Now Reading:
DHMZ ponovno najavio kišu i jak vjetar! Vakula dao uvid u prognozu za kolovoz
Full Article 2 minutes read

DHMZ ponovno najavio kišu i jak vjetar! Vakula dao uvid u prognozu za kolovoz

vakula

Za Radio Sljeme, Zoran Vakula je najavio kako nas očekuje nevrijeme snažnog prodora hladnog zraka, i kako ne bi trebal ignorirati upozorenja meteorologa. 

Meteorolozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) prognoziraju da će u petak poslijepodne, nakon 14 sati, započeti kiša i jak vjetar.   

Vakula o dugoročnoj prognozi za kolovoz 

-I dok će mnogi ovaj srpanj pamtiti po olujama i ponekom toplinskom valu, vjerojatno će biti znatno manje onih koji će misliti da je bio zamjetnije iznadprosječno topao. A bio je iznadprosječno topao i suh, a ponegdje rekordno kišan – kazao je glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.  

Kao što je uobičajeno kod ljetnih lokalnih pljuskova, količina oborine bila je nejednoliko raspoređena. 

Zoran Vakula, meteorolog HRT-a, zaključuje da je u petak bilo više kiše u zapadnim kopnenim područjima, posebno na sjevernom Jadranu, dok je srednji Jadran i unutrašnjost Dalmacije imala manjak oborina u usporedbi s prosječnim vrijednostima za taj period, piše 24 sata.

Pritom valja istaknuti kako je prema trenutačno dostupnim podacima, koje još trebaju provjeriti klimatolozi DHMZ-a, u Rijeci ovo bio najkišovitiji srpanj od 1948. godine, od kada se obavljaju službena mjerenja na toj postaji DHMZ-a. 

Ukupna srpanjska količina oborine bila je 216,7 mm ili litara po četvornome metru, a dosadašnji rekord bio je iz srpnja 1960. godine – 201,3 mm. 

sjever.hr/24sata Foto: arhiva
02.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.