Now Reading:
Popodne moguće novo nevrijeme s tučom: Zagorje i Međimurje označeni narančastom bojom  
Full Article 2 minutes read

Popodne moguće novo nevrijeme s tučom: Zagorje i Međimurje označeni narančastom bojom  

Nakon ekstremnih vrućina, koje su već uobičajene za ljetno razdobilje, sjeverno od Hrvastke počinju se razvijati nove vremenske nestabilnosti. Prema prognozi lovaca na oluje iz Slovenije, moguće je da bi nevrijeme moglo uhvatiti i dio sjeverne Hrvatske. 

U ponedjeljak poslijepodne nekoliko pojedinačnih, potencijalno olujnih nevremena počet će se razvijati u planinskim područjima Austrije, navode na stranici Neurje.si, a koja se proteklih dana ispostavila kao prilično pouzdan izvor u prognozama vremenskih nepogoda, piše Tportal.  

Smjer kretanja oluja bit će prema istoku i jugoistoku pa se očekuje da bi već poslijepodne nevrijeme moglo pogoditi dijelove Koruške, Štajerske i Prekmurja. U austrijskom dijelu Koruške lokalno je moguća i tuča debljine do sedam centimetara.   

Na mapi koju objavljuju na stranici Neurje.si, označen je dio između koruških planina, Maribora i Celja crvenom bojom, što predstavlja mogućnost oluje 2. stupnja, dok je širi pojas, koji obuhvaća Zagorje i Međimurje, označen narančastom bojom, što upućuje na ipak nešto manju mogućnost tuče (1. stupnja).  

U nižim slojevima atmosfere, na području označenom crvenom bojom, puhat će i jak vjetar istočnog i jugoistočnog smjera. Postoji i mogućnost razvoja izolirane superćelije, koja može proizvesti lokalizirane grmljavinske oluje s velikom tučom. 

Podsjetimo, prošlog tjedna Sloveniju su pogodila najmanje tri ekstremna nevremena s tučom, od kojih su se dva prelila i u dijelove Hrvatske. Prošlog četvrtka u ranim jutarnjim satima snažan vjetar koji je rušio stabla pogodio je i dijelove Zagreba, a domaći prognostičari priznali su da ih je to nevrijeme iznenadilo.

sjever.hr/tportal.hr/neurje.si Foto: sreenshot Neurje.si/screenshot weather.com
17.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.