Now Reading:
Prelog prvi među samo četiri hrvatska grada koji odvojeno prikupljaju više od 50 posto otpada – Kolarek: Rezultat je to stalnog ulaganja u sustav gospodarenja otpadom
Full Article 2 minutes read

Prelog prvi među samo četiri hrvatska grada koji odvojeno prikupljaju više od 50 posto otpada – Kolarek: Rezultat je to stalnog ulaganja u sustav gospodarenja otpadom

Prelog uspješno drži poziciju uvjerljivo najnaprednijeg hrvatskog grada kad je u pitanju odvojeno prikupljanje otpada – iako im je stopa po najnovijim rezultatima Ministarstva gospodarstva nešto niža nego godinu ranije – 67,4 posto, odavno su već zadovoljili EU norme i postavili primjer svim ostalima.

Preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek istaknuo je za portal Gradonačelnik.hr kako je takav rezultat ostvaren stalnim ulaganjem u sustav gospodarenja otpadom.

-U zadnje dvije godine uloženo je oko 15,6 milijuna kuna kroz brojne projekte. Primjerice, za edukaciju korisnika 1,2 milijuna kuna, nabavu plavih i žutih spremnika 4 milijuna kuna, opremanje i modernizaciju kompostane 4,4 milijuna kuna, izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta za građevinski otpad 4,2 milijuna kuna, a za nabavu dva komunalna vozila 1,8 milijuna kuna. Drugi ključni faktor jest da se sav otpad sakuplja na kućnom pragu korisnika te sakupljeni korisni otpad GKP Pre-kom d.o.o. samostalno obrađuje u svojim pogonima: sortirnici, pogonu za obradu glomaznog otpada, centru za ponovnu uporabu, kompostani. Svaki uspješni sustav gospodarenja otpada počiva na tri stupa – korisnici, jedinice lokalne samouprave, komunalno poduzeće – i u Prelogu je ta suradnja na visokom nivou te svi dionici ovog sustava zajedno nastoje čuvati okoliš za mlađe naraštaje – rekao je Kolarek.

Inače, za gospodarenje otpadom u Prelogu zaduženo je Gradsko komunalno poduzeće Pre-kom koje pruža uslugu na području dvanaest jedinica lokalne samouprave, a to su Grad Prelog te općine Kotoriba, Donja Dubrava, Donji Vidovec, Sveta Marija, Goričan, Donji Kraljevec, Belica, Dekanovec, Domašinec, Podturen i Martijanec. U ožujku je obavljena primopredaja dvaju novih komunalna vozila, a potkraj travnja potpisan je i ugovor o opremanju i modernizaciji kompostane, koja će biti uređena prema svim vrhunskim, europskim, standardima, piše Gradonačelnik.

Naposljetku, tu je i projekt opremanja reciklažnog dvorišta za građevinski otpad.

sjever.hr/gradonacelnik.hr
31.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.