Now Reading:
Sjever Hrvatske prednjači po cijepljenju protiv HPV-a – evo kolika je procijepljenost
Full Article 2 minutes read

Sjever Hrvatske prednjači po cijepljenju protiv HPV-a – evo kolika je procijepljenost

Povodom Svjetskog dana spolnog zdravlja i nastavka kampanje “Budi mRAK roditelj”, u srijedu su na konferenciji za medije istaknuti podaci o procijepljenosti mladih protiv HPV-a.

Kako piše 24.sata, lani je 51 posto djevojaka te 34 posto dječaka u dobi od 15 godina primilo barem jednu dozu cjepiva protiv HPV-a, što je porast od oko 6 posto u odnosu na godinu ranije.

U cijepljenju prednjači sjever Hrvatske, i to Varaždinska županija i Krapinsko-zagorska županije koje imaju više od 70 posto cijepljenih djevojaka, najmanje s jednom dozom cijepiva, piše 24. sata.

Najniže cjepne obuhvate imaju dalmatinske županije, gdje je cijepljeno 20 ili 30 posto djevojaka.

Na konferenciji je, između ostalog, naglašena i važnost edukacije, kako djece, tako i roditelja. Na taj bi se način otklonile predrasude i strahovi te bi se djeca cijepljenjem zaštitila.

Tajnica Lige protiv raka Neda Ferenčić Vrban naglasila je kako je cijepljenje važno.

– Svi su znanstveni dokazi da se treba početi s cijepljenjem što ranije kako bi se dostigli ciljevi Svjetske zdravstvene organizacije od 90 posto procijepljenosti mladih protiv HPV-a kako bi iskorijenili neke od vrsta malignih bolesti koje taj virus uzrokuje – rekla je Ferenčić Vrban, piše 24.sata.

sjever.hr/24.sata

06.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.