Now Reading:
U Krapinsko-zagorskoj županiji brojne aktivnosti uz Međunarodni dan starijih osoba – Petek: Naš je cilj omogućiti osobama treće životne dobi kvalitetno i aktivno starenje
Full Article 4 minutes read

U Krapinsko-zagorskoj županiji brojne aktivnosti uz Međunarodni dan starijih osoba – Petek: Naš je cilj omogućiti osobama treće životne dobi kvalitetno i aktivno starenje

S ciljem podizanja svijesti javnosti o svim pitanjima vezanim uz osobe treće životne dobi, prije svega o njihovim potrebama, ali i o načinu na koji mogu biti društveno uključene, dati doprinos razvoju društva, Krapinsko-zagorska županija ove će godine nizom aktivnosti obilježiti 1. listopada – Međunarodni dan starijih osoba koji je Skupština Ujedinjenih naroda proglasila još 1990. godine.

Kako je na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak Krapini istaknula zamjenica župana Jasna Petek, prema posljednjem popisu stanovništva iz 2021. godine, u Republici Hrvatskoj je 22,45 posto osoba iznad 65 godina, a u Krapinsko-zagorskoj županiji 20,8 posto osoba treće životne dobi od ukupnog broja stanovnika.

-To je porast od 3,18 posto u odnosu na popis iz 2011. godine. Evidentno je da svjetska populacija stari, da se životni vijek produžio, a nama u Krapinsko-zagorskoj županiji je cilj aktivno, uključivo i kvalitetno starenje. Upravo stoga, ove godine Dan starijih osoba obilježavamo drugačije, duže i aktivnije. Cilj nam je omogućiti osobama treće životne dobi kvalitetno i aktivno starenje koje podrazumijeva da su zaista uključeni u društvenu zajednicu. Jako je važno i senzibilizirati javnost, našu zajednicu o svim tim pitanjima – kazala je Petek.

Dodala je da Krapinsko-zagorska županija već dugi niz godina podupire rad županijske Matice umirovljenika, prije svega kroz provođenje različitih socijalnih usluga, sufinanciranje programa za starije osobe treće životne dobi.

-Ove godine u proračunu imamo 53 tisuće eura, za sljedeću smo godinu predvidjeli i planiramo 10 postotno povećanje, znači nešto malo više od 58 tisuća eura. Jako nam je važno da su nam osobe treće životne dobi dobri i kvalitetni suradnici u mnogim našim povjerenstvima, savjetima. Stoga nam je jako drago da je na inicijativu Hrvatske stranke umirovljenika, naših županijskih vijećnika i vijećnica osnovan Savjet za umirovljenike i osobe treće životne dobi – istaknula je zamjenica župana.

Na njihovu je inicijativu, dodala je, ove godine po prvi put otvoren javni poziv za udruge u području skrbi za umirovljenike i starije osobe u Krapinsko-zagorskoj županiji, s prvenstvenim ciljem jačanje informatičkih resursa udruge umirovljenika, posebno onih koji su odlučili uspostaviti svoje urede.

-Savjet za umirovljenike i osobe treće životne dobi pripremio je niz aktivnosti, predavanja i događanja kojima će se obilježiti Međunarodni dan osoba treće životne dobi, većina događanja organizirana je u suradnji s našim zdravstvenim ustanovama kojima je Županija osnivač, a nastojala se pokriti velika lepeza tema koje se tiču ne samo osoba treće životne dobi, nego i svih nas. Ovim putem pozivam sve da se priključe našim događanjima, a prije svega govorit će se o očuvanju fizičkog i mentalnog zdravlja starijih osoba, prevenciji ozljeda, očuvanju vitalnosti i nasilja nad starijim osobama – poručila je zamjenica Petek.

Predsjednica Savjeta umirovljenika, Đurđa Mohač, kazala je da populacija koja stari predstavlja jednu od najznačajnijih socijalnih transformacija. Što se tiče obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, najavila je niz aktivnosti oko kojih su se dogovorili i zajednički organizirali Krapinsko-zagorska županija i županijski Savjet za starije osobe. Dodala je da će se i ostale udruge svojim aktivnostima uključiti u obilježavanje tog dana.

-Od petka kreće se u obilježavanje kada će se u 11.00 sati održati predavanje Nasilje nad starijim osobama u Zaboku. Idućeg petka u Mariji Bistrici održat će se predavanje na temu Kardiovaskularna bolest – najveći svjetski ubojica, a istog dana u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo biti će po ispostavama preventivna mjerenja tlaka, šećer i slično – istaknula je između ostalog Mohač.

Tijekom listopada održat će se također niz predavanja koja su usmjerena na ukazivanje važnosti preventivnih pregleda i očuvanja zdravlja osoba starije životne dobi. U organizaciji ovih predavanja sudjeluju gotovo sve javnozdravstvene ustanove s područja županije.

Dopredsjednik Matice umirovljenika Krapinsko-zagorske županije, Drago Kozina, naglasio je da Matica nastoji organizirati što više aktivnosti kroz godinu, kako bi okupljali oko sebe što više članstva, ali i što više osoba starije životne dobi.

Kazao je da se osim aktivnosti obilježavanja Dana starijih osoba planiraju i izleti od kojih je prvi u okolicu Samobora, dok će se po povratku posjetiti vodotoranj u Zaboku, budući da su samo rijetki imali priliku posjetiti taj objekt. Najavio je i skori početak organiziranog vježbanja za sve zainteresirane u Krapini, a ta se aktivnost dogovara zajedno sa Srednjom školom u Krapini.

Na kraju je potpredsjednik županijske Skupštine Željko Čleković zaključio kako se radi o odličnom programu obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba. Dodao je kako će Hrvatska stranka umirovljenika imati nacionalno obilježavanje Dana starijih osoba na zagrebačkom Bundeku.

a.kučić/sjever.hr
21.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.