Now Reading:
Gradu Čakovcu poklonjena originalna Povelja Jurja IV. Zrinskog
Full Article 3 minutes read

Gradu Čakovcu poklonjena originalna Povelja Jurja IV. Zrinskog

Čakovec svoj dan obilježava svakog 29. svibnja, kao spomen na datum kad je 1579. godine Poveljom Jurja IV. Zrinskog dobio trgovačke povlastice. U to doba bio je jedan između 16 gradova u Hrvatskoj i Ugarskoj koji je dobio kraljevska gradska prava. Zahvaljujući profesoru i doktoru Matiji Berljaku, Grad Čakovec je u posjedu originala uredskog primjerka Povelje. 

Uredski je primjerak, za razliku od Svečanog, čiji se original čuva u Muzeju Međimurja Čakovec, bio namijenjen administrativnim poslovima te dokazuje autentičnost Svečane povelje. Naime, svečane se povelje izrađuju na temelju uredskih, a nemali je broj onih za koje se vjerovalo da su ih izdale znamenite povijesne ličnosti, no kasnije se dokazalo da su krivotvorine. Profesor Berljak do originala je došao tijekom svojih istraživanja povijesti Međimurja i Čakovca, te ju je odlučio pokloniti Gradu. 

Kako je naglasio, ova povelja dokazuje da je Čakovec u to doba imao veliko značenje i povlašteni status među kraljevskim gradovima te označuje početak njegova razvoja u modernu, urbanu i razvijenu sredinu. Važna je i zbog proučavanja uloge Jurja IV. Zrinskog, o čijem djelovanju treba još dosta toga otkriti i napisati. 

Uz original uredskog primjerka Povelje, Berljak je Gradu poklonio i uramljenu presliku originala čuvenog pisma, koje je Petar Zrinski uoči pogubljenja uputio svojoj supruzi Katarini te koja je jedan od glavnih spomenika hrvatske povijesti i književnosti. Uz presliku su i kaligrafski i moderni prijepis

Zahvaljujući se na ovom vrlo važnom i vrijednom poklonu, gradonačelnica Grada Čakovca, Ljerka Cividini, rekla je da je iduće godine 445. obljetnica izdavanja povelje te 30 godina od kad taj datum obilježavamo kao Dan Grada Čakovca. Na povelji piše da se povlastice daju gradu koji iz dana u dan „sve više raste i postaje bolji, kako većim mnoštvom i brojem građana, tako i skladom i sjajem kuća“. To pokazuje da je već početkom modernog doba, Čakovec bio razvijena i prosperitetna sredina, kakva je i danas. 

Ova uredska isprava, odnosno povelja, napravljena je istog dana kad i svečana, postoje male, nevažne razlike u sadržaju nastale kod prepisivanja, a potpisan je samo ovlašteni pisar Juraj Debreczeny te je utisnut njegov pečat. Uredski primjerak povelje bit će restauriran i pohranjen u Muzeju Međimurja Čakovec, dok će „Moje drago serce“ krasiti zgradu Gradske uprave. 

Matija Berljak rođen je 1945. godine u Cirkovljanu. Diplomirao je teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta Zagrebu, za svećenika je zaređen 1970. godine. Između ostalog, na rimskoj Gregoriani doktorirao je 1977. godine, a u tom je gradu završio i studij moralne teologije.  

Do ove, za Čakovec neprocjenjive darovnice, došlo je zahvaljujući Zrinskoj gardi Čakovec. 

sjever.hr/cakovec.hr Foto: cakovec.hr
07.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.