Now Reading:
NOVI PODACI Ovo je bilo najtoplije ljeto ikada zabilježeno!
Full Article 2 minutes read

NOVI PODACI Ovo je bilo najtoplije ljeto ikada zabilježeno!

Prema podacima Copernicus službe za klimatske promjene, koju provodi Europski centar za srednjeročne vremenske prognoze u ime Europske komisije, ovo ljeto bilo je najtoplije ljeto ikada zabilježeno.

Radi se o sezoni lipanj-srpanj-kolovoz 2023. godine, i prema njihovim podacima, bila je to najtoplija sezona ikada zabilježena na globalnoj razini s velikom razlikom, s prosječnom temperaturom od 16,77 °C, odnosno 0,66°C iznad prosjeka.

Kolovoz 2023. godine bio je najtopliji kolovoz zabilježen na globalnoj razini i topliji od svih mjeseci, osim srpnja 2023.

– Globalni temperaturni rekordi nastavljaju padati 2023., s najtoplijim kolovozom koji slijedi nakon najtoplijeg srpnja i lipnja što dovodi do najtoplijeg borealnog ljeta u našoj evidenciji podataka unazad do 1940. godine. 2023. trenutno je rangirana kao druga najtoplija, sa samo 0.01ºC iza 2016. s preostala četiri mjeseca u godini. U međuvremenu, globalni ocean je u kolovozu zabilježio i najtopliju dnevnu površinsku temperaturu i to je najtopliji zabilježeni mjesec. Znanstveni dokazi su porazni – nastavit ćemo vidjeti više klimatskih rekorda i sve intenzivnije i učestalije ekstremne vremenske prilike koje utječu na društvo i ekosustave, sve dok ne prestanemo ispuštati stakleničke plinove – rekla je Samanta Burgess, zamjenica ravnatelja Copernicus službe za klimatske promjene

Treba napomenuti i da je u sezoni lipanj-srpanj-kolovoz zabilježila i iznadprosječne oborine u većem dijelu zapadne Europe, s oborenim lokalnim rekordima u količini oborina. S druge strane neki dijelovi, kao što je središnja Europa i veliki dijelovi Azije, iskusili su uvjete sušnije od prosjeka što je u nekim regijama dovelo do značajnih požara na otvorenom.

sjever.hr

07.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.