Now Reading:
Ministrica Brnjac razgledala veliku vodenu atrakciju u Termama Jezerčica: Ovako se privlače turisti na kontinent, kvalitetom i dodatnim sadržajima
Full Article 6 minutes read

Ministrica Brnjac razgledala veliku vodenu atrakciju u Termama Jezerčica: Ovako se privlače turisti na kontinent, kvalitetom i dodatnim sadržajima

U Termama Jezerčica, poznatom zagorskom turističkom kompleksu, završeni su radovi na velikoj vodenoj atrakciji sa spray parkom i “play houseom”, vrijedni 8 milijuna eura, a Terme je u utorak obišla ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, u društvu krapinsko-zagorskog žujpana Željka Kolara i gradonačelnika Donje Stubice Nikole Gospočića.

Novouređeni bazenski kompleks ima 1.100 m2 i čak šest tobogana različitih visina, a ovo uređenje dio velikog investicijskog ciklusa tijekom kojih će u Terme Jezerčica biti uloženo oko 66 milijuna eura, od čega na radove u 2023. godini otpada 8 milijuna eura.

Ovako velike investicije se realiziraju i planiraju otkad je Terme preuzeo osnivač tvrtke Rudan d.o.o. Gracian Rudan koji je ranije naglasio kako smatra da je kontinentalni turizam pravi potencijal Hrvatske.

Župan Kolar istaknujo je kako je riječ o investitoru koji dolazi iz najrazvijenije naše turističke regije – Istre.

-Kada imate takvog investitora koji dolazi ovdje s toliko elana, želje, volje, energije, da ulaže u kontinentalni turizam, svjestan toga da bi se takva investicija u Istri puno prije vratila, ali sam ja isto tako siguran da će se dugotrajno i dugoročno ova investicija tvrtki Rudan pokazati itekako isplativom – rekao je župan.

Pozdravio je ministricu Brnjac te naglasio kako je bilo gotovo nemoguće dovesti ju u posjet usred turističke sezone, da dođe i da podršku investiciji na kontinentu te je ministrici zahvalio na tome.

-Ovo je snažna poruka svima nama koji radimo u kontinentalnom turizmu, gdje je potrebno tri puta više truda, volje, energije, sadržaja, da bi privukli goste u odnosi na Jadran, da je ministrica danas ovdje s nama i da je, ne dala podršku ovoj investiciji, nego da je dala podršku kontinentalnom turizmu i razvoju – rekao je Kolar.

Dodao je da s velikim nestrpljenjem očekuje rezultate Javnog poziva natječaja za ulaganja na koji su se javile i Terme Jezerčica, za izgradnju hotela s četiri zvjezdice sa 126 soba.

-I pet dodatnih hotelijerskih kuća, vlasnika naših hotela, isto se tako natječe za sredstva. Ono što ja priželjkujem i nadam se da će barem polovica njih proći na natječaju, i da ćemo imati jedan veliki investicijski ciklus u kontinentalni turizam, odnosno turizam Krapinsko-zagorske županije. Tu je i naša investicija u Specijalnu bolnicu za medicinske rehabilitacije Stubičke Toplice, gdje smo mi raspisali natječaj za izvođače radova prije nego što je sam natječaj završen, zbog dugačkog roka, uvjereni da imamo jako dobar projekt i da je njegova realizacija je itekako potrebna zdravstvenom turizmu u Republici Hrvatskoj – istaknuo je Kolar.

Ministrica Brnjac čestitala je na ovako velikoj investiciji te zahvalila obitelji Rudan koja je prepoznala značaj razvoja turizma na kontinentu i zaključila da se kroz ovakvo podizanje kvalitete i konkurentnosti sigurno privlače turisti i na kontinent.

-Trebamo veliku reformu turističkog sektora kojoj je upravo to jedan od glavnih ciljeva. Da bi se ti ciljevi omogućili, odnosno ostvarili, osigurali smo skoro 300 milijuna eura, zatim smo nastavili u pregovorima s Europskom komisijom za nove operativne programe dodatna sredstva koja će ići u razvoj cjelogodišnjeg turizma i za zdravstveni te aktivni turizam. Također, na to smo mislili i kroz novi Zakon o turizmu. Kroz Fond za turizam osigurat će se, kroz planove upravljanja koji će se donositi na županijskoj i lokalnoj razini, jedan dio sredstava koji će ići za razvoj kontinentalnog turizma – kazala je ministrica.

Dodala je kako se u Termama Jezerčica radilo na podizanju kvalitete dodatnim sadržajima.

-Upravo su i oni koristili dodatna sredstva Zakona o poticanju ulaganja. Kroz novi Zakon, mi smo u pregovorima s komisijom dogovorili da će sva ta sredstva biti omogućena sektoru kroz novu omotnicu od 150 milijuna eura za turizam, za podizanje kvalitete, dodatne sadržaje i svakako mislim da će to biti još jedan dodatni iskorak da stvaramo kvalitetan i konkurentan turizam, a prvi cilj je razvoj cjelogodišnjeg ravnomjerno-regionalnog turizma. Razvijati turizam na obali, bez kontinenta je nemoguće. To moramo povezati u jednu veliku cjelinu. Hrvatska je mala predivna zemlja i na kontinentu ima jako puno ljudi koji više vole biti ovdje, nego na obali i obrnuto. Međutim, sve to treba sufinancirati i omogućiti sredstva. O zdravstvenom turizmu se pričalo jako puno i sad smo prvu put omogućili ta sredstva da se može sufinancirati i svakako mislim da je to dodatni poticaj za druge investitore – naglasila je ministrica Brnjac.

Danijel Benčić, predsjednik uprave Termi Jezerčica zahvalio je ministrici na dolasku i naglasio da njezina podrška projektu pokazuje da su na dobrom putu.

-Naš put je započeo prije nepune dvije godine kada je tvrtka Rudan na neki način prepoznala ovaj mali komad raja i mislim da smo se svi zaljubili u potencijal koje ovo mjesto ima. Kako smo krenuli s preuzimanjem kompleksa Termi Jezerčica i s investicijskim ciklusom, od ideje do realizacije, ulaganja u ovaj prekrasan aquapark, ali i rekonstrukciju stambenog dijela prošlo je nešto manje od godinu dana – rekao je Benčić.

Najavio je i nastavak ulaganja, naglasivši da su im ambicije velike.

-Do 2027. godine, koliko planiramo investicijski ciklus, planiramo ukupno uložiti oko 66 milijuna eura. Tu je najbitniji dio, krunski projekt, dodatan smještaj sa 126 novih soba, dakle dodatni smještajni kapaciteti, zatim senoir aquapark i proširenje kampa na otprilike 15 tisuća kvadratnih metara. A osim turistički atrakcija i turističkog sadržaja napravili smo fotonaposnku elektranu i pokrili gotovo sve dostupne krovove s otprilike 300 kW instalirane snage sunčane elektrane – istaknuo je.

Elvis Pavleković, direktor Termi Jezerčica rekao je da je riječ o drugoj fazi predinvesticija.

-Prvu u kojoj je bio smještajni dio, zajedno s restoranom i ostalim prostorima, smo završili. Završene su zelene površine, hortikultura, dijelovi hrane i pića te mega aqua play house za djecu uzrasta od 12 do 15 godina, na površini od otprilike 1100 kvadrata – rekao je Pavleković, dok je gradonačelnik Nikola Gospočić kazao kako ova investicija znači puno za Donju Stubicu, jednako kao i najave daljnjeg ulaganja.

a.kučić/sjever.hr
01.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.