Now Reading:
Završen projekt “Kultura se fura” i predstavljen novi Bibliobus – Međimurje ima najuređeniju pokretnu knjižnicu koja posjećuje 32 lokacije
Full Article 3 minutes read

Završen projekt “Kultura se fura” i predstavljen novi Bibliobus – Međimurje ima najuređeniju pokretnu knjižnicu koja posjećuje 32 lokacije

Na Autobusnom kolodvoru u Čakovcu u srijedu je, 13. rujna održana Završna konferencija projekta „Kultura se fura“ i predstavljano je novo vozilo Bibliobusne službe Knjižnice „Nikola Zrinski“ Čakovec. Riječ je o projektu s trajanjem od godinu dana tijekom kojeg je održano stotinu čitalačkih radionica u međimurskim mjestima koja su ujedno bibliobusna stajališta i nabavljen novi bibliobus koji zamjenjuje 21 godinu staro vozilo putujuće knjižnice. Ovaj projekt u cijelosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstva kulture i medija, a njegova vrijednost iznosila je 445 tisuća eura.

Korisnik projekta je Knjižnica „Nikola Zrinski“, a partneri Grad Čakovec i Međimurska županija.

Voditeljica projekta Aleksandra Ličanin istaknula je kako je za trajanja projekta provedeno stotinu čitalačkih radionica u vrtićima Ribica Žabnik, Suncokret Strahoninec, Mala tratinčica Podturen, Selnički zvončići Selnica, Sovice Gornji Mihaljevec, Belica, Pčelice Ivanovec, Osnovnoj školi Donji Kraljevec i domovima za starije i nemoćne Japa Štrigova i Buza Slakovec.

Bibliobus

Ravnateljica Knjižnice Ljiljana Križan kazala je kao je nabava bibliobusa najava da će knjižnica i dalje živjeti, kao i do sada već u kontinuitetu 44 godine.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini izrazila je zadovoljstvo radom ustanove i bibliobusne službe s tridesetak stajališta ispred škola, vrtića, društvenih domova i tvrtki, u kojoj prepoznaje predanost i motiviranost za novosti u Knjižnici.

-Grad Čakovec u potpunosti podupire projekt „Kultura se fura“ te je on zaokružio pozitivnu priču, s jedne strane kvalitetnog rada ustanove i bibliobusne službe, a s druge strane kontinuiranu intenciju i traženje našeg grada i sugrađana za uvođenje noviteta, provođenje dobrih projekata i poticanje važnih tema, poput čitanja. Posebnu vrijednost “Kulture koja se fura” možemo vidjeti u čitalačkim navikama koje su stekla djeca uz provedene radionice. Za djecu je želja za čitanjem i sposobnost čitanja bitan preduvjet cjelovitog osobnog razvoja, a našim starijim sugrađanima takve radionice upotpunjuju svakodnevicu i svojevrstan su društveni događaj, druženja uz pisanu riječ – rekla je čakovečka gradonačelnica.

Gradonačelnica Ljerka Cividini

Financiranje Bibliobusne službe u domeni je Međimurske županije pa je međimurski župan Matija Posavec naglasio kako je Međimurje dio Hrvatske koji ima najuređeniju pokretnu knjižnicu, koja i danas, nakon više od 40 godina posjećuje 32 lokacije i širi jednu naviku čitanja i okupljanja čitalačke publike.

-Danas kada imamo dostupnost mnogobrojnih multimedijalnih sadržaja i veću mobilnost, na ovakav način čuvamo tradiciju i mogućnost da knjiga dođe do svakog mjesta, do svačije kuće. Iskoristili smo priliku koja nam se pružala iz europskih fondova i preko projekta nabavili ovo novo vozilo koje će svaki dan obilaziti cijelo Međimurje. Uvjeren sam kako će pritom okupiti dosadašnje, ali i nove članove naše knjižnice – kazao je Posavec i dodao da će bibliobus zbog svojih specifičnosti biti stacioniran na prostoru bivše vojarne.

Župan Matija Posavec

Državnik tajnik Ministarstva kulture Ivica Poljičak naglasio je kako je “Kultura se fura” projekt koji su uspješno prijavili u Čakovcu i Međimurskoj županiji, a i kako je ovo jedan od bibliobusa unutar projekta “Čitanjem do uključivog društva” kojeg su pokrenuli 2020. godine.

Državni tajnik Ivica Poljičak
Bibliobus

foto: cakovec.hr

sjever.hr 13.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.