Now Reading:
PRESTRAŠNO! Snimka iz osječkog doma odgajateljica djeci: Je*em ti mater! Krava si glupa! Dobit ćeš po pi*ki! Dobila samo pisano upozorenje!
Full Article 4 minutes read

PRESTRAŠNO! Snimka iz osječkog doma odgajateljica djeci: Je*em ti mater! Krava si glupa! Dobit ćeš po pi*ki! Dobila samo pisano upozorenje!

U ponedjeljak je u javnost procurila stravnična snimka iz dječjeg doma “Klasje” u Osijeku, piše Index.hr . Na snimci iz Centra koju je objavio portal Telegra čuje se stravičan dječji plač, ridanje, jecanje i vrištanje, a sav taj plač nadjačava glas odgojiteljice koja djecu psuje, užasno iz vrijeđa, prijeti im. Osoba koja bi im trebala biti zaštita, osoba u koju bi trebali imati povjerenja nakon što su izuzeti iz svog doma, iz svoje obitelji.

“Manijače glupi”, “krava si glupa, zajebavaš”, “ti si glupan, jebem ti mater, onu kurvu’’, “marš van”, “dobit ćeš po pički”, “začepi gubicu’’, samo je dio onoga što je ova odgojiteljica izgovorila je djeci. Napominjemo, radi se o djeci male i maloljetne dobi. Da podsjetimo, snimku su snimili roditelji djece od tri i pet godina koji su smješteni u dječji dom “Klasje” u Osijeku, i to dovoljno govori o koliko maloj djeci se radi koja su smještena u navedeni dom. Nije dovoljno što su proživljavala u svojoj vlastitoj obitelji, gdje od svoje najranijeg djetinjstva nisu dobivala adekvatnu skrb i zaštitu od vlastite obitelji i smješteni su tamo gdje bi ju trebali dobiti. No, na još brutalniji način su bila vrijeđana i omalovažavana, te trpjela strah.

Osnivač doma Klasje je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Na službenim mrežnim stranicama Doma “Klasje” stoji kako je njihova uloga “omogućiti uvjete u kojima će sva djeca biti odgajana u poštovanju, vrednovana i zbrinuta na principima jednakosti i demokracije” te kako će ta ustanova “pomoći djeci da iskoriste sve svoje mogućnosti kako bi izrasla u zadovoljne i odgovorne građane ovog društva”, prenosi Index.hr. Da nije žalosno, bilo bi komično.

Jučer je ravnatelj rekao da ne može potvrditi navode, ali snimku nije htio ni preslušati, nego je izjavio da čeka inspekcijski nadzor. Ministarstvo je provelo izvanredni inspekcijski nadzor u osječkom Centru za pružanje usluge u zajednici “Klasje” 7. srpnja ove godine, povodom zaprimeljene obavijesti kako je na društvenoj mreži objavljena audiosnimka na kojoj se čuje dječji plač i odrasla osoba koja se djeci obraća užasnim i pogrdnim riječima. Ponavaljamo, NAKON OBJAVLJENE AUDIOSNIMKE NA DRUŠTVENOJ MREŽI! Tek nakon toga, a prema navodima roditelja koji su snimili vrijeđanja i omalovažanja sve su prijavili policiji 30.lipnja ove godine. Znači, izvanredni inspekcijski nadzor nije obavljen nakon prijave policiji, nego tek nakon puštanja snimke na društvenoj mreži.

Inspekcijski nadzor je potvrdio zlostavljanje djece u osječkom domu “Klasje”.

Navodi se kako je inspekcijski nadzor proveden sukladno odredbama Pravilnika o sadržaju i načinu provođenja inspekcijskog nadzora u djelatnosti socijalne skrbi. Pregledana je dokumentacija, obavljen razgovor s ravnateljem i djelatnicima te obilazak smještenih korisnika, prenosi Index.hr

Dodaju kako su, nakon provedenog nadzora, potvrđeni navodi iz zaprimljene obavijesti te kako je ravnatelj Centra, nakon dobivenih saznanja o neprimjerenom ponašanju djelatnice, poduzeo radnje sukladno Zakonu o radu te izrekao pisano upozorenje na obveze iz radnog odnosa.

Nastavno na utvrđene činjenice, inspekcija Ministarstva poduzet će odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti te obavijest o utvrđenim činjenicama dostaviti Općinskom državnom odvjetništvu i nadležnoj komori. Naredit će se i poduzimanje daljnjih radnji prema navedenoj djelatnici, a u svrhu zaštite prava i dobrobiti smještene djece kao najranjivije skupine korisnika u sustavu socijalne skrbi, ističu u nadležnom Ministarstvu.

Želimo istaknuti, da je djelatnica trenutno dobila SAMO PISANO UPOZORENJE NA OBVEZE IZ RADNOG ODNOSA!

Nadamo se da će Ministarstvo poduzeti konkretnije mjere i udaljiti ovu djelatnicu s ovog radnog mjesta i zabraniti rad s djecom, osobito s djecom koja su najugroženija i kojoj treba pružiti sigurnost koju nisu mogli dobiti u vlastitom domu.

foto: ilustracija

sjever.hr/index.hr 11.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.