Now Reading:
Zagorje ima 24 nova mlada čuvara prirode: Program „Ptiček” provodi se već punih 15 godina
Full Article 5 minutes read

Zagorje ima 24 nova mlada čuvara prirode: Program „Ptiček” provodi se već punih 15 godina

U sklopu programa „Ptiček- programa senzibiliziranja i potvrđivanja mladih čuvara prirode u Krapinsko-zagorskoj županiji“, a kojeg županijska Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode „Zagorje zeleno“ provodi već 15 godina, organizirana je još jedna dvodnevna radionica u Radoboju, a potom i podjela diploma novim mladim čuvarima prirode.

Svrha programa je ciljanim senzibiliziranjem i edukacijom pridobiti širok krug budućih suradnika, a posebno mladih za razumijevanje, a kasnije i sudjelovanje u provođenju raznovrsnih akcija i mjera zaštite biološke i krajobrazne raznolikosti na području Krapinsko-zagorske županije, kao što su istraživanja, opažanja, dojavljivanja, praktično sudjelovanje u projektima, rad u udrugama i slično.

Do sada su u programu sudjelovala 333 učenika iz petih, šestih i sedmih razreda iz svih osnovnih škola na području županije, a na ovogodišnjim su radionicama sudjelovala 24 učenika iz šest škola i to iz OŠ A. Mihanović Klanjec, OŠ Bedekovčina, OŠ P. Štoosa Kraljevec na Sutli, OŠ Gornje Jesenje, OŠ Zlatar Bistrica i OŠ V. Nazora Budinščina).

U četvrtak je, nakon završenih radionica, u Vili Zelenjak u Risvici upriličeno svečano obilježavanje 15. godine provođenja projekta Ptiček, ali i podjela potvrda sudionicima radionica, kao dokaz uspješno obavljene edukacije.

Župan Željko Kolar naglasio je da je za sve u Županiji projekt Ptiček izuzetno važan.

-Mnoge su se manifestacije održavale ovdje na području Krapinsko-zagorske županije i Hrvatske, a čelni čovjek Županije uvijek je bio ovdje i to nešto govori. Naše čvrsto opredjeljenje je da prije svega mi sami moramo čuvati ono što imamo, a da bi to mogli, najbitnije je da krenete od mladih ljudi, što je uvijek zagarantirano najbolji put i ključ uspjeha. Ako vas netko od početka usmjerava na vrlo interesantan, edukativan, pametan način, vi to počinjete živjeti, a ovaj projekt omogućuje da se osjeti, čuje, da se doživi – rekao je Kolar.

Dodao je da su neke županije već preuzele ovaj projekt od KZŽ te da su ga modificirale, da i oni budu inovativni i malo drugačiji, što se prema županovim riječima i očekuje jer vrlo smo mala i prekrasna zemlja, ali raznolikosti ima puno i svatko ih u svojoj sredini treba istaknuti.

-Svi zajedno možemo postati snažnu poruku iz Zelenjaka, da je vrijeme da širom otvorimo oči, gledamo ono što se u prirodi događa i da reagiramo. Ključno je da nešto poduzmemo, a ne da sve ostane na tome da smo vidjeli i čuli – rekao je župan Kolar.

Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode „Zagorje zeleno“, Dijana Hršak kazala je kako kontinuirano provode ovu ekološku akciju kroz niz različitih programa.

-Ti su programi jednako namijenjeni svima, a naglasak stavljamo na djecu jer na njih posebno računamo da će upravo oni napraviti razliku i odgovornije se odnositi prema prirodi. Ako nam je polazište naša odgovornost i velika ljubav i poštovanje prema prirodi i ako sve što radimo i planiramo ide u smjeru da nam se priroda našega kraja zaštiti i očuva za buduće naraštaje, sigurni smo da uspjeh neće izostati – rekla je Hršak dodajući da je ekološka edukacija sadržana u različitim organiziranim terenskim nastavama za osnovnu školu, ali je Ptiček najdugovječniji i na njega su posebno ponosni.

Profesor Ivan Martinić voditelj je programa od samih njegovih početaka.
-Kada smo počinjali, a bio je tada s nama i sada župan Željko Kolar, puno toga smo htjeli i započinjali i željeli smo u svemu biti najbolji, oponašajući uzore. Krapinsko-zagorska županija je jedna od županija s najvećim brojem ekoloških škola, a i jedna od krilatica županije je „Kvalitetniji, prosperitetniji, konkurentniji život u Zagorju”. Mi smo jedan kotačić u tome i pridonosimo razvoju ekološke svijest koja je, sigurni smo, nužna – rekao je profesor Martinić.

Na svečanosti je bio i Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode pri Ministarstvu gospodarstva. Rekao je da je prije 15 godina ovo bila inicijativa, ideja, a sada je Ptiček postao sjajan program koji se provodi planski i sustavno, hvalevrijedno.

-Bitno je imati cilj, entuzijazam i plan. To da mi svake godine dobijemo više desetaka ili stotina mladih ljudi koji su na početku svog života, koji su senzibilizirani na prirodu i koji su naučeni promatrati i razumjeti prirodu, to je velika stvar za društvo. Volio bih vidjeti, a bolje preporuke od 15 godina rada i rezultata koje imate iza sebe nema, da zajednički pokrenemo inicijativu da se Ptiček prenese i na ostale županije u Hrvatskoj – rekao je Duplić obećavši pritom i pomoć Ministarstva.

Ravnateljici JU Dijani Hršak uime svih koji su dosad radili u Ustanovi i sudjelovali u projektu župan Kolar uručio je posebnu zahvalnicu povodom 15. godina uspješnog provođenja programa Ptiček te za doprinos očuvanju i zaštiti izvornosti prirode i promociju Krapinsko-zagorske županije, a novim mladim čuvarima prirode podijeljene su diplome.

Jedna od njih je Ena Cvetko iz OŠ Kraljevec na Sutli.

-Ponosna sam što sam postala mladi čuvar prirode. Najviše mi se svidjelo kad smo bili na Sutli jer volim vodu i šum vode – rekla je Ena zahvalivši svim učiteljima uz koje su, kaže, mnogo toga naučili.

a.kučić/sjever.hr
14.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.