Now Reading:
Rasprava o konačnom Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama: Habijan prognozirao poraz oporbenim zastupnicima
Full Article 2 minutes read

Rasprava o konačnom Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama: Habijan prognozirao poraz oporbenim zastupnicima

Hrvatski sabor u srijedu je raspravljao o konačnom Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor koji se mijenja temeljem odluke Ustavnoga suda, a njome aktualni zakon prestaje vrijediti prvim danom sljedećeg mjeseca.

Predloženim će zakonom, kao i dosad, ostati 10 izbornih jedinica (plus dvije koje se odnose na izbor zastupnika nacionalnih manjina i državljana s prebivalištem izvan Republike Hrvatske) u kojima se bira po 14 zastupnika.

Već na početku današnjeg zasjedanja došlo je do nesuglasica između vladajućih i oporbenih zastupnika oko registra birača.

Oporba je istaknula kako u popisu ima 500 000 birača više, pa će prema tome, prema njihovim riječima glasovati i mrtvi.

Saborski zastupnik HDZ-a Damir Habijan osvrnuo se na odluku Ustavnog suda kojom je propisano poštivanje načela općeg jednakog biračkog prava, Članka 45. Ustava.

Istaknuo je kako se ovim prijedlogom zakona to načelo i ostvaruje. Spomenuo je i kako se ostvaruje da odstupanje po izbornim jedinicama ne bude veće od pet posto, a da je najveće bilo ono od 2,27 posto.

Venecijanska komisija čak preporuča do 10, ne više od 10 posto, nikako preko 15 posto. Prema tome, svakako smo u okviru Venecijanske komisije – rekao je Habijan.

– Ono što je ovdje bilo rečeno da ne smije biti odstupanja kod administrativnih, odnosno kod granica županija i da se moraju se u najvećoj mogućoj mjeri pratiti administrativne granice, to nije do kraja točno i samo pokazuje zapravo da kolegice i kolege nisu čitali odluku Ustavnog suda – dodao je Habijan.

Nakon toga, citirao je odluku Ustavnog suda kojom je pojasnio koji je bio smisao te odluke te koji je cilj stručne skupine unutar ministarstva koje je radilo na ovom prijedlogu zakona.

Kriterij podudaranja izbornih jedinica sa administrativnim granicama upravno teritorijalnih jedinica nije sam po sebi jamstvo usklađenosti sa zahtjevom iz članka 45. Ustava, koji govori o općem jednakom biračkom pravu – rekao je saborski zastupnik iz Varaždina.

Na kraju je oporbi poručio kako svi traže opravdanje za ono što će biti sljedeće godine, a to je prema njegovim riječima poraz na još jednim izborima.

foto arhiva
sjever.hr
20.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.