Now Reading:
OTVORENI 54. DANI KAJKAVSKE RIJEČI U ZLATARU: Djeca su razlog zbog čega je i započela ova naša manifestacija!
Full Article 2 minutes read

OTVORENI 54. DANI KAJKAVSKE RIJEČI U ZLATARU: Djeca su razlog zbog čega je i započela ova naša manifestacija!

Već više od pola stoljeća grad Zlatar okuplja i domaće i posjetitelje upoznajući ih sa svojim običajima, kulturnom baštinom i kajkavskom riječi. Tako je u petak u Parku hrvatske mladeži otvorena 54. po redu manifestacija Dani kajkavske riječi Zlatar. Ovom manifestacijom nastoji se očuvati kajkavski govor. Tijekom desetodnevne manifestacije i staro i mlado na mnogo kulturnih priredbi na raznim lokacijama u Zlataru, kao i na zlatarskim zelenim bregima, slavi kajkavsku riječ.

I sama gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek kazala je kako žele i sumještanima i gostima koji dolaze u Zlatar ponuditi što više sadržaja. No ono najvažnije, zbog čega je i počela naša manifestacija, su djeca.

-Moram istaknuti da važnost Dana kajkavskih riječi nije zabavan sadržaj, nisu koncerti, nego kulturne manifestacije kojih sigurno ima puno u ovih deset dana. Pozivam sve da pratite program i da se pridružite na našim priredbama te date podršku našim najmlađima – rekla je gradonačelnica.

Ovogodišnje 54. Dane kajkavske riječi otvorio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar naglasivši kako je kajkavska riječi u pjesmi, slici i plesu nešto najljepše iz Zagorja

-Djecu trebamo odmalena učiti značenju kajkavskog jezika i učiti ih očuvanju naše tradicije i kulture koju smo naslijedili od naših roditelja, baka i djedova. Samo tako možemo osigurati svoju opstojnost jer narod koji ne poštuje svoje, ne može voljeti ni tuđe, a ako ne volite tuđe ne možete živjeti u modernom svijetu – izjavio je župan.

Samom otvorenju manifestacije prethodilo je otvorenje izložbe Izidora Popijača – Žige Bednjanskog u Galeriji izvorne umjetnosti.

foto:sjever.hr

msopek/sjever.hr 23.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.