Now Reading:
Prijavila policajce za silovanje, pa doživjela šok: „Na ulici su me napale dvije žene, rekle mi da sam ku**a. Ispada da su žrtve policajci koji su me silovali”
Full Article 3 minutes read

Prijavila policajce za silovanje, pa doživjela šok: „Na ulici su me napale dvije žene, rekle mi da sam ku**a. Ispada da su žrtve policajci koji su me silovali”

Koga društvo zapravo smatra žrtvom – silovanu ženu ili policajce koji su u istražnom zatvoru, pita se 33-godišnjakinja koja se tri dana nakon što je prijavila silovanje od strane dvojice lokalnih policajaca, osjeća kao da je označena.

Naime, kako tvrdi, okolina ju osuđuje, kao da je sama kriva za ono što joj se dogodilo. Vidi kako joj šapuću iza leđa, iskazuju određeno suosjećanje s osobama “koje je strpala u zatvor”, a u petak su je na ulici i izravno napale dvije žene.

Za Jutarnji list 33-godišnjakinja je ispričala da su joj na ulici u neposrednoj blizini policijske postaje prišle dvije žene i napale ju.

-Izgovorile su mi svašta, rekle su mi da sam kurva, isto kao i moja majka, prozivajući me zašto sam podnijela prijavu. Bilo mi je strašno neugodno – ispričala je i kaže da proživljava traumu.

Stigma s kojom se žrtve silovanja najčešće nose, upozoravaju stručnjaci, ponekad je jednako traumatična kao i samo nasilje. Silovanje je kazneno djelo koje se vrlo rijetko prijavljuje, a upravo stigma i osuda okoline i sustava – koji ženi još uvijek u potpunosti ne vjeruju te stalno i iznova preispituju njezin “doprinos kaznenom djelu”, njezino ponašanje, prošlost ili stil odijevanja – smatra se glavnim razlogom što se, prema procjenama, samo 10 posto žrtava odluči prijaviti spolno nasilje, piše Jutarnji.

-Sve to me jako potreslo i prijavila sam policiji verbalni napad – poručila je.

Detalje večeri nakon koje je prijavila dvojicu policajaca, 36-godišnjaka i 50-godišnjaka, ne želi niti smije iznositi. Vjeruje da će policija biti profesionalna.

-Svjesna sam da ne smijem ulaziti u detalje događaja i istrage. To su mi učinila dvojica policajaca, ali želim naglasiti da i dalje vjerujem policiji. Ne samo to, već im želim zahvaliti na svemu što su učinili nakon što sam podnijela prijavu protiv njihovih kolega. Postupili su vrlo brzo, profesionalno i odgovorno – od šefa policije do svih koji su sudjelovali u istrazi – bez trunke pokušaja da se bilo što zataška. U traumi koju sam proživjela to mi je puno značilo – ispričala je.

Podsjetimo, dvojici ličkih policajaca određen je 30-dnevni istražni zatvor. Sutkinja istrage Županijskog suda u Karlovcu, Elma Kaleb Mamić, prihvatila je prijedlog Županijskog državnog odvjetništva u Karlovcu te im istražni zatvor odredila zbog opasnosti od ometanja istrage utjecajem na svjedoke i žrtvu. U predmetu ima pet svjedoka, redom policijskih službenika, te žrtva.

sjever.hr/jutarnji.hr
04.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.