Now Reading:
Stigli prvi podaci: Evo što su nam donijele (ne)radne nedjelje
Full Article 2 minutes read

Stigli prvi podaci: Evo što su nam donijele (ne)radne nedjelje

Neki su se već navikli na neradne nedjelje, drugi još uvijek nisu pa se začude kad naiđu na zatvorena vrata trgovine, a sada su stigli i prvi podaci o tome što su nam te (ne)radne nedjelje donijele, prije svega u financijskom smislu.

Kako donosi HRT pad prometa iznosi gotovo 22 posto, a što se tiče trgovina na malo prihod je manji za 30 milijuna eura.

Izdano je i trinaest posto manje fiskaliziranih računa. No to nije ništa što se tiče problema poduzetnika i vlasnika trgovina s organizacijom poslovanja trgovina i trgovačkih centara. Prema dostupnim podacima, trgovinski sektor ima pad poslovanja, ali on se ne mora potvrditi u statističkim gubicima, jer su cijene porasle, pa prihodi mogu biti veći u odnosu na prošlo ljeto.

Stručnjak za cijene u maloprodaji Slobodan Školnik rekao je u HTV-ovoj emisiji “Studio 4” kako je matematika vrlo gruba.

-Imamo sada jasni podatak o padu prometa, ali moramo znati da je taj pad prometa na većim cijenama, nego što su bile prošle godine. Još je veći pad, nego što same cijene pokazuju – kazao je.

Dodao je da će pravi problemi nastati tek iduće godine.

-U prvim mjesecima, neće se to toliko vidjeli jer je posao može preraspodijeliti, ali na cijeloj godini to će izazvati velike probleme u organizaciji, posebice u velikim trgovačkim lancima, vjerojatno i malim. Kada nastaju problemi u organizaciji, oni se nužno reflektiraju u troškovima – poručio je stručnjak za cijene u maloprodaji.

Ono što se ne može demantirati evidentan je pad potrošnje građana, on se očito nije prelio na petak ili ponedjeljak. Školnik je naglasio da će se preliti samo one stvari koje su nužno potrebne.

-No, tzv. impulsna kupnja ili rekreativna kupnja, to se neće dogoditi, ako su trgovina zatvorene – rekao je.

sjever.hr/vijesti.hrt.hr
18.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.