Now Reading:
Druga zagorska pekmezijada okupila 15 ekipa iz Slavonije i Zagorja – najbolji pekmez skuhala ekipa “Tri užitka”
Full Article 3 minutes read

Druga zagorska pekmezijada okupila 15 ekipa iz Slavonije i Zagorja – najbolji pekmez skuhala ekipa “Tri užitka”

U subotu, 2. rujna, u Dubravi Zabočkoj održana je 2. zagorska pekmezijada za koju je osigurana tona šljiva.

Na ovogodišnjoj pekmezijadi natjecalo se 15 ekipa, odnosno natjecatelji s područja Zagorja, iz Duge Međe, Jarmine i Voćina, a među njima bila je i ekipa Krapinsko-zagorske županije čiji će sav skuhani pekmez ići u humanitarne svrhe.

Kuhanje pekmeza započelo je već u 12 sati, a organizirano je i natjecanje u bacanju potkove – alci na zagorski način.

Organizator Josip Horvatin, koji je ujedno i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije istaknuo je da Udruga više godina sudjeluje na Slavonskoj pekmezijadi.

-Nije da smo kupili ideju, ali odajemo „respect” za 12. godišnjicu njihove pekmezijade i jednako se tako nadamo da će i naša pekmezijada doživjeti 20, 30 i više godina. Spremanje hrane na tradicijski način, onako kako su to činili naši djedovi, roditelji i generacije iza njih je nešto što treba otrgnuti zaboravu. Nije dominantno nama kao braniteljskoj udruzi to zadaća, ali smo shvatili da je to, između ostalog, prilika da se malo podružimo, da mlađim naraštajima pokažemo nešto što je bilo dio našeg djetinjstva – rekao je Horvatin.

Istaknuo je i da mu je jako drago što je u odnosu na prošlu godinu izniman interes za sudjelovanjem na pekmezijadi.

-Uvjeren sam da će iduća godina po broju i opsegu biti još veća i brojnija nego što je ova. Imamo viseću kuglanu i jednu disciplinu koja će vjerojatno pobuditi mnogo pažnje, a to je „ružđenje kuruze” na tradicijski način, bez ikakvih pomagala – kazao je Horvatin.

Drugu zagorsku pekmezijadu otvorio je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar koji je naglasio da manifestacija ne okuplja samo braniteljske udruge i njihove obitelji, nego čitavu zajednicu.

-Ovdje su prisutni Slavonija i Zagorje u malom. Sama ideja, ovakva kakva je prezentirana, dovela je do toga da su Jožu ljudi zvali i molili da sudjeluju na pekmezijadi. Tu su i majke s djecom i naši veterani od koji su neki došli sa štakama ili u invalidskim kolicima. To daje posebnu draž i težinu ovoj manifestaciji, stoga čestitam Udruzi i njezinom predsjedniku na ovako sjajnoj ideji, sjajnoj manifestaciji i veselim se što ćemo se svi zajedno vidjeti i sljedeće godine – poručio je Kolar.

Na pekmezijadu je, kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, stigao i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.

-Hrvatska vlada u ovom mandatu čini sve kako bi hrvatski branitelji bili dostojanstveno priznati i integrirani u društvu. U tom kontekstu, kroz zakonska uređenja brine o pravima branitelja, a isto tako i o tome kako priznati počast za sve ono što su hrvatski branitelji napravili da bi bili upisani u hrvatsku povijest, kako bi bili upisani u one koji su važni za hrvatsku neovisnost i samostalnost, za slobodnu Lijepu našu – rekao je Tušek.

Poručio je da i Ministarstvo poljoprivrede podržava obu manifestaciju.

-U kontekstu našeg ministarstva je očuvanje tradicije i kulture na ruralnim prostorima, a tako i ova pekmezijada na neki način prenosi na nove generacije ono što je naša tradicija i kultura – rekao je Tušek.

Iako rezultat nije u prvom planu, vrijedi istaknuti one najbolje. Ekipa Tri užitka osvojila je prvo mjesto, druga je bila ekipa Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, a treće je mjesto osvojila ekipa Općine Hum na Sutli.

a.kučić/sjever.hr
02.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.