Now Reading:
Procesijom i svetom misom u Čakovcu proslavljen blagdan Gospe od Anđela – Cividini: Porcijunkulovo se bez sumnje dokazuje kao top destinacija u ovo doba godine za naš sjever
Full Article 3 minutes read

Procesijom i svetom misom u Čakovcu proslavljen blagdan Gospe od Anđela – Cividini: Porcijunkulovo se bez sumnje dokazuje kao top destinacija u ovo doba godine za naš sjever

Uz poruku “Porcijunkulovo – čakovečko proštenje– vjera, tradicija, veselje”, manifestacija završava već tradicionalno na sam blagdan Gospe od Anđela – Porcijunkule, 2. kolovoza.

Šestodnevna događanja u gradu kulminirala su danas u jutarnjim satima u Župi sv. Nikole biskupa u Čakovcu, procesijom ulicama grada do dvorišta samostana i sv. misom koju je predvodio p. Stjepan Fridl, u koncelebraciji s nekoliko svećenika iz međimurskih župa predvođenih gvardijanom Franjevačkog samostana u Čakovcu fra Josipom Grubišićem i novim župnikom Župe sv. Nikole biskupa u Čakovcu fra Filipom Đurđevićem.

Euharistijskom slavlju prethodila je svečana procesija s Gospinom slikom koju su nosili predstavnici Zrinske garde Čakovec uz prisustvo velikog broja udruga, predstavnika Policijske uprave međimurske, DVD-a Mihovljan, HKD-a Pomurje iz Lendave, KUD-ova i društava žena iz Ivanovca, Mihovljana, Mačkovca, Štefanca, Gornjeg Kraljevca, Žiškovca i Murskog Središća, pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava te mnogobrojni vjernici, građani i gosti čakovečkog proštenja.

“Porcijunkula – Majka Božja od Anđela” blagdan je kojeg vežemo za 2. kolovoz 1208. godine kada se dogodilo obraćenje sv. Franje u malenoj crkvi Gospe od Anđela u Asizu. Samim time, u Župi sv. Nikole biskupa u Čakovcu i ove su godine blagdan dočekali uz trodnevnicu i mogućnost zadobivanja Porcijunkulskog ili potpunog oprosta. Blagdan Gospe od Anđela naime dan je potpunog oprosta, kada u franjevačkim crkvama diljem svijeta vjernici mogu dobiti oprost od grijeha.

Svetoj misi su uz mnogobrojne vjernike nazočili i župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Josip Varga, predsjednik Zrinske garde Đuro Bel, predstavnici policije, vatrogasnih društava, međimurskih udruga i kulturno umjetničkih društava, predstavnici međimurskih općina, mjesnih odbora i gradskih kotareva, gost ovogodišnjeg proštenja načelnik Općine Fužine David Bregovac, kao i brojni predstavnici društvenog, kulturnog i političkog života Međimurja.

Osim na hrvatskom jeziku, služena je i sveta misa na slovenskom i mađarskom jeziku uz velik broj vjernika iz ovog dijela Europe. Ovaj župni blagdan, sadržajnim duhovnim programom i trodnevnim pripremama proslavit će se i završnim misnim slavljem, dok će od 21.30 koncert održati Tomislav Bralić i klapa Intrade.

Spomenimo kako procesija i sv. mise ujedno označavaju posljednji i središnji dio manifestacije Porcijunkulovo u 2023. godini.
-Čakovec je proteklih nekoliko dana zaista bio destinacija koju treba posjetiti, i ispunjene ulice našeg grada u svako doba dana i noći proteklih šest dana, dokazuju da je Porcijunkulovo pravi mamac za naše Čakovčane, Međimurce i mnogobrojne goste. I na to smo posebno ponosni jer se upravo za sve njih manifestacija intenzivno priprema mjesecima – rekla je gradonačelnica Cividini.

Dodala je da o organizaciji manifestacije brine veliki broj ljudi, proširena su događanja i bine diljem grada i pripremljeni nove sadržaje i to je ove godine nagrađeno.

-Nagrađeno brojem izlagača, stiglo je u Čakovec njih oko 170, brojem izvođača, u šest dana u isto smo vrijeme imali aktivnih devet bina i koncerata diljem Čakovca pa znate koliko je to sadržaja, ali i brojem posjetitelja kako je samo na koncertima uz glavnu binu dnevno prisutno više od 10 tisuća posjetitelja, uz u isto vrijeme potpuno ispunjen uži gradski prsten. Porcijunkulovo se bez sumnje dokazuje kao top destinacija u ovo doba godine za naš sjever i kao jedna od najposjećenijih manifestacija u ovom dijelu Hrvatske – izjavila je gradonačelnica Cividini.

foto: cakovec.hr
sjever.hr
02.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.