Now Reading:
Varaždinska županija organizirala kviz “Upoznaj svoju županiju”: srednjoškolci ispunili Županijsku palaču
Full Article 3 minutes read

Varaždinska županija organizirala kviz “Upoznaj svoju županiju”: srednjoškolci ispunili Županijsku palaču

Koliko srednjoškolci znaju o Varaždinskoj županiji, njezinim posebnostima i zanimljivostima odnosno znaju li kako uopće funkcionira županijska vlast?

Odgovore na ta pitanja doznat ćemo uskoro jer u Županijskoj palači u Varaždinu u srijedu je se održava kviz pod nazivom „Upoznaj svoju županiju”, jedan od programa organiziranih povodom obilježavanja Dana Varaždinske županije i 30. obljetnice njezinog ponovnog osnutka.

Zamjenica župana Silvija Zagorec naglasila je da su se ovogodišnjim programom doista potrudili obuhvatiti sve segmente društva – od gospodarstvenika, poduzetnika, obrtnika, branitelja, do učenika i zdravstvenih djelatnika.

-Danas je je dan koji smo posvetili našim dragim učenicima, našoj budućnosti. Željeli smo na interaktivan, njima prihvatljiv edukativan način približiti im funkcioniranje regionalne samouprave, odnosno županijskih dužnosnika, bilo predstavničkog ili izvršnog tijela. Pripremili smo za njih i razgledavanje Županijske palače, obilazak Centra za posjetitelje i kviz kroz koji im želimo približiti našu bogatu kulturu, povijest i tradiciju, odnosno sve one posebnosti i zanimljivosti po kojima je Varaždinska županija poznata – pojasnila je Zagorec.

Vezano uz županijske dužnosnike i predstavničko tijelo, učenici će imati priliku doznati kako izgleda jedan radni dan župana i zamjenice, predsjednika Županijske skupštine, kako komuniciraju vlast i opozicija i je li uvijek riječ o svađi ili pak ima i slaganja i konstruktivnih prijedloga.

-Vjerujem da će sve što će danas ovdje vidjeti, čuti i doživjeti učenicima biti zanimljivo i prihvatljivo i da će puni dojmova otići iz Županijske palače, a možda se među njima krije neki budući političar. Nismo pripremili posebne nagrade jer naše učenike nagrađujemo kontinuirano, sukladno odlukama koje smo donijeli. Oni koji će danas biti najbolji, odgovoriti na najviše pitanja iz kviza, zaslužit će gromoglasan pljesak – kazala je zamjenica Zagorec.

Profesorica psihologinja Željka Pačalat iz Prve gimnazije Varaždin, ujedno i voditeljica Vijeća učenika, istaknula je kako je Županija najbliži suradnik u organizaciji obrazovanja, a učenici zapravo i nemaju puno prilike vidjeti kako neke stvari funkcioniraju te da je ovo jako vrijedna prilika za njih.

Na pitanje jesu li se učenici posebno pripremali za kviz, profesorica Pačalat je odgovorila da se nisu ništa posebno pripremali i da su tu kako bi nešto naučili, družili se i zabavili.

Jedna od sudionica kviza, Elizaveta Donskih, učenica 4. d razreda Prve gimnazije Varaždin doselila je u Hrvatsku prije pet godina.

-Moje znanje nije izvorno, kako je kod lokalnih učenika, no smatram svoje znanje dosta produbljenim i osjećam se spremnom za kviz, uzbuđena sam i s nestrpljenjem očekujem vidjeti što su pripremili za nas – izjavila je Elizaveta, a Habijan Šamec iz 2.e razreda Prve gimnazije kazao je kako dosta uče o Varaždinskoj županiji i kako misli da će pobijediti te da je dobro da učenici upoznaju s radom Županijskog vijeća, odnosno Skupštine.

a.kučić/sjever.hr
06.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.