Now Reading:
12. Rally Kumrovec ponovno donosi niz zanimljivosti za posjetitelje!
Full Article 3 minutes read

12. Rally Kumrovec ponovno donosi niz zanimljivosti za posjetitelje!

Nakon ljetne stanke, domaća se rally sezona nastavlja u Hrvatskom Zagorju. Dvanaesti Kärcher Rally Kumrovec održat će se 8. i 9. rujna. Uz Prvenstvo Hrvatske i Međunarodno Zonsko Prvenstvo Hrvatske bodovat će se i za FIA prvenstvo Centralnoeuropske Zone (CEZ), Alpe Adria Rally Trophy i po prvi put ove sezone Mitropa Rally Kup.  

Odaziv posada već sada je odličan, a prijave traju do petka, 1. rujna u ponoć, dok će službena Lista prijavljenih svjetlo dana ugledati u utorak, 5. rujna. 

Itinerer se sastoji od jedanaest brzinskih ispita dugačkih 101,96 kilometara. Prvi izlazak na stazu bit će na probnom brzinskom ispitu, tzv. shakedownu u petak, 8. rujna između 14 i 16 sati. Nakon toga slijede dva brzinska ispita Tuhelj sa startom u Kumrovcu. Između njih održat će se prigodni program u Termama Tuhelj gdje će se posade zadržati na regroupingu nakon dnevnog i prije noćnog brzinca Tuhelj. 

-Ove godine neće biti prologa na parkiralištu Termi Tuhelj, već će tamo okupljeni moći dobiti autograme posada te ćemo emitirati televizijsku emisiju uživo putem kanala GP1. Brzinski ispit Tuhelj koji će se voziti kao zamjena sličan je kao i tri preostala brzinca te će posadama predstavljati pravi izazov. Odavno koristimo izreku da na Rallyju Kumrovec na pobjeđuju konji, već kočijaši, a vjerujemo da će tako biti i ove godine. Baš zbog toga što su naše staze tehnički vrlo zahtjevne – rekao je direktor rallyja Željko Štefanić. 

Subotnji program kreće u 9:15 svečanim startom u Muzeju Staro Selo u Kumrovcu, gdje se prva posada očekuje na cilju u 17:45. Između ih očekuje devet brzinskih ispita, sa po tri prolaska Desinićem, Zagorskim Selima i Kumrovcem.

-Publika jako dobro poznaje brzinske ispite u Zagorskim Selima i Kumrovcu. Oni su se već tri puta vozili kao Power Stage WRC Croatia Rallyja i drže apsolutni rekord na jednoj sportskoj priredbi u samostalnoj Hrvatskoj sa 70.000 posjetitelja. Baš zato i posade i publika vole doći na Rally Kumrovec, jer tamošnje staze predstavljaju izazov za natjecatelje i atrakciju za gledatelje. Točnu satnicu uz zemoljovide natjecanja moguće je pronaći na našoj internetskoj stranici – zaključio je Štefanić

Organizatori natjecanja ponovo su osmislili nekoliko promotivnih aktivnosti, pa tako putem svojih društvenih mreža u nagradnom natječaju nude mogućnost vožnje u suvozačkom sjedalu s profesionalnim vozačem po pravoj stazi. Također, u vikendu pred nama u zagrebačkom City Centru One West održat će se posebna promocija u sklopu koje će posjetitelji moći okušati svoje vozačke sposobnosti na službenom full motion simulatoru Rallyja Kumrovec Heli Drive. 

Dosad je samo jednom na kumrovečkom rallyju pobijedila domaća posada. Daniel Šaškin i Damir Bruner u Mitsubishi Lanceru Evo X slavili su 2013. godine. Branitelji naslova, Rok Turk i Blanka Kacin 

s Hyundaijem i20 Rally2 izborili su prvu slovensku pobjedu u Kumrovcu. Prije toga pet uzastopnih izdanja osvojile su posade iz Austrije. Hermann Neubauer i Niki Mayr-Melnhof slavili su po dva puta uz trojicu suvozača – Bernharda Ettela, Poldija Welsersheimba i Thomasa Zeisera. Nastupali su u Fordovima Fiestama specifikacija R5 i Rally2. Godinu 2020. obilježilo je slavlje još jedne austrijske posade Simon Wagner i Gerald Winter u Škodi Fabiji R5 Evo. Unatoč dominaciji Austrijanaca, najuspješniji vozač Rallyja Kumrovec i dalje je Mađar Janos Szilagyi s tri pobjede s Mitsubishi Lancerom Evo IX, a jednu pobjedu s identičnim automobilom ima i njegov sunarodnjak Krisztian Hideg. 

sjever.hr/rally-kumrovec.com
Foto:
04.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.