Now Reading:
“Zdravi zubi za sve”: Kako treba izgledati briga za zdravlje zubi kod trudnica u određenom periodu trudnoće?
Full Article 1 minutes read

“Zdravi zubi za sve”: Kako treba izgledati briga za zdravlje zubi kod trudnica u određenom periodu trudnoće?

Dom zdravlja Varaždinske županije je sa svojim projektnim partnerom Varaždinskom županijom osmislio projekt „Zdravi zubi za sve”, gdje je cilj osvijestiti javnost i stanovništvo Varaždinske županije o važnosti provođenja oralne higijene. Projekt je usmjeren na čitavo stanovništvo, s posebnim naglaskom na djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi, trudnice te starije osobe.

Kada govorimo o oralnoj higijeni kod trudnica moramo biti svjesni da određeni period trudnoće zahtijeva i specifičnu brigu za zdravlje zubi.

U prvom tromjesečju, a radi se o najosjetljivijem razdoblju, preporuka je da trudnica obavi kontrolni pregled kod doktora dentalne medicine kao i procjenu trenutnog statusa zubi i općenito usne šupljine. Bitna je i stručna edukacija, a ne preporučuju se dentalni zahvati, osim ako je riječ o hitnim stanjima.

Što se tiče drugog tromjesečja, to je najsigurnije razdoblje za provođenje dentalnih zahvata poput sanacije karijesa i endodontsko liječenje zuba. Organogeneza je završena pa je rizik za fetus minimalan.

U trećem tromjesečju ne postoje rizici za dijete zbog izvođenja dentalnih zahvata , no, može biti neudobno za majku. Naravno bitna je oralna higijena te čišćenje kamenca.

sjever.hr
11.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.