Now Reading:
“Zdravi zubi za sve” – oralna higijena dojenčadi i male djece
Full Article 1 minutes read

“Zdravi zubi za sve” – oralna higijena dojenčadi i male djece

Dobra oralna higijena kod buduće majke može pomoći u prevenciji karijesa u ranom djetinjstvu kod djece. Naime, postoji vertikalni prijenos kariogenih bakterija s majke na dijete budući se bakterija Streptococcus mutans može kolonizirati u ustima dojenčadi od rođenja ili se može prenijeti slinom.

Sa higijenom usne šupljine može se krenuti nekoliko dana nakon rođenja djeteta. Poželjno je nakon hranjenja nježno obrisati i očistiti sluznicu usne šupljine vlažnom gazom.

Kada krene nicanje mliječnih zubi, a proces započinje sa 8 mjeseci i traje oko 2 godine, potrebno je četkati mekanom četkicom, nježnim kružnim pokretima, ujutro i navečer.

Vrlo je važno spriječiti pojavu ranog dječjeg karijesa (bakterijska bolest koja se može definirati kao svaki karijes koji se pojavljuje u prve tri godine djetetova života). Uzroci su učestalo dojenje noću, loša oralna higijena ili pak česta konzumacija zaslađenih napitaka.

U ovom razdoblju u životu djeteta vrlo je važno da djeca steknu kvalitetne navike oralne higijene nakon čega, u trećoj godini života, trebao bi slijediti i prvo.

sjever.hr
07.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.