Now Reading:
Varaždinska županija od danas ima prijateljske odnose i sporazum o suradnji s Hercegbosanskom županijom iz koje dolaze izbornik Dalić i biskup Radoš
Full Article 4 minutes read

Varaždinska županija od danas ima prijateljske odnose i sporazum o suradnji s Hercegbosanskom županijom iz koje dolaze izbornik Dalić i biskup Radoš

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i predsjedatelj Skupštine Hercegbosanska županija Jozo Ćosić potpisali su u četvrtak u Varaždinu sporazum o suradnji s ciljem obostranog učvršćivanja prijateljstva između naroda, kao i uspostavljanja, razvijanja i jačanja suradnje.

Tim sporazumom dvije će županije surađivati na brojnim područjima gdje svakako treba istaknuti obrazovanje, zdravstvo, gospodarstvo, poljoprivredu, građevinarstvo, kulturu, turizam i sport.

Također, sporazumom je predviđeno poticanje suradnje radi očuvanja vrijednosti Domovinskog rata, kao i razvoja partnerskih odnosa udruga proisteklih iz Domovinskog rata koje djeluju na području obiju županija. Župan je podsjetio kako je u vrijeme rata 55 pripadnika varaždinskih ratnih postrojbi poginulo u Bosni i Hercegovini, a jedna osoba se još uvije vodi kao nestala. Stričak je prilikom potpisivanja sporazuma posebno istaknuo kako je legendarna 7. gardijska brigada “Pume” sudjelovala u oslobađanju Bosanskog Grahova u ljetu 1995.

-Vjerujem da ovaj potpis i sporazum neće biti samo puki potpis jer takvih već imamo desetak, nego da će zaista biti početak dobre suradnje, a surađivati možemo i na polju gospodarstva, obrazovanja, turizma. Ako kažem „samo nebo nam je granica”, smatram da neću pretjerati, ali sve ovisi ne samo o našoj volji, već i o inicijativi naših sugrađana, kako gospodarstvenika, tako i svih predsjednika naših udruga. Vjerujem da su ovo počeci jedne dobre suradnje – kazao je župan dodajući da u Varaždinskoj županiji žive i rade mnogi ugledni profesori, liječnici, inženjeri, stručnjaci različitih profila, sportaši, svećenici koji su rođenjem ili podrijetlom iz Hercegbosanske županije. Također, mnogo je mladih s područja Hercegbosanske županije diplomiralo na varaždinskim fakultetima. Od poznatih osoba koje žive u Varaždinu, a porijeklom su iz Hercegbosanske županije, Stričak je naveo izbornika Zlatka Dalića i varaždinskog biskupa Božu Radoša.

Predsjedatelj Skupštine Hercegbosanske županije, Jozo Čosić, izrazio je zadovoljstvo što su svi dogovori rezultirali potpisivanjem sporazuma te je napomenuo da suradnju koju smo imali u ratno vrijeme sada treba produbiti u miru, posebno kada je u pitanju kultura. Spomenuo je i ostala područja.

-Kada je riječ o gospodarstvu, referiram se na Europske fondove, gdje je potrebna međugranična suradnja, kako bi se moglo aplicirati na te fondove – mišljenja je Čosić.

Inače, osim izbornika i biskupa iz Hercegbosanske županije su Pater Gordan Propadalo koji živi u franjevačkom samostanu a objavio je dvije knjige od kojih je jedna “Vukovar kakvog vidim i doživljavam”. Tu je i Roman Ozimec, rodom iz Varaždina, a od 2017. počasni građanin Tomislavgrada. Urednik je knjige „Park prirode na mjestu susreta Alpa, Dinarida i Panonskog mora – Ivanščica, Strahinjščica, Maceljska gora, Ravna gora”.

Na potpisivanju je bio i predsjednik Skupštine Varaždinske županije, Josip Križanić, naglasio je da Varaždinska županija već ima prijateljstva s nekim regijama, ali da je ovo nešto sasvim drugo.

-Ovo su dva lista jedne djeteline. Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini zaslužuje da ima majčinske odnose s Hrvatskom i u tom dijelu sigurno da naši prijatelji iz Hercegbosanske županije mogu računati na nas. Mi smo ti koji možemo njima dati podršku ali i naše iskustvo oko ulaska Hrvatske u Europsku uniju i europske integracije – zaključio je Križanić.

Predsjednik Vlade Skupštine Hercegbosanske županije, Ivan Vukadin, rekao je da suverenitet Hrvata u Bosni i Hercegovini treba nastaviti kroz suradnju, povezivanjem s gospodarskim subjektima Varaždinske županije.

-Vi ste treća najrazvijenija županija u Republici Hrvatskoj i naravno da vaša iskustva trebaju našim gospodarstvenicima. Trebamo tražiti zajednički interes prema ulaganju kako bismo zaustavili ovaj negativni trend iseljavanja iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske i osigurali pristojne plaće i dobar život u obje županije – kazao je Vukadin,

Inače, svečanost potpisivanja sporazuma održana je u četvrtak u povodu obilježavanja Dana Varaždinske županije.

s.kalajdžija/sjever.hr
07.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.