Now Reading:
Najavljena najveća zagorska gospodarska manifestacija “Zagorski gospodarski zbor” – 150 izlagača, paneli, dodjela majstorskih diploma…
Full Article 4 minutes read

Najavljena najveća zagorska gospodarska manifestacija “Zagorski gospodarski zbor” – 150 izlagača, paneli, dodjela majstorskih diploma…

Tijekom trajanja festivala Tjedan kajkavske kulture već tradicionalno održava se i gospodarska manifestacija Zagorski gospodarski zbor koji okuplja renomirane obrtnike i gospodarstvenike iz Krapinsko-zagorske županije, ali i županija iz cijele Hrvatske.

Zagorski gospodarski zbor održava se od četvrtka, 07. rujna, do subote 09. rujna ove godine i povodom ovogodišnjeg održavanja Zbora u ponedjeljak, 04. rujna, na sportskom igralište Srednje škole Krapina, održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen cjelokupni program, a organizatori su Krapinsko-zagorska županija, Grad Krapina, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije, Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina i Radio Kaj.

Cilj Zbora je prikazati dosege zagorskog gospodarstva i obrtništva, a prema riječima direktora Radija Kaj, Dragutina Gradečaka, ovogodišnji ZGZ okupiti će oko 150 izlagača od OPG-ova, izvoznika, predstavnika udruga. Kako je kazao Gradečak, biti će to lijepi susret gospodarstvenika i građana.

Prvi čovjek Gospodarske komore u Krapini Anđelko Švaljek, zahvalio se onima koji su se odlučili i ove godine izlagati na Zagorskom gospodarskom zboru. Po njemu događanje ima dva cilja, prvi je da se pokaže snaga zagorskog gospodarstva a drugo da je ZGZ bude mjesto okupljanja jedinica lokalne uprave, gospodarstvenika i građana.

-Očekujem da ćemo ove godine biti zanimljivi posjetiteljima. Izdvojio bih dva panela. Jedan govori o značaju zdravstvenog turizma u našoj županiji te predstavljanja grupacije “Smart city” koje je na rasporedu u petak – najavio je Švaljek.

I predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Nenad Kučiš, zadovoljan je ovogodišnjim brojem obrtnika, a posebno se zahvalio i komorama iz Osječko-baranjske, Zagrebačke, Koprivničko-križevačke te Virovitičko-podravske županije kao i komore Grada Zagreba koje stižu na ZGZ. Najavio je i nastavak tradicije gdje će frizeri i ove godine nuditi besplatno svoje usluge.

-Tijekom trajanja Zbora, kao i svake godine, dodijeliti ćemo majstorske diplome za više od 30 majstora – zaključio je Kučiš.

Prvi Kajkavski festival održan je davne 1966. godine koji je počeo s izložbom cvijeća, a kako je kazao saborski zastupnik i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, može se reći kako je to bila preteča Tjedna kajkavske kulture koji danas poznajemo, ali i Zagorskoj gospodarskog zbora koji se kasnije, početkom devedesetih, počeo pripremati i organizirati u ovakvom obliku kakav je sad.

-Svake godine imamo nove sadržaje, a osim izložbe onoga što naši OPG-i, obrti i tvrtke nude, imamo i niz panela, razgovora, rasprava i to je ono što se dodatno potencira – rekao je Gregurović i dodao kako se ovogodišnji ZGZ vraća na prostor Srednje škole Krapina, a nekoliko će tvrtki, osim u sportskoj dvorani, izlagati i na sportskom igralištu.

Zagorje ima izuzetne gospodarstvenike, obrtnike i poduzetnike, visoku zaposlenost, nisku nezaposlenost, visoke plaće, modernu tehnologiju, kvalitetan proizvod, više od 30 posto proizvodnje u izvozu što omogućuje i lokalnoj i regionalnoj samoupravi da lakše i u jednom sasvim drugačijem okruženju planira projekte i stvara programe koji imaju za krajnji cilj da ljudi ostanu živjeti na ovom području, riječi su krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara.

-Posebno treba istaknuti da su naši gospodarstvenici podigli Krapinsko-zagorsku županiju u sam vrh po prosjeku plaća u Hrvatskoj. Godinama smo mi Zagorci, ali i Međimurci i Varaždinci, zbog tekstilne i obućarske industrije bili s najnižim prosjekom plaće. Sada, kada stavimo Zagreb van tog ispitivanja, mi smo peta županija u Hrvatskoj po visini prosječne plaće. Za to su zaslužni naši gospodarstvenici. I u vrijeme krize i recesije, ulagalo se i u tehnologije i u ljude – rekao je župan Kolar.

-Prije deset godina, 2013. godine, u Krapinsko-zagorskoj županiji bilo je 8546 nezaposlenih, a u 2023. godini ispod dvije tisuće. Prije deset godina bilo je 32,5 tisuće zaposlenih, a danas ih je preko 40 tisuća – podsjetio je župan.

Najavio je župan da će Krapinsko-zagorska županija u petak, 08. rujna, u podne, podijeliti i ugovore o bespovratnim sredstvima tradicijskim i umjetničkim obrtima.

msopke/sjever.hr 04.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.