Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija osigurala 8 tisuća eura udrugama umirovljenika za nabavu informatičke opreme
Full Article 3 minutes read

Krapinsko-zagorska županija osigurala 8 tisuća eura udrugama umirovljenika za nabavu informatičke opreme

Krapinsko-zagorska županija uz Participativne proračune za djecu i za mlade brine i za osobe starije životne dobi. Tako je ove godine po prvi put raspisan Javni poziv za dodjelu potpora za udruge u području skrbi za umirovljenike i starije osobe koje djeluju na području Krapinsko-zagorske županije, a u srijedu, 13. rujna, dodijeljene su i prve potpore udrugama.

Ukupan iznos koji je predviđen putem ovog Javnog poziva iznosi 8 tisuća eura i sredstva su namijenjena za nabavu informatičke opreme. Pojedinačne potpore koje su udruge mogle ostvariti kretale su se od 140 do 730 eura. Na javni poziv pristiglo je 11 prijava od kojih je sve uvjete zadovoljilo 10 prijava za što je utrošeno 6.550 eura. Za preostali dio iznosa udruge koje se nisu još prijavile, mogu se prijaviti do 30. rujna ove godine.

Ovaj prijedlog za pomoć umirovljenicima proizašao je od Hrvatske stranke umirovljenika, a krapinsko-zagorski župan Željko Kolar istaknuo je da je lakše realizirati projekt koji je dobro razrađen kako je to HSU napravio.

-Planiramo dva puta godišnje imati javne pozive ili natječaje koji će biti ciljano vezani uz određene potrebe umirovljenika – dodao je župan te ujedno pozvao i druge udruge Matice umirovljenika s područja županije da se organiziraju na ovakav način kako bi se olakšao dotok informacija za umirovljenike.

Kolar je zaključio kako je dogovoreno da će županijske stručne službe kada se otvori neka određena tema koja je vezana i za neki problem umirovljenika na nacionalnoj razini izaći na teren i doći u urede i objasniti zakonske prijedloge i mogućnosti onoga što je u njihovom interesu.

Predsjednica Savjeta za umirovljenike i osobe treće životne dobi Đurđa Mohač naglasila je kako je na temelju županove odluke došlo do osnivanja Savjeta umirovljenika, nakon čega je Savjet napravio plan rada i podržao sve inicijative pristiglih od strane Ureda umirovljenika.

-Na temelju toga je raspisan javni natječaj za nabavu informatičke opreme kako bi Uredi umirovljenika, koji bi imali sjedište u udrugama, mogli kvalitetnije i bolje raditi – rekla je Mohač te dodajući kako na taj način mogu biti kao uslužna djelatnost svojim umirovljenicima.

Inicijativa Hrvatske stranke umirovljenika kao koalicijskog partnera na Županiji objeručke je prihvaćena i došla je iz one populacije koja se brine za umirovljenike, a prema riječima podpredsjednika Županijske skupštine i predsjednika županijske organizacije HSU-a Željka Čleković već iduće godine će se napraviti daleko više za potrebe umirovljenika koalicijskim dogovorima i suradnjom.

msopek/sjever.hr 13.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.