Now Reading:
Župan Kolar obišao sanirani most u Vukšincu čija vrijednost obnove iznosi 366 tisuća eura
Full Article 4 minutes read

Župan Kolar obišao sanirani most u Vukšincu čija vrijednost obnove iznosi 366 tisuća eura

U obilasku saniranog mosta na županijskoj cesti 2200 u naselju Vukšinec kod Donje Stubice, prisustvovao je župan Željko Kolar, zajedno s ravnateljem Županijske uprave za ceste Krapinsko-zagorske županije Stjepanom Sirovcem i predstavnikom stručnog nadzora Dubravkom Kampušem.

Most je saniran kroz Fond solidarnosti, a ukupna investicija uključujući projektni nadzor i same radove iznosi nešto više od 366 tisuća eura.

Župan Kolar rekao je da sada imamo most koji zadovoljava sve kriterije te da su upravo ovakvim objektima proširivali dimenzije i prilagođavali ih kvaliteti postojećih prometnica.

– Što se tiče Fonda solidarnosti zagrebačkog potresa, sve jedinice lokalne samouprave koje su se javile na javni poziv i ŽUC su završili radove nakon produženja roka koji je za pojedine dionice bio do 31. srpnja, osim Grada Pregrade koji je tražio produljenje roka do 31. kolovoza. Produžili smo im rok, s time da je prema planovima predviđen rok završetka radova oko 22. kolovoza, kako bi Županija kao provedbeno tijelo mogla dati završno izvješće Ministarstvu do 31. kolovoza – izjavio je župan Kolar.

Župan je najavio da će kada sve bude gotovo, javnost dobiti točne, konkretne informacije gdje je što napravljeno i koliko je za što izdvojeno sredstava.

– Nastavljamo investicijski ciklus s 4 milijuna eura kroz kreditnu liniju koju smo pokrenuli još prošle godine, s time da se sada dionice koje smo predvidjeli za sanaciju i modernizaciju mijenjaju jer dobar dio toga riješen je kroz protupotresnu obnovu. Potrebe postoje i dalje i mi ćemo to ujesen ove i na proljeće iduće godine realizirati i te dodatne dionice – zaključio je župan Kolar.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Krapinsko-zagorske županije Stjepan Sirovec srdačno je pozdravio sve prisutne i rekao da su s radovima na novom mostu započeli u ožujku, ali su vremenske prilike značajno remetile izvođenje radova. Zahvalio se projektantima koji su izradili projektno rješenje, izvođačima radova, mještanima i Gradu Donja Stubica na strpljenju.

– Na ovom mjestu nalazio se jedan stari most koji je po svojim prometno-tehničkim i sigurnosnim karakteristikama te utjecajem potresa dobio značajna oštećenja. Krenuli smo u izradu projektno-tehničke dokumentacije, ishodili građevinsku dozvolu i krenuli s radovima na sanaciji, odnosno izgradnji novog mosta. Dokumentacijom je predviđen novi armirani betonski most s dva upornjaka i rasponskim pločama dužine nešto manje od 13 metara, širine prometne trake 5,9 metara s pješačkom stazom i ogradama. Dakle, sve ono što suvremeni objekt danas zahtjeva – naglasio je Sirovec.

Sirovec je dodao da se promet na novom mostu odvija te da im samo preostaje u narednih nekoliko dana konzervirati gradilište i regulirati vodotok, s obzirom na vremenske prilike i visinu vodostaja.

Predstavnik stručnog nadzora Dubravko Kampuš rekao je da je u sklopu mosta odrađen i dio rekonstrukcije pristupne ceste s lijeve i desne strane prometnice. Napomenuo je kako su probleme stvarale i nepovoljne vremenske prilike

– Odnijelo nam je jedanput pješački most i imali smo probleme s visokim vodama. Vidjeli ste iz medija da smo imali velike havarije. Nažalost, još uvijek si ne možemo pomoći protiv vremena. – prisjeća se Kampuš.

Usprkos svim problemima i lošim vremenskim uvjetima koji su ih pratili gotovo cijelo vrijeme prilikom izvođenja radova, ponosan je na izvršene i realizirane investicije.

Kroz Fond solidarnosti riješeno je i 11 klizišta te sanirano 60 kilometara županijskih cesta na 31 dionici. Investicija je ukupno vrijedna 8,5 milijuna eura, od toga je 8,1 milijun preko Fonda solidarnosti, a 400 tisuća eura su sredstva Županijske uprave za ceste Krapinsko-zagorske županije.

jtukovic/sjever.hr

31. 07. 2023.

Input your search keywords and press Enter.