Now Reading:
U Krapini otvorena zanimljiva gostujuća izložba Muzeja vučedolske kulture „Bez zanata nema alata“
Full Article 3 minutes read

U Krapini otvorena zanimljiva gostujuća izložba Muzeja vučedolske kulture „Bez zanata nema alata“

U Muzeju krapinskih neandertalaca na Hušnjakovom je otvorena gostujuća izložba Muzeja vučedolske kulture „Bez zanata nema alata“. Radi se o brojnim alatima načinjenima iz različitih sirovina koji svjedoče o potrebama vučedolske kulture za unapređenjem stočarstva, zemljoradnje, lova i ribolova, drvodjelstva, tkanja, izrade obuće i odjeće od kože te lončarstva.

Ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol rekao je kako suradnja između Muzeja krapinskih neandertalaca i Muzeja vučedolske kulture traje nekoliko godina.

-U proteklom periodu razmijenili smo edukativne radionice, izložba je gostovala na Vučedolu, a sada je Vučedol s nama. Kroz sve ove suradnje prati se rad našeg krapinskog Muzeja, a bitno je da se iz svake te suradnje izrodi i lijepo prijateljstvo. Na ovaj način Muzej na Hušnjakovom daje svoj doprinos tradiciji Tjedna kajkavske kulture, a moram reći i da je otvoren 1971. godine sklopu festivala – istaknuo je Sabol i dodao kako mu je drago što su ovdje i učenici Osnovne škole August Cesarec iz Krapine, s obzirom da je Vučedol kao i pračovjek dio njihovog  programa kojeg će učiti kroz svoje osnovnoškolsko obrazovanje.

Mirna Šuljug, jedna od autorica izložbe kazala je da je naziv izložbe „Bez zanata nema alata”, malo preokrenut, u odnosu na uzrečicu „Bez alata nema zanata”  jer su Vučedolci kao civilizacija bili toliko napredni i toliko su se usavršili u svojim zanatima da su počeli konstruirati alate koji su samo doprinijeli još boljem razvoju zanata i napretku čitave civilizacije. Dodala je da je prvo što će posjetitelji ugledati u izložbenom prostoru velika moderna tvornica s osvijetljenim prozorima unutar kojih su originalni predmeti, a iza nje je šest malih radionica, svaka na određenu temu.

Ravnateljica Muzeja vučedolske kulture, ujedno i druga autorica izložbe Mirela Hutinec naglasila je kako se započinje s izgradnjom arheološkog parka za koji se nada da će biti dobra podloga za buduću suradnju.

Zahvalila je Ministarstvu kulture koje ih podupire svih ovih godina u prijavi za oznaku Europske baštine i koju s izuzetnim ponosom nose na pročelju muzejske zgrade, ali i u svim aktivnostima. Upravo ta oznaka povezuje i dva, možda, najznačajnija lokaliteta u Hrvatskoj.

U ime Krapinsko – zagorske županije, otvorenju izložbe prisustvovala je zamjenica župana Jasna Petek te srdačno pozdravila sve prisutne, a posebno goste iz Muzeja vučedolske kulture.

-U najvećem tjednu za nas Zagorke i Zagorce, u Tjednu kajkavske kulture, Muzej krapinskog neandertalca priredio je puno zanimljivih događanja. Neka su tradicionalna, ali uvijek nas iznova iznenadi i nekim novim “štiklecom”, a tako je i ova izložba na čemu im zahvaljujem. Nadam se da će nas puno pogledati izložbu i da će ovo vaše prijateljstvo uroditi time da se i mi vidimo na Vučedolu – naglasila je Petek.

Izložbu je otvorila izaslanica Ministarstva kulture i medija Anuška Deronja Crnokić koja je kazala kako su upravo ova dva muzeja, Muzej krapinskih neandertalca i Muzej vučedolske kulture jedini nositelji prestižne nagrade, odnosno oznake Europske baštine. Smatra kako je iznimno dobro što ima puno školaraca na izložbi koji će se upoznati sa zanimljivim alatima i zanatima u izložbi.

-Ministarstvo kulture i medija se zalaže, da takva suradnja, kakva je između ova dva muzeja, bude prisutna i kod drugih muzeja – rekla je Deronja Crnokić.  

Izložba je otvorena do 6. studenog.

i.belosevic/sjever.hr 06.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.