Now Reading:
Najavljena najveća zagorska gospodarska manifestacija “Zagorski gospodarski zbor” – 150 izlagača, paneli, dodjela majstorskih diploma…
Full Article 4 minutes read

Najavljena najveća zagorska gospodarska manifestacija “Zagorski gospodarski zbor” – 150 izlagača, paneli, dodjela majstorskih diploma…

Tijekom trajanja festivala Tjedan kajkavske kulture već tradicionalno održava se i gospodarska manifestacija Zagorski gospodarski zbor koji okuplja renomirane obrtnike i gospodarstvenike iz Krapinsko-zagorske županije, ali i županija iz cijele Hrvatske.

Zagorski gospodarski zbor održava se od četvrtka, 07. rujna, do subote 09. rujna ove godine i povodom ovogodišnjeg održavanja Zbora u ponedjeljak, 04. rujna, na sportskom igralište Srednje škole Krapina, održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen cjelokupni program, a organizatori su Krapinsko-zagorska županija, Grad Krapina, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije, Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina i Radio Kaj.

Cilj Zbora je prikazati dosege zagorskog gospodarstva i obrtništva, a prema riječima direktora Radija Kaj, Dragutina Gradečaka, ovogodišnji ZGZ okupiti će oko 150 izlagača od OPG-ova, izvoznika, predstavnika udruga. Kako je kazao Gradečak, biti će to lijepi susret gospodarstvenika i građana.

Prvi čovjek Gospodarske komore u Krapini Anđelko Švaljek, zahvalio se onima koji su se odlučili i ove godine izlagati na Zagorskom gospodarskom zboru. Po njemu događanje ima dva cilja, prvi je da se pokaže snaga zagorskog gospodarstva a drugo da je ZGZ bude mjesto okupljanja jedinica lokalne uprave, gospodarstvenika i građana.

-Očekujem da ćemo ove godine biti zanimljivi posjetiteljima. Izdvojio bih dva panela. Jedan govori o značaju zdravstvenog turizma u našoj županiji te predstavljanja grupacije “Smart city” koje je na rasporedu u petak – najavio je Švaljek.

I predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Nenad Kučiš, zadovoljan je ovogodišnjim brojem obrtnika, a posebno se zahvalio i komorama iz Osječko-baranjske, Zagrebačke, Koprivničko-križevačke te Virovitičko-podravske županije kao i komore Grada Zagreba koje stižu na ZGZ. Najavio je i nastavak tradicije gdje će frizeri i ove godine nuditi besplatno svoje usluge.

-Tijekom trajanja Zbora, kao i svake godine, dodijeliti ćemo majstorske diplome za više od 30 majstora – zaključio je Kučiš.

Prvi Kajkavski festival održan je davne 1966. godine koji je počeo s izložbom cvijeća, a kako je kazao saborski zastupnik i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, može se reći kako je to bila preteča Tjedna kajkavske kulture koji danas poznajemo, ali i Zagorskoj gospodarskog zbora koji se kasnije, početkom devedesetih, počeo pripremati i organizirati u ovakvom obliku kakav je sad.

-Svake godine imamo nove sadržaje, a osim izložbe onoga što naši OPG-i, obrti i tvrtke nude, imamo i niz panela, razgovora, rasprava i to je ono što se dodatno potencira – rekao je Gregurović i dodao kako se ovogodišnji ZGZ vraća na prostor Srednje škole Krapina, a nekoliko će tvrtki, osim u sportskoj dvorani, izlagati i na sportskom igralištu.

Zagorje ima izuzetne gospodarstvenike, obrtnike i poduzetnike, visoku zaposlenost, nisku nezaposlenost, visoke plaće, modernu tehnologiju, kvalitetan proizvod, više od 30 posto proizvodnje u izvozu što omogućuje i lokalnoj i regionalnoj samoupravi da lakše i u jednom sasvim drugačijem okruženju planira projekte i stvara programe koji imaju za krajnji cilj da ljudi ostanu živjeti na ovom području, riječi su krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara.

-Posebno treba istaknuti da su naši gospodarstvenici podigli Krapinsko-zagorsku županiju u sam vrh po prosjeku plaća u Hrvatskoj. Godinama smo mi Zagorci, ali i Međimurci i Varaždinci, zbog tekstilne i obućarske industrije bili s najnižim prosjekom plaće. Sada, kada stavimo Zagreb van tog ispitivanja, mi smo peta županija u Hrvatskoj po visini prosječne plaće. Za to su zaslužni naši gospodarstvenici. I u vrijeme krize i recesije, ulagalo se i u tehnologije i u ljude – rekao je župan Kolar.

-Prije deset godina, 2013. godine, u Krapinsko-zagorskoj županiji bilo je 8546 nezaposlenih, a u 2023. godini ispod dvije tisuće. Prije deset godina bilo je 32,5 tisuće zaposlenih, a danas ih je preko 40 tisuća – podsjetio je župan.

Najavio je župan da će Krapinsko-zagorska županija u petak, 08. rujna, u podne, podijeliti i ugovore o bespovratnim sredstvima tradicijskim i umjetničkim obrtima.

msopke/sjever.hr 04.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.