Now Reading:
Na području Krapinsko-zagorske županije sanirana su klizišta, mostovi i propusti u vrijednost 10,1 milijun eura; Župan Kolar: U prvobitno stanje vraćeno je 168 kilometara cesta
Full Article 5 minutes read

Na području Krapinsko-zagorske županije sanirana su klizišta, mostovi i propusti u vrijednost 10,1 milijun eura; Župan Kolar: U prvobitno stanje vraćeno je 168 kilometara cesta

U srijedu su u Poslovnom-tehnološkom inkubatoru u Krapini župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i ravnatelj Županijske uprave za ceste Krapinsko-zagorske županije Stjepan Sirovec predstavili realizirane aktivnosti u sklopu Fonda solidarnosti Europske unije, Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava za vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona u području prijevoza oštećenih u potresu na području Krapinsko-zagorske županije. Ukupna vrijednost svih radova iznosila je 10,1 milijun eura od čega je iz Fonda sufinanciran iznos od 9,7 milijuna eura, a nešto više od 400 tisuća eura su vlastita sredstva.

Ravnatelj ŽUC-a Stjepan Sirovec na samom početku prezentacije o realiziranim radovima na sanacijama cesta na području županije kazao kako je tijekom dvije godine, 2021. i 2022., prijavljen 21 projekt za vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona u području prijevoza oštećenih u potresu.

-Najznačajnije aktivnosti realizirane kroz Fond solidarnosti EU i prva grupa radova bili su radovi na sanaciji klizišta na županijskim i lokalnim cestama. U proteklom razdoblju ukupno je sanirano 11 klizišta čija je vrijednost iznosila 1,1 milijun eura. Ova klizišta nastala su na području Pregrade – Vrhi Vinagorski, između Marije Bistrice i Konjščine, Kumrovca – Dugnjovec, u Gorjanima Sutinskim, u Putkovcu – rekao je Sirovec.

Druga vrsta radova koji su se sanirali su sanacija mostova i propusta na županijskim i lokalnim cestama i ukupno je sanirano 9 objekata. Vrijednost ovih radova iznosila je 1,7 milijuna eura.

-To su sanacija propusta na lokalnoj cesti u Zlataru, sanacija propusta na lokalnoj cesti u Budinščini, preko potoka, sanacija propusta na lokalnoj cesti preko potoka Velika Reka, sanacija propusta na lokalnoj cesti Selnica, sanacija propusta na županijskoj cesti Velika Petrovogorska, sanacija propusta na lokalnoj cesti Šimunci, sanacija propusta na županijskoj cesti Sv. Matej, sanacija propusta na lokalnoj cesti na području općine Marija Bistrica – nabrojao je radove.

Treća grupa radova koja se odvijala kroz fond solidarnosti EU, dakle interventna sanacija kolnika na djelu županijskih i lokalnih cesta koja se također odvijala kroz fond solidarnosti EU. Ovdje smo izvodili dvije grupe radova, odnosno dvije tehnologije. Jedna je bila strojna sanacija, a druga je bila sanacija pukotina koje su se pojavile na kolniku.

Prva grupa radova izvedena ja na području više jedinica lokalne samouprave, a ukupna vrijednost izvedenih radova je nešto više od 5,5 milijuna eura, dok je druga grupa radova-sanacija pukotina izvedena u iznosu od 137 tisuća eura. Sve zajedno, ta vrsta radova izvedena je u iznosu 5,7 milijuna eura.

Sirovec je u prezentaciji prikazao i sanaciju cesta po pojedinim gradovima i općinama. Ukupno je na taj način sanirano 59,8 km cesta, odnosno ugrađeno je nešto više od 267 tisuća metara kvadratnih novog asfaltnog zastora.

Sanirana je pukotina u općini Desinić i u općini Stubičke Toplice. U Desiniću smo izveli nešto više od 7.600 metara dužnih sanacije pukotina, dok je na sljemenskoj cesti od Stubičkih Toplica ukupno odrađeno nešto više od 22 tisuće dužnih pukotina – dodao je Sirovec.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar naglasio je kako se u vrlo kratkom vremenu odradio veliki i zahtjevan posao te kako su se vlastita sredstva uložila u sanaciju mostova i propusta na kojima su se radile i pješačke staze.

Župan je naglasio da je Krapinsko-zagorska županija kao provedbeno tijelo, a odnosi se na štete uzrokovane zagrebačkim potresom, u prvobitno stanje vratila odnosno obnovila 168 kilometara cesta. Od toga 60 kilometara županijskih te lokalnih, a gradovi i općine dodatnih 108 kilometara novih cesta.

Tim brojkama Kolar je najavio da će se pridodati i radovi odnosno sanacija prometnica u slučaju petrinjskog potresa gdje je Ministarstvo gospodarstva bilo provedbeno tijelo. Najavio je konferenciju za novinare po tom pitanju gdje će se predstaviti podaci ulaganja u obnovu kulturnih dobara gdje je provedbeno tijelo bilo upravo Ministarstvo kulture, koliko je bilo u zdravstvu te preko Hrvatskih voda.

-S obzirom da imaju rokove, dat ćemo završno izvješće ali i sve podatke o tome što se radilo na području Krapinsko-zagorske županije. To što se napravilo jednostavno se mora vidjeti i mora se osjetiti na kvaliteti prometa, a još važnije na sigurnosti prometa – kazao je Kolar.

Kolar kaže da će se nakon svega moći reći da je napravljen jedan veliki financijski ciklus u modernizaciji prometnica. Na kraju je zahvalio mještanima Krapinsko-zagorske županije na strpljivosti te izvođačima radova koji su svoje obaveze završavali u roku iako vremenski uvjeti nisu išli na ruku. Dodao je kako je 30-ak kišnih dana stvaralo velike problema izvođačima, no, unatoč tome rokovi su ispoštovani. Zahvalio je i ŽUC-u, ZARA-i, jednom riječju svima koji su uložili svoj rad i trud u sve ove projekte.

msopek/sjever.hr 30.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.