Now Reading:
Ministar Bačić u Krapini: Iz Fonda solidarnosti u Zagorje su stigla 154 milijuna eura za 152 projekta
Full Article 6 minutes read

Ministar Bačić u Krapini: Iz Fonda solidarnosti u Zagorje su stigla 154 milijuna eura za 152 projekta

Nedavne nove obilne padaline izazvale su niz problema na sjeveru Hrvatske, gdje su se pojavila nova ili aktivirala stara klizišta, što je izazvalo oštećenja na javnoj infrastrukturi, cestama, kućama.

Upravo stoga, gradonačelnik Zoran Gregurović uputio je poziv potpredsjedniku Vlade i ministru prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branku Bačiću da posjeti Krapinu i uvjeri se u trenutnu situaciju i problemima s kojima su građani suočeni, a sastanku je nazočio i predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora Žarko Tušek.

Gregurović je zahvalio ministarstvu i Vladi na svemu onome što su učinili i pomoći u Krapinsko-zagorskoj županiji.

-Uistinu značajna sredstva su ovdje na području naše Županije uložena, ali naravno, uvijek imamo neke nove probleme. Kao i drugdje, i kod nas u Zagorju, ali ne samo u Krapinsko-zagorskoj županiji, već i u Varaždinskoj, suočavamo se s problemima klizišta, tako su se i nakon ovih obilnih oborina koje su bile, pojavila nova dodatna klizišta pojavila – kako na javnoj infrastrukturi, na nerazvrstanim cestama, tako i na privatnim i obiteljskim kućama. Nekoliko kuća na području Grada Krapine je stradalo uslijed klizišta, a jednu od tih kuća ćemo danas posjetiti, tako da se ministar i njegovi suradnici iz Ministarstva upoznaju s problemima koji se pojavljuju – rekao je Gregurović.

Izrazio je žaljenje što gradski proračun, kao i proračuni drugih jedinica lokalne samouprave nisu dovoljno veliki da bi mogli sami krenuti u rješavanje takvih problema.

-S obzirom na to da se priprema javni poziv od strane Ministarstva upravo za takve objekte, htjeli smo više saznati o tome i apelirati te dati neke sugestije da to što prije krene – rekao je Gregurović nakon sastanka s ministrom Bačićem.

Kada je riječ o Fondu solidarnost, na području Krapinsko-zagorske županije provedena su 152 projekta čija je ukupna vrijednost 154 milijuna eura, rekao je Bačić.

-Jedan od tih projekata ćemo i danas posjetiti i obilježiti završetak radova na izgradnji Područne škole u Lazu Bistričkom koji je također financiran sredstvima Fonda solidarnosti. U drugom dijelu koji se odnosi na klizišta i sanaciju i ublažavanje posljedica nastalih od prirodnih nepogoda, upoznao sam gradonačelnika i saborskog zastupnika s programom kojega je naše Ministarstvo pripremilo i koji će u javno savjetovanje, a koji podrazumijeva pomoć u stambenom zbrinjavanju naših sugrađana čiji su objekti, prije svega stambeni objekti, ugroženi ili oštećeni uslijed posljedica samog klizanja terena – rekao je Bačić dodajući kako je uvjeren da će taj program donijeti u idućih nekoliko mjeseci.

Kazao je i da će se u idućoj, a možda već i u ovoj godini, krenuti s aktivnostima oko stambenog zbrinjavanja građana koji danas žive u kućama koje su ugrožene zbog klizišta.

-U tom smislu odmah najavljujem da ćemo idućih desetak dana ponovno doći u Krapinsko-zagorsku županiju, gdje ćemo zajedno sa županom i svim gradonačelnicima i načelnicima održati sastanak na kojem bi upoznali čelnike jedinica lokalne uprave, isto tako i župana s tim programom. Nastojat ćemo za taj sastanak pozvati i direktora Hrvatskih voda, u čijoj nadležnosti jest sanacija klizišta – izjavio je Bačić.

