Now Reading:
U Krapini obilježen Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 28. godišnjica vojno-redarstvene operacije „Oluja“
Full Article 4 minutes read

U Krapini obilježen Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 28. godišnjica vojno-redarstvene operacije „Oluja“

Kod Spomen-obilježja smrtno stradalim i umrlim braniteljima s područja Krapinsko-zagorske županije, Perivoju Janka Draškovića u Krapini, polaganjem vijenaca te paljenjem svijeća i prigodnim govorima u srijedu je obilježen Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 28. godišnjica vojno-redarstvene operacije „Oluja“.

Okupljenom velikom broju branitelja, predstavnicima političkog i javnog života te građanima u ime predsjednika Republike obratio se brigadir Marijan Kretić ističući kako je sjever Hrvatske, pa tako i Krapinsko-zagorska županija, dala veliki doprinos u obrani Hrvatske u ljudskom i ekonomskom potencijalu. Istaknuo je kako na ovim prostorima ima općina koje su dale i do 8 posto stanovnika koji su sudjelovali u Domovinskom ratu.

-To je enormna brojka i na svemu tome vam hvala – izjavio je Kretić.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, izjavio je kako se svi zajedno s ponosom prisjećamo dana kada je krenula pobjednička akcija “Oluja”.

-Vi koji ste sudjelovali u “Oluji” sigurno ste i s pravom ponosni na to. Mi koji smo tada bili djeca cijelo vrijeme gledali smo preko malih ekrana sve što se događa neizmjerno ponosni na naše branitelje na sve vas koji ste u tome sudjelovali. Hvala svima koji ste dali sebe za slobodu naše domovine. Moramo se uvijek sjećati i nikada ne smijemo zaboraviti one koji su dali živote za obranu domovine – kazao je Gregurović siguran da će i u vremenima pred nama ponos i neizbrisiv trag te sjećanje na “Oluju” ostati u hrvatskom narodu.

Izaslanik ministra branitelja, Mladen Gregurović, istaknuo je za Domovinski rat da je temelj hrvatske države i da je “Oluja” najsjajnija pobjeda u obrambenom ratu.

-Zahvaljujući veličanstvenoj pobjedi u vojno-redarstvenoj operaciji “Oluja” Hrvatska je slobodna i neovisna te je postigla sve ciljeve koje je zacrtao naš prvi predsjednik Franjo Tuđman – izjavio je izaslanik ministra branitelja.

Župan Željko Kolar kazao je kako je ovo prilika da se svi zajedno prisjetimo svakog vojnika, časnika, dočasnika koji je položio svoj život na oltar domovini u “Oluji” ali i svih onih koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu.

-Čovjek više od toga ne može dati. Uvijek kako to biva odlaze najbolji među najboljima. Nekada je odlučivao samo faktor sreće. Možda su i naše majke danas mogle pustiti suzu, možda ne bi bilo naše djece. Zato svim hrvatskim braniteljima ma gdje god bili, vama koji ste ovdje i onima koji su nas nažalost napustili, jedna velika hvala – poručio je Kolar.

Pukovnik Ivan Krupec prisjećajući se vojno-redarstvene akcije “Oluja” naglasio je kako se radi o veličanstvenoj akciji Hrvatske vojske i kako je upravo “Oluja” bitka svih bitaka.

-Ponosan sam što sam bio dio te operacije zajedno s ponosnim Zagorcima. Zajedno smo pisali hrvatsku povijest. Činjenica je da se u Krapinsko-zagorskoj županiji nisu vodile ratne operacije, ali zato su obitelji Zagoraca vodile svoju strašnu bitku iščekujući hoće li se njihovi voljeni vratiti – rekao je Krupec.

Pukovnik Žarko Miholić, zapovjednik 103. brigade u “Oluji”, izjavio je da nakon te pobjede više ništa nije bilo isto.

-Pobjeda je to u kojoj su Zagorci dali značajan obol, njih 2.600 samo u 103. brigadi. Ukupno preko 11.000 Zagoraca sudjelovalo je u Domovinskom ratu, od 103. brigade preko Specijalne policije, 21. Domobranske pukovnije te pripadnici PU krapinsko-zagorske – zaključio je Miholić ističući da su Zagorci dali doprinos u obrani Hrvatske ali ne iz obveze nego ljubavi prema svojoj zemlji.

s.kalajdžija/sjever.hr 02.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.