Now Reading:
“Zdravi zubi za sve”: Kako treba izgledati briga za zdravlje zubi kod trudnica u određenom periodu trudnoće?
Full Article 1 minutes read

“Zdravi zubi za sve”: Kako treba izgledati briga za zdravlje zubi kod trudnica u određenom periodu trudnoće?

Dom zdravlja Varaždinske županije je sa svojim projektnim partnerom Varaždinskom županijom osmislio projekt „Zdravi zubi za sve”, gdje je cilj osvijestiti javnost i stanovništvo Varaždinske županije o važnosti provođenja oralne higijene. Projekt je usmjeren na čitavo stanovništvo, s posebnim naglaskom na djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi, trudnice te starije osobe.

Kada govorimo o oralnoj higijeni kod trudnica moramo biti svjesni da određeni period trudnoće zahtijeva i specifičnu brigu za zdravlje zubi.

U prvom tromjesečju, a radi se o najosjetljivijem razdoblju, preporuka je da trudnica obavi kontrolni pregled kod doktora dentalne medicine kao i procjenu trenutnog statusa zubi i općenito usne šupljine. Bitna je i stručna edukacija, a ne preporučuju se dentalni zahvati, osim ako je riječ o hitnim stanjima.

Što se tiče drugog tromjesečja, to je najsigurnije razdoblje za provođenje dentalnih zahvata poput sanacije karijesa i endodontsko liječenje zuba. Organogeneza je završena pa je rizik za fetus minimalan.

U trećem tromjesečju ne postoje rizici za dijete zbog izvođenja dentalnih zahvata , no, može biti neudobno za majku. Naravno bitna je oralna higijena te čišćenje kamenca.

sjever.hr
11.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.