Now Reading:
Gradilište dvorca Opeka u Vinici obišli Stričak, Križanić i županijski vijećnici: “Na ovom se području investira oko 25 milijuna eura”
Full Article 3 minutes read

Gradilište dvorca Opeka u Vinici obišli Stričak, Križanić i županijski vijećnici: “Na ovom se području investira oko 25 milijuna eura”

Uoči današnje sjednice, vijećnici Županijske skupštine Varaždinske županije su zajedno sa županom Anđelkom Stričakom i njegovim suradnicima, predsjednikom Županijske skupštine Josipom Križanićem te ravnateljem Srednje škole „Arboretum Opeka” Marčan Draganom Brkićem obišli gradilište dvorca Opeka u Vinici.

U Vinici se, naime, odvijaju radovi u sklopu EU projekta Rekonstrukcija i opremanje dvorca Opeka za potrebe Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi pri Srednjoj školi Arboretum Opeka Vinica, čija je vrijednost 10.261.226,81 eura, a župan Stričak naglasio je da je vijećnike poveo u obilazak gradilišta jer „imaju pravo znati na što se troše proračunska sredstva”.

-Dvorac Opeka namjeravamo prenamijeniti kao Centar kompetentnosti u poljoprivredi, a iznos je 10 milijuna eura sama obnova, plus još soft program, odnosno uspostava Centra kompetentnosti još 6 milijuna eura. Taj iznos dovoljno govori o vrijednosti ove investicije, ali tome treba pridodati obnovu Arboretuma koju smo prijavili na poziv Ministarstva turizma i sporta. Vjerujemo da ćemo proći, a vrijednost tog projekta će biti oko 10 milijuna eura – istaknuo je župan Stričak.

Dodao je da kada se sve zbroji, vrijednost investicija na tom području iznosi oko 25 milijuna eura.

-Vjerujem da će ta investicija, odnosno kada se uspostavi Centar kompetentnosti, dići vrijednost cijelog ovog područja, ali biti i nadogradnja svim našim poljoprivrednim proizvođačima jer bi Centar trebao napraviti dodatan iskorak. Ono što nas veseli je kada usporedimo upis učenika u Srednju školu u Vinici, primjerice 2021. i ovu godinu, rast je gotovo 100 posto – tada je bilo upisano oko stotinu učenika, a sada očekujemo da će ih biti upisano 180. To dovoljno govori o interesu mladih, odnosno učenika za školu, odnosno ovaj objekt – rekao je Stričak dodajući kako veseli činjenica da su radovi već došli do faze kada se uređuju krovovi.

Ravnatelj Brkić istaknuo je kako je za viničku srednju školu ovo doista velika stvar.

-Dobivamo na infrastrukturi, s obzirom da škola kolika je ima kapacitet za nekih 150 učenika. Nadamo se da ćemo taj broj povećati, s obzirom na interes za poljoprivredu. Imamo stalni rast upisa, nastojimo doći do brojke od 200. Dvorac je namijenjen učenicima i imat će specijalizirane učionice i laboratorije i to nam daje dodatan prostor – kazao je Brkić.

Županu i vijećnicima u obilasku se pridružio predsjednik Općinskog vijeća Vinice, saborski zastupnik Predrag Štromar.

-Možemo poručiti mještanima da će ovaj dvorac biti i ljepši nego što ga pamte, a da će učenici imati stvarno vrhunske uvjete za učenje – naglasio je.

a.kučić/sjever.hr
12.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.