Now Reading:
Župan Kolar obišao radove na sanaciji Specijalne bolnice Krapinske Toplice vrijedne 9,7 milijuna eura: Ovdje će biti Nacionalni centar za rehabilitaciju srca i mozga
Full Article 3 minutes read

Župan Kolar obišao radove na sanaciji Specijalne bolnice Krapinske Toplice vrijedne 9,7 milijuna eura: Ovdje će biti Nacionalni centar za rehabilitaciju srca i mozga

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar s zamjenicom Jasnom Petek i suradnicima obišao je radove na sanaciji štete od potresa u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Ovaj projekt obnove uključivao je izradu projektno-tehničke dokumentacije, izradu dokumentacije za cjelovitu obnovu stare zgrade, izradu projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju klizišta, provedene su izvanredne mjere sanacije klizišta, obnovljen je okoliš, izvedene su hitne mjere sanacije koje su bile potrebne na cijelom kompleksu zgrade.

Ukupan iznos bespovratnih sredstava za obnovu iznose 9,7 milijuna eura od čega su 4,3 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU, a 5,3 milijuna eura iz Plana za oporavak i otpornost. U obilasku radova bili su i načelnica Općine Krapinske Toplice Gordana Jureković i ravnatelj bolnice Danijel Javorić Barić.

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice zaposleno je preko 800 osoba, preko 500 je stacioniranih pacijenata i preko 800 je dnevnih pacijenata, a prema riječima župana Kolara, ni u jednom trenutku radovi na zgradi nisu smetali u obavljanju zdravstvene skrbi. Ono što se planira je cjelovita obnova stare zgrade Bolnice za što je već podnesen zahtjev prema Ministarstvu u iznosu od 14 milijuna eura bez PDV-a.

-U produžetku zgrade biti će izgrađen novi objekt koji bi trebao postati Nacionalni centar za rehabilitaciju srca i mozga za koji već imamo građevinsku dozvolu. Premijer Vlade Andrej Plenković i ministar zdravstva Vili Beroš upoznati su s projektom i očekujem da se on financira iz MPO-a, a Krapinsko-zagorska županija će odraditi svoj dio obaveza – izjavio je Kolar.

Ono što želimo je to da ova bolnica ima isti tretman kao što ima Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama ili Opća bolnica Varaždin – kazao je župan i dodao kako je Bolnica u Krapinskim Toplicama odavno postala nacionalna bolnica u kojoj se obavljaju usluge koje se ne obavljaju u nijednog bolnici u Hrvatskoj i u kojoj se nalazi 75 posto pacijenata s čitavoj područja Hrvatske.

I sama načelnica Općine Krapinske Toplice Gordana Jureković kazala je kako je ova bolnica srce općine, a zdravstveni turizam je i povijest, i sadašnjost, ali i budućnost koja svakom investicijom postaje sve svjetlija i sigurnija.

Do sada je funkcioniranje bolnice realizirano na jednoj zavidnoj razini, a sam ravnatelj bolnice Javorić Barić naglasio je kako su unutarnjim preustrojem osigurali dodatne kapacitete kako radovi ne bi utjecali na produženje liste čekanja i kako bi pacijenti mogli dobiti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

Svi radovi na Specijalnoj bolnici biti će završeni do početka listopada dok će izmjena cjelovitog sustava grijanja biti završena do travnja iduće godine.

msopek/sjever.hr 14.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.