Now Reading:
KRENULO JE! Potpisan ugovor za gradnju Centralnog operacijskog bloka Opće bolnice Varaždin – Stričak: Ova zgrada dat će novu dimenziju, novu kvalitetu pružanja zdravstvene usluge za 300-tinjak žitelja sjevera Hrvatske
Full Article 5 minutes read

KRENULO JE! Potpisan ugovor za gradnju Centralnog operacijskog bloka Opće bolnice Varaždin – Stričak: Ova zgrada dat će novu dimenziju, novu kvalitetu pružanja zdravstvene usluge za 300-tinjak žitelja sjevera Hrvatske

Nakon dvije godine intenzivnih priprema, učinjen je važan korak ka realizaciji desetljećima očekivanog projekta – u utorak su u Općoj bolnici Varaždin potpisani ugovori za gradnju Centralnog operacijskog bloka varaždinske bolnice.

Ukupna vrijednog projekta izgradnje i opremanje Centralnog operacijskog bloka je 45.077.468,1 eura, od čega je 43.064.198,02 eura bespovratnih sredstava Europske unije iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Nakon provedenih postupaka javne nabave za gradnju novog objekta, ravnatelj OBV Damir Poljak potpisao je s izabranim predstavnicima izvođača radova iz Zajednice ponuditelja Radnik d.d. Križevci i Hidroing d.o.o. Varaždin ugovor vrijedan 26.160.439,06 eura, a potpisani su i ugovori za projektantski nadzor s Davorom Katušićem, za stručni nadzor s Capital ingom d.o.o., s koordinatorom zaštite na radu Tehnozaštitom d.o.o. te voditeljem projekta za infrastrukturne radove Cubiconom d.o.o.

-Izražavam veliko zadovoljstvo što je danas potpisan ugovor s izvođačem i svim nadzornim inženjerima na početku izgradnje Centralnog operacijskog bloka, desetljećima očekivanog projekta na poboljšanju kvalitete usluge i prostornih uvjeta rada te boravka naših djelatnika i pacijenata u Općoj bolnici u Varaždinu- kazao je Poljak dodajući da će danas ujedno prijaviti i početak građenja, kako bi radovi što prije mogli početi.

-Sretni smo i ponosni da se napokon u Općoj bolnici Varaždin možemo pohvaliti s jednim od najvećih infrastrukturnih projekata koji je usklađen s nacionalnim planom razvoja zdravstvenog sustava u Hrvatskoj. Na taj način slijedimo zadane ciljeve – istaknuo je ravnatelj Poljak.

Dodao je kako je varaždinska bolnica prije nekoliko dana od Ministarstva zdravstva dobila plan odobrenja za dodatne specijalizacije, tako da se unaprijed može planirati i zapošljavanje dodatnih kadrova koji će biti potrebni za rad u Centralnom operacijskom bloku.

Potpisivanju govora nazočio je i župan Anđelko Stričak.

-Nakon dvije godine intenzivnih priprema, a ugovor o projektiranju sklopili smo odmah na početku mog mandata, nakon osiguranih financijskih sredstava, nakon ishođenja svih suglasnosti i dozvola, došli smo do faze izgradnje Centralnog operacijskog bloka. Ova zgrada dat će jednu novu dimenziju, jednu novu kvalitetu pružanja zdravstvene usluge za 160 tisuća žitelja Varaždinske županije, odnosno 300-njak tisuća žitelja sjeverne Hrvatske, ali je i veliki iskorak u našem zdravstvu. – naglasio je Stričak.

Župan je dodao kako su prošle godine kod izglasavanja Proračuna istaknuli kako će 2023. godina biti godina zdravstva te da i ovaj projekt to dokazuje.

Uime izvođača radova novinarima se obratio direktor tvrtke Radnik Mirko Habjanec koji je istaknuo da Bolnica ima oko 11 tisuća kvadrata te da predstoji mnogo posla s izvedbenim projektima, s instalacijama, pilotiranjima.

-Trebamo na 5 metara dubine napraviti pilotiranje u cijelom opsegu objekta jer imamo podzemne vode. To je dosta zahtjevno za izvesti. Odmah ćemo krenuti s aktivnostima koje imamo ovdje. Izrada izvedbenog projekta koja već je jednim dijelom u tijeku izrade i prvo izmiještanje instalacija koje su na cijelom tom području gdje mi trebamo graditi. Pripreme sa svim kooperantima i izvoditeljima koje imamo su većina više-manje dovršene – rekao je Habijanec.

Dodao je da se s ozbiljnim aktivnostima kreće za otprilike mjesec do dva. Računaju da će napraviti barem podzemni, zapravo najzahtjevniji dio u ovom sušnom razdoblju, dok podzemne vode nisu visoke.

-Dalje ćemo s timom naših inženjera, voditeljima i nadzorom raditi na izgradnji ovog projekta. Ovo nam nije prvi projekt, napravili smo desetke medicinskih projekata. Prema tome, dosta nam je poznata izgradnja takvih objekata i sve okolnosti koje mogu naići prilikom izgradnje. Ne može se sve predvidjeti, ali zato su tu inženjeri i stručnjaci koji nadziru ovaj projekt – zaključio je Habijanec.

Uime projektanata govorio je Davor Katušić koji je naglasio da je u Varaždinu prije nekoliko godina krenuo zamašnjak investicija u zdravstvu gdje se standard bolnice podignuo na veću razinu.

-Izgrađen je OHBP, dnevna bolnica, jednodnevna kirurgija i ova zgrada Operacijskog bloka u Varaždinu bila bi kompleksna bolnička zgrada u kojoj su svi najkompleksniji bolnički sadržaji, a to su dijagnostika, nova centralna sterilizacija, medicinsko-biokemijski laboratorij, centar za transfuziju, suvremena jedinica intenzivnog liječenja i novi operacijski blok. Na krovu je heliodrom kao bi svi pacijenti mogli biti zbrinuti što prije i što bolje – rekao je Katušić.

Dodao je kako vjeruje da će projekt proći u sinergiji svih sudionika, bez problema te da se nada da će sve biti završeno na vrijeme, odnosno do 2026. godine.

Potpisivanju ugovora nazočili su i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije i predsjednica stručnog vijeća OBV Spomenka Kiđemet Piskač, zamjenik ravnatelja OBV Marko Hlebar, direktor tvrtke Hidroing d.o.o. Varaždin Danijel Risek, koordinator 2 zaštite na radu Dunja Purat Planinić, u ime Cubiconoma Vanja Mikulec te za stručni nadzor Capital ingom Marko Jagačić.

a.kučić/sjever.hr
11.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.