
Na aktualnom satu Skupštine, zagorske vijećnike, osim sanacije stare zagorske ceste i pomoćnika u nastavi, zanimalo da li će Zagorci ove godine imati svinjokolju!
Full Article 4 minutes read

Na aktualnom satu Skupštine, zagorske vijećnike, osim sanacije stare zagorske ceste i pomoćnika u nastavi, zanimalo da li će Zagorci ove godine imati svinjokolju!

Nakon ljetnog odmora održana je 14. sjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije koja je započela aktualnim satom koji je započeo pitanjem Romeo Vincelj, Lista grupe birača, za status pomoćnika u nastavi. Vincelj je kazao kako već godinama rade za mala primanja. Vincelja je zanimalo i je li KZŽ spremna u okviru proračuna osigurati sredstva za povećanje naknade za njihov rad.

Odgovor je dala zamjenica župana Jasna Petek koja je rekla da su za ovu godinu osigurana veća sredstva za pomoćnike u nastavi i da će se sredstva osigurati kroz tri programa: kroz projekt Baltazar, putem natječaja udruga i zajedničko sufinanciranje Županije i gradova i općina na području županije.

Na zamjenicu se nadovezao i župan Kolar koji je rekao da je trenutno 153 pomoćnika ove godine, a kada su počeli 2013. godine bilo ih je samo 14. Župan je još dodao da niti jedno dijete, kojemu je to potrebno, neće ostati bez pomoćnika u nastavi.

Drugo pitanje postavio je Viktor Šimunić, Lista grupe birača, kojeg je zanimala tema vezana uz Staru zagorsku cestu. Kako je rekao, posljednjih deset godina poginulo je mnogo ljudi, a samo ove godine 8 ljudi. Rekao je da bi trebalo riješiti barem zagorsku cestu, odnosno cestu koja se nalazi na Krapinsko-zagorskoj strani ukoliko Zagrebačka županija ne bude zainteresirana.

Župan mu je odgovorio kako ta cesta nije u nadležnosti Županije i kako ga zabrinjava 5 km ceste koja se nalazi u Krapinsko-zagorskoj županiji i koja je u izuzetno lošoj situaciji. Župan je rekao kako su već održana dva sastanka za rješavanje ovog problema i bilo je rečeno da Županija ne treba sufinancirati sanaciju ceste. No, do sada još nije ništa riješeno. Kazao je kako će poslati opet na požurnicu, iako su ih već poslali pet i da će Županija sufinancirati sanaciju koliko god to bude potrebno.

Davora Kljaka, Reformisti, zanimalo je hoće li Zagorci ove godine imati kolinje, ili iduće godine, i po kojoj cijeni?

Kolar mu je odgovorio kako je to veliki problem, ali je dodao kako svinjska kuga nije došla u Krapinsko-zagorsku županiju. Da li može od Ministarstva financija, inspektorata ili da li Županija može financirati izalazak inspektora na svaku svinjokolju, župan je rekao da misli da ne može, jer se pita što će se onda dogoditi sa svima koji nemaju OPG. Župan je predložio da upit vijećnika Kljaka ide prema prema Ministarstvu kako bi se troškovi inspekcije na neki način participirali.

Marijan Tupek, DP, postavio je pitanje o Županijskoj cesti koja povezuje Sveti Matej s Gornjom Stubicom. Odnosno zanimalo ga je hoće li Županija moći u svom Proračunu osigurati sredstva za sanaciju te ceste.

Župan je odgovorio kako je upoznat s problemom i koliko mu je poznato da je na toj cesti problematičan S zavoj gdje je cesta široka 5 metara, a trebala je biti 7. Župan je rekao kako mogu ući u financiranje ukoliko se riješi imovinsko-pravni odnosi i da će se u idućoj godini to riješiti.

HDZ-ovka Ana Kruhak pitala je pitanje vezano uz izgradnju Centra palijativne skrbi u Županiji koji je od iznimne važnosti.

Zamjenica župana Petek kazala je kako u KZŽ 20% stanovništa je starije ili treće životne dobi. Što se tiče domova za starije osobe, Krapinsko-zagorska županija nema takav dom niti ga je ikada imala, ali imaju privatne domove koji putem centara za socijalnu skrb zbrinjavaju osobe starije životne dobi. Zamjenica se zahvalila Općini Lobor koja je pokazala interes i javila se na natječaj, a Županija je u tom projektu partner te su se morali obvezati na održivost cijelog projekta.

-Naravno da je to premalo i ja zahvaljujem Općini Lobor koja je pokazala interes i javila se na natječaj resornog ministarstva. Ostaje otvoreno pitanje jer je i dalje nedovoljno kapaciteta. Iako ima puno obiteljskih domova, ali i oni isto trebaju prijeći u ustanove ili se ugasiti – kazala je Petek.

Što se tiče palijativne skrbi Županija je tražila nekoliko odgovarajućih prostora.

-Međutim, da bi to bilo zaista kvalitetno, razmišljamo hoće li to biti u sastavu Doma zdravlja ili pri nekoj zdravstvenoj ustanovi – dodala je zamjenica Petek.

I na ovo pitanje se nadovezao i župan Kolar koji je rekao kako će Županija s 3,7 milijuna kuna doprinijeti održivosti domova za osobe starije životne dobi. Dodao je još kako treba utvrditi stroge kriterije na koji način i koji će biti imovinski cenzus za upis u domove.

foto: sjever.hr

msopek/sjever.hr 28.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.