Now Reading:
U Vidovcu će se uskoro opet jesti “najbolja sarma na svijetu”: Najavljena tradicionalna Zeljarijada
Full Article 4 minutes read

U Vidovcu će se uskoro opet jesti “najbolja sarma na svijetu”: Najavljena tradicionalna Zeljarijada

Krajem rujna u Vidovcu će se održati jubilarna 25. Zeljarijada, tradicionalna kulturno-gospodarska manifestacija posvećena Varaždinskom zelju koja ove godine donosi nekoliko promjena, između ostalih i onu na čelu kuharske ekipe.

Ovogodišnja je manifestacija najavljena u četvrtak u atriju varaždinske Županijske palače, a zamjenica župana Silvija Zagorec izrazila je zadovoljstvo što se ova manifestacija održava u kontinuitetu već četvrt stoljeća.

-Kao što volimo kazati, sve počinje i završava čovjekom. Zahvaljujući trudu, marljivosti i entuzijazmu, prvo pojedinca pa onda cjelokupnog sustava, Zeljarijada postoji, ona je bila i održavat će se. Međutim, ono što čini zvijezdu u gastronomiji Zeljarijade je Varaždinsko zelje, lokalni proizvod koji je prerastao na nacionalnu razinu, ima zaštitu oznake izvornosti na razini Europske unije. Varaždinska županija kroz svoj resorni odjel, u suradnji sa stručnjacima, općinom Vidovac i udrugom Zeljari, uspjela je prije šest godina dobiti oznaku izvornosti na razini Europske unije za Varaždinsko zelje – kazala je Zagorec.

Dodala je da Varaždinsko zelje živi u narodu te da je svakako jedan od identiteta županije.

-Ono će imati svoju tradiciju, zahvaljujući samozatajnim, vrijednim i marljivim poljoprivrednim proizvođačima, koji njeguju njegovu tradiciju i prenose je na buduće naraštaje. Pozivam sve građane da posjete Vidovec i podrže Zeljarijadu te da kušaju zaista najfinijju sarmu na svijetu – poručila je zamjenica Zagorec.

Program 25. Zeljarijade će početi u petak, 22. rujna Zeljarskim igrama u kojima će sudjelovati djeca iz osnovnih škola Vidovec i Tužno, a bit će tu i prezentacija Varaždinskog zelja uz uprizorenje gaženja zelja, najavila je predsjednica KUD-a Vidovec Ines Pavleković.

-Imat ćemo zabavni program svakog dana tijekom vikenda, u petak će nas zabavljati grupa Tragovi i Aktiv bend, sljedeći tjedan imamo Mejaše i Amazona bend. U subotu započinjemo s Gospodarskim sajmom i sajmom zaštićenih proizvoda, imamo mnogo izlagača, kuha se “mega” sarma, ove godine krećemo s podjelom sarme u 12 sati jer se sarma ove godine priprema u Vidovcu – kazala je Pavleković.

U nedjelju će se održati Međunarodna smotra folklora i mimohod KUD-ova u kojem će ove godine biti više od 500 sudionika iz cijele Hrvatske i predstaviti svoje običaje i kulturu. Stići će tako KUD-ovi iz Dubrovnika, iz Like i Gorskog Kotara, Makedonije, Češke, Slovenije i Mađarske, stoga Zeljorijada i ove godine ima međunarodni karakter. U Vidovec će stići i konjari i konjske zaprege, njih 15 iz Slavonije i iz ostalih krajeva Hrvatske.

Na svakoj dosadašnjoj Zeljarijadi bilo je lijepo, veselo, dobro se jelo i pilo, a kakve promjene donosi ovogodišnja manifestacija objasnila je predsjednica Županijskog saveza poljoprivrednih udruga Marija Cafuk, ujedno vlasnica OPG-a Cafuk.

-Ovaj put imat ćete priliku probati sarmu koja se priprema u Vidovcu i koja je nešto drugačija nego sarme prijašnjih godina. Neće više biti na metre, nego pojedinačno, a umjesto riže bit će hajdinska kaša. To su sve proizvodi koji su zaštićeni u Varaždinskoj županiji, a Županija nam doista u svemu pomaže. Ove će godine sarma biti stvarno nešto posebno. Manifestacija je ujedno posvećena svim poljoprivrednicima, za koje je ovo doista teška proizvođačka godina. Bilo suše, bilo je svega, no svi poljoprivrednici, kad je riječ o Udruzi Zeljari, Varaždinsko povrće, uključili su se sa svojim donacijama i svatko je pomogao koliko je mogao – kazala je Cafuk.

A mi ćemo na kraju dodati da se promjena dogodila i na čelu kuharske ekipe – glavni kuhar, naime, više nije Damir Crleni, nego Eugen Đurđek, kuhar s dugogodišnjim iskustvom koji je godinama slagao sarmu s Crlenim, stoga iskustva ima, pa vjerujemo da će se i ovoga puta u Vidovcu jesti doista najbolja sarma na svijetu.

a.kučić/sjever.hr
14.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.