Now Reading:
“Zdravi zubi za sve” – oralna higijena dojenčadi i male djece
Full Article 1 minutes read

“Zdravi zubi za sve” – oralna higijena dojenčadi i male djece

Dobra oralna higijena kod buduće majke može pomoći u prevenciji karijesa u ranom djetinjstvu kod djece. Naime, postoji vertikalni prijenos kariogenih bakterija s majke na dijete budući se bakterija Streptococcus mutans može kolonizirati u ustima dojenčadi od rođenja ili se može prenijeti slinom.

Sa higijenom usne šupljine može se krenuti nekoliko dana nakon rođenja djeteta. Poželjno je nakon hranjenja nježno obrisati i očistiti sluznicu usne šupljine vlažnom gazom.

Kada krene nicanje mliječnih zubi, a proces započinje sa 8 mjeseci i traje oko 2 godine, potrebno je četkati mekanom četkicom, nježnim kružnim pokretima, ujutro i navečer.

Vrlo je važno spriječiti pojavu ranog dječjeg karijesa (bakterijska bolest koja se može definirati kao svaki karijes koji se pojavljuje u prve tri godine djetetova života). Uzroci su učestalo dojenje noću, loša oralna higijena ili pak česta konzumacija zaslađenih napitaka.

U ovom razdoblju u životu djeteta vrlo je važno da djeca steknu kvalitetne navike oralne higijene nakon čega, u trećoj godini života, trebao bi slijediti i prvo.

sjever.hr
07.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.