Now Reading:
Redovite letačke aktivnosti HRZ-a: Očekuje se probijanje zvučnog zida u šest županija
Full Article 2 minutes read

Redovite letačke aktivnosti HRZ-a: Očekuje se probijanje zvučnog zida u šest županija

Piloti lovačkih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) će danas, 31. srpnja i sutra, 01. kolovoza, od 10 do 18 sati, provoditi redovite letačke aktivnosti u šest županija kontinentalne Hrvatske.

Tijekom ovih aktivnosti, očekuje se probijanje zvučnog zida na visini od 10.000 do 14.000 metara na području Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije, piše Index.hr.

MORH moli građane za strpljenje i razumijevanje zbog kratkotrajne pojačane buke koja može nastati tijekom leta i probijanja zvučnog zida. Piloti će pridržavati sve sigurnosne mjere kako bi osigurali siguran tijek ovih letačkih aktivnosti.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo provodi redovite letačke aktivnosti iz nekoliko razloga

Letenje i izvođenje letačkih aktivnosti omogućuje HRZ-u održavanje operativne spremnosti svojih zrakoplova i osoblja. Time se osigurava sposobnost brze reakcije na bilo kakve prijetnje ili izazove koji mogu ugroziti nacionalnu sigurnost i suverenitet zemlje.

Redovite letačke aktivnosti omogućuju obuku i uvježbavanje pilota u različitim taktičkim i operativnim situacijama. Pomaže osigurati da piloti održe visoku razinu vještina i kompetencija potrebnih za učinkovito izvršavanje njihovih zadaća te pomaže u održavanju zrakoplova u operativnoj kondiciji. Aktivnosti poput rutinskog letenja i provjere sustava omogućuju identificiranje potencijalnih problema i kvarova na zrakoplovima prije nego što postanu ozbiljni.

Letačke aktivnosti također omogućuju HRZ-u da prati i nadzire zračni prostor Hrvatske te identificira eventualne nepravilnosti ili neidentificirane letove.

sjever.hr/index.hr Foto: arhiva
31.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.