Ministar je podsjetio da je Vlada Rh prije četiri godine upravo na prijedlog Hrvatskih voda donijela program kojim su sanirana ili se saniraju brojna klizišta diljem Hrvatske, pa tako i u Krapinsko-zagorskoj županiji.

-Taj program treba nastaviti, ali s obzirom na sve veću učestalost takvih pojava diljem Hrvatske, morat ćemo napraviti i obuhvatnije izmjene programa, kako bismo mogli značajnija sredstva angažirati, kako bi se takva klizišta sanirala i kako i na koji način bi mogli spriječiti daljnja oštećenja objekata koji se nalaze na takvim klizištima – kazao je potpredsjednik Vlade.

Kada je riječ o Krapinsko-zagorskoj županiji, Ministarstvo kroz Program stambenog zbrinjavanja rješava probleme građana čiji su objekti stradali u potresima i koji su u kontejnerskim naseljima ili kontejnerima pored svojih kuća. Jedan od modela njihovog stambenog zbrinjavanja utvrdio je i nabavu mobilnih visokoenergetskih kuća.

-Upravo je na području ove županije izabrano dvoje izvođača koji će za potrebe građana napraviti mobilne visokoenergetske kuće. Tom prigodom kade ćemo doći u Krapinsko-zagorsku županiju i održati sastanak sa županom i gradonačelnicima i načelnicima s tog područja, obići ćemo te obje tvrtke koje su na javnoj nabavi dobile posao za te mobilne energetske kuće koje će poslužiti građanima koji nemaj pravo na obnovu, a nalaze se u kontejnerima, kako bi ih na jedan primjereni rok stambeno zbrinuli – rekao je Bačić.

Dodao je kako je taj program stambenog zbrinjavanja donesen na sjednici Vlade 8. veljače, a tiče se zbrinjavanja građana koji žive u kontejnerskim naseljima i u kontejnerima pored svojih kuća, onda je jedan od modela bio privremeno stambeno zbrinjavanje u mobilnim visokoenergetskim kućama.

-Takvih je 11 naselja u Sisačko-moslavačkoj županiji, ispraznili smo njih devet. Ostala su dva naselja, to su dvije modularne zgrade napravljene od kontejnera. Kako bismo mogli dio naših sugrađana koji nemaju pravo na obnovu jer u trenutku potresa nisu bili vlasnici nekretnina, niti kuća niti stanova, već su bili podstanari, a ne želimo da i dalje budu smješteni u kontejnerima, njih ćemo, prije svega, prioritetno zbrinuti u takve visokoenergetske mobilne kuće – rekao je ministar Bačić.

Dodao je da će za građane u Sisačko-moslavačkoj županiji koji žele i dalje živjeti pored svojih oštećenih kuća koje nisu za stanovanje jer su konstruktivno narušene pa nisu sigurne za stanovanje, osigurati visokoenergetske mobilne kuće na određeno vrijeme, dok im se njihove kuće ne saniraju.

-Isto tako ćemo i na području Krapinsko-zagorske županije, tu sada razgovaramo s našim djelatnicima u ministarstvu, za one sugrađane kojima ćemo kuće sanirati i obnavljati, dok im traje obnova kuće omogućiti takav privremeni smještaj – zaključio je.

A kolika je zapravo šteta nastala zbog klizišta na području grada Krapine, moći će se utvrditi tek kada će biti gotovi svi projekti, troškovnici, javna nabava, rekao je gradonačelnik Krapine.

-Sada možemo samo nagađati. Prema dosadašnjim iskustvima iz prijašnjih godina, naš proračun je premali da bi uopće premali, da bi mogli razmišljati o brzoj sanaciji klizišta na način kako bi to trebalo biti. Stoga, bez pomoći, bez takvih programa, mi sami se na to, kao ni druge jedinice lokalne samouprave, postaviti ne možemo – naglasio je Gregurović.

Nakon sastanka, Bačić je u društvu gradonačelnika obišao jednu od kuća oštećenih zbog klizišta nastalih početkom ljetnih mjeseci zbog obilnih oborina i poplava.

a.kučić/sjever.hr
04.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.