Now Reading:
“Slučaj Kulturana” ponovno je aktualna tema na društvenim mrežama! “Ova presuda je čista sramota, kao uostalom i veliki dio našeg pravosuđa”
Full Article 4 minutes read

“Slučaj Kulturana” ponovno je aktualna tema na društvenim mrežama! “Ova presuda je čista sramota, kao uostalom i veliki dio našeg pravosuđa”

Prije više od dvije godine Varaždin je potresao “Slučaj Kulturana”, a repovi tog slučaja, u kojem je tragično život izgubio Nino Čengić, vuku se još danas. Upravo ovaj slučaj tema je žustre rasprave na društvenoj mreži Reddit.

Podsjetimo, optuženici su proglašeni krivima da su 29. svibnja 2021., ispred sportske dvorane u Varaždinu zadali 35-godišnjem Nini Čengiću veći broj udaraca drvenom palicom, kopčom lanca za vezanje bicikla, šakama i nogama u glavu i tijelo sve dok se nije prestao micati, kao i da su mu time nanijeli tjelesne ozljede.

Četvorka je osuđena na kazne zatvora: 31-godišnjak u trajanju od tri godine, 26-godišnjakinja u trajanju od dvije godine i šest mjeseci, 22-godišnjak u trajanju od dvije godine, a 28-godišnjak u trajanju od jedne godine i osam mjeseci.

Upravo je na tu temu pokrenuta rasprava na Hredditu, a početna objava glasi:

“Mogu li mi pravnici na hredditu objasniti kako je moguće prebiti šakama, nogama i palicom do smrti onog profesora u Varaždinu, zatim razbiti mu mobitel da ne nazove nikoga, skinuti ga, popišati se po njemu, pokriti ga kartonima da ne bude uočljiv i pobjeći te za to dobiti smiješno male kazne. Riječ je o tzv. slučaju Kulturana koji se dogodio kod okupljališta mladih u varaždinskom Graberju.

Surfajući po internetu sam naišao na neke slučajeve u Americi i vidio ogromne kazne za puno manja djela. Ima li koji pravnik koji bi mogao objasniti ovu smiješno malu kaznu za takav zločin jer meni je to SULUDO, nevjerojatno. Doslovno te svaka budala može prebiti do smrti i izaći iz zatvora do 2025.

KAKO HRVATSKO DRUŠTVO NE VIDI PROBLEM U TAKVIM PRESUDAMA ?”, napisao je jedan korisnik i pokrenuo raspravu.

Da su kazne zatvora preblage i da nešto ne štima u hrvatskom pravosuđu, slažu se gotovo svi korisnici koji su se uključili u raspravu, a mi donosimo neke od najzanimljivijih osvrta.

“Strašno. Uopće ne znam kako se obitelj žrtve nosi s tim. I zapravo dobro pitanje i dobra tema. Ovo je nevjerojatno. Kako postoji pravna mogućnost da se tako nasilno oduzimanje života, takvo nepoštivanje čovjeka kazni manje nego daleko benignije stvari? Ako će ekipa iz pakla išta slično ponoviti (a nadam se da neće), neka bude sucu/sutkinji i njihovima.”

“Zato što pravda u HR ne postoji, osim osobna ala Zavladav. Tko god traži pravdu na sudu, teško će je dobiti. Puno je tu akrobacija koje koriste što odvjetnici, što suci.”

“Kriminalno niske kazne.”

“Nadao sam se i želio im dugačku robiju, ova presuda je čista sramota kao uostalom i veliki dio našeg pravosuđa.”

“Jednog dana nekom roditelju kojem je ubijenom dijete ili netko drugi od obitelji puknut će film zbog takvih nagradnih kazni i napravit će onu biblijsku- ” oko za oko”…..I neće biti jedini. Mene ne čude takve kazne kad nam je država smijurija. Mene čude ljudi koji još uvijek sve to mogu istrpjeti.”

“Nisu se čak ni predali prvi policiji pa da im se donekle smanji kazna. Osim palicom tukli su ga i lancima, dotična ASJA je bila najnemilosrdnija za što je dobila samo 2 i pol godine zatvora.”

Jedan korisnik probao je objasniti i kako nije posve krivica suda, no ubrzo ga je dočekao odgovor.

“Državni odvjetnik je prvo dignuo optužnicu za teško ubojstvo i onda prekvalificirao u tjelesnu ozljedu sa smrtnom posljedicom. Sud tu ne može ništa, ne može osuditi za teže djelo.”, napisao je prvi korisnik, dok mu je drugi korisnik odgovorio:

“Znači propisana kazna za tjelesnu ozljedu sa smrtnom posljedicom je 3 do 15 godina. Znači nije da sud nije mogao ništa drugo.”

“Kako nije kriminalno dati manje od propisane kazne? Ako je za ovo djelo 3-15, a nekom daš 2, kako je to po zakonu? Već sam ovo jednom bila rekla – proglašeni su krivima za ovo djelo, a na kraju kaže sudac da se ne može utvrditi točno je l’ ga ubio pad il oni? Ma de molim te”

Neki su utvrdili da su kazne na hrvatskoj kriminalističkoj seriji Krim Tim 2 bile puno veće, nego što je stvarni slučaj. Prisjetili su se i slučaja u kojima su kazne gotovo iste, a počinjena kaznena djela niti približno.

“Ni meni nije jasno, sjećam se onog slučaja iz 2011. kad su onog studenta zbog manje od grama trave (0,60) osudili na dvije godine zatvora, sud mu je odbacio sve moguće žalbe kao i vrhovni, Ivo Josipović ga je odbio pomilovati.”

Više možete pročitati klikom na link.

foto: arhiva
mdjak/sjever.hr/reddit.com
10.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.