Now Reading:
Vrsni plesači, pjevači i glazbenici na 16. Međunarodnom festivalu folklora “Iz bakine škrinje” oduševili koprivničku publiku
Full Article 2 minutes read

Vrsni plesači, pjevači i glazbenici na 16. Međunarodnom festivalu folklora “Iz bakine škrinje” oduševili koprivničku publiku

U sklopu 16. Međunarodnog festivala folklora “Iz bakine škrinje” održana je druga festivalska večer, 15. srpnja na Zrinskom trgu u Koprivnici, a brojni su posjetitelji podržali maštovite koreografije vrsnih plesača, pjevača i glazbenika.

Čestitke i zahvale sudionicima uputio je župan Darko Koren, naglasivši važnost promocije i očuvanja naše kulturne baštine te razvijanja prijateljskih odnosa s drugim narodima, a prigodnim riječima obratio se i gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić, koji je ujedno i otvorio Festival.

Na drugoj festivalskoj večeri nastupili su članovi Folklornog ansambla Koprivnica, ujedno i domaćini, Folklorni ansambl Zora iz Opatije, Ansambl Alilo iz Gruzije, Grupo de Danza „Bailando por Mexico“ iz Meksika, KUD Baščaršija iz Bosne i Hercegovine, Folklorni ansambl Pisečan iz Češke, HKUD „Vladimir Nazor“ iz Srbije i FD Lancova Vas iz Slovenije.

Na prvoj večeri koja je održana u Legradu nastupili su KUD Baščaršija iz Bosne i Hercegovine, Folklorni ansambl Pisečan iz Češke, HKD Međimurje – Ljubljana iz Slovenije, Folklorna grupa Hajdenjaki iz Austrije te KUD Vrbje i KUD Legrad iz Hrvatske.

Ove godine na Festivalu sudjeluje 340 folkloraša. Cilj manifestacije je predstavljanje bogatstva narodnih nošnji, glazbe, plesa i običaja, kako Podravine i Prigorja, tako i drugih zemalja, ali i stvaranje temelja za buduća prijateljstva i međunarodnu suradnju.

U sklopu Festivala održani su i Dani kulturne baštine s brojnim aktivnostima – primjerice panel rasprava o narodnim nošnjama, predavanje o tradicijskom nakitu, radionice ivanečkog veza, izložbe hrvatskih tradicijskih glazbala, izložbe etnografske zbirke Josipa Cugovčana i slično.

foto: Koprivničko-križevačka županija, Luka Krušec

sjever.hr/kckzz.hr

17. 07. 2023.

Input your search keywords and press Enter.