Now Reading:
INTERVJU: Dražen Srpak, gradonačelnik Grada Mursko Središće
Full Article 9 minutes read

INTERVJU: Dražen Srpak, gradonačelnik Grada Mursko Središće

I ove godine je Mursko Središće započeo ljetni period svojoj poznatom manifestacijom „Ljeto uz Muru”. U sklopu obilježavanja manifestacije, proslavljen je i Dan Grada Mursko Središće, na spomendan svetog Ladislava, zaštitnika hrvatskog najsjevernijeg grada. Obilježavanje Dana Grada ujedno je i prilika za rekapitulaciju svega što se radilo u posljednih godinu dana, ali i sve ono što se planira u budućem razdoblju. Tim smo povodom razgovarali s gradonačelnikom Draženom Srpakom o svim projektima koji su realizirani na području grada od prošle svečane sjednice Gradskog vijeća, a kojih nije malo.

Mursko Središće je među 10 najboljih gradova u Republici Hrvatskoj što se tiče izdvajanja za vrtiće i predškolski odgoj. Kako ste uspjeli u tome i o kojim je projektima riječ?

-To je rezultat naših nastojanja da osiguramo kvalitetan produženi boravak u vrtiću i poboljšamo opći standard predškolskog odgoja. Projekt “Svi u vrtić” je već uspješno završen, a trenutno provodimo projekt “Vrtić za sve” s ciljem daljnjeg unapređenja naših predškolskih programa. Na blagdan svete Barbare 2019. godine, svečano je otvoren novi dječji vrtić koji je pružio našim mališanima moderan i prostran prostor. Kako bi pomogli roditeljima u financijskoj situaciji, Grad je za siječanj ove godine osigurao besplatni vrtić za sve polaznike. Isto tako, uspješno smo aplicirali projekte na fondove Europske unije i osigurali sredstva za dogradnju Dječjeg vrtića “Maslačak” za još četiri skupine, s ukupnim financiranjem od 650.000 eura.

Grad Mursko Središće vodi brigu o dobrobiti najmlađih i njihovih roditelja, ali i onih starijih. Kontinuirano povećavate božićnice za najranjiviju skupinu današnjice, ali to je tek dio socijalnih mjera koje Grad provodi.

-Tako je. Umirovljenici dobivaju božićnicu u obliku bona, a zadnja vrijednost bona bila 350 kuna. Umirovljenici jednokratne bonove dobiju i tijekom Uskrsa, kako bi se barem donekle omogućilo dostojanstveno blagovanje u vrijeme velikih kršćanskih blagdana. Grad Mursko Središće provodi brojne programe u okviru svoje socijalne politike, a mnoge i izvan područja svoje jurisdikcije. Osigurali smo besplatni školski obrok za svu djecu, financiraju se bilježnice i slikovnice za djecu u osnovnoj školi, sufinanciraju se asistenti u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju, maturalna putovanja za djecu iz socijalno ugroženih obitelji, a jednokratna financijska pomoć daje se svim srednjoškolcima i studentima s područja grada.

Svojevremeno je bila inicijativa za otvorenje pedijatrijske i ginekološke ambulante u Murskom Središću. Što je s tim?

-Prije sad već dosta godina pokušavalo se s time, međutim, što se tiče ginekološke ambulante nije bilo dovoljnog broja upisanih pacijentica, a uvjet za otvaranje ginekološke ambulante je da taj broj upisanih pacijentica, koji mora biti te obzirom što se nije došlo do traženog broja, priča je morala stati. Što se tiče pedijatrije, Grad čak ima i prostor kraj Hitne koji bi se mogao u tu svrhu upotrijebiti, međutim, u ono vrijeme nije bilo doktora. Da bi se otvorila pedijatrijska ambulanta potrebno je imati puni tim, a to je doktor pedijatar na osam sati i medicinska sestra, a ono što je najzanimljivije nema doktora ni danas. Nema ni ginekologa ni pedijatra. Održao sam sastanak s novom ravnateljicom Doma zdravlja Čakovec na kojem je dogovoreno da ćemo ponovo pokrenuti potrebne radnje oko otvaranja ambulanti.

Razmišljajući u boljoj kvaliteti života svojih sugrađana u realizaciji ste projekta PRŠI projekt širokopojasnog interneta. Kako taj projekt napreduje?

-Radovi su punom jeku i polako se privode kraju, a održali smo i radni sastanak na kojem su bili prisutni predstavnici Hrvatskog telekoma, voditelj projekta i predstavnici općina. Projekt je težak 10 milijuna eura, a grad je prijavio projekt za područje Grada Mursko Središće i cijelo gornje Međimurje na kojem 12 tisuća kućanstava dobiva optiku. Vidjeli smo što se događalo u pandemiji i koliko je to važno, a uz to važno je i za gospodarstvo.

Bilo je pitanja o staroj i novoj sportskoj dvorani u Murskom Središću koje iziskuju svojevrsne obnove. Što se čini po tom pitanju?

-Za staru sportsku dvoranu se dobila odluka o financiranju u iznosu od oko 450 tisuća eura te se pripremala jednostavna nabava za nabavu, a to je korak koji je potrebno napraviti kako bi se mogli pokrenuti sami radovi. Mora se odabrati netko tko će voditi javnu nabavu, provedbu projekta, vidljivost i tako dalje, vremenski rok za to je nekih mjesec dana te bi nakon toga imali odabranog konzultanta za objavu javne nabave te bi radovi na rekonstrukciji stare sportske dvorane za koje je također potrebno provesti postupka javne nabave mogli započeti iza godišnjih odmora. Za novu sportsku dvoranu mjesecima se priprema dokumentacija, a vrijednost procijenjenih radova je milijun eura te bi se navedeni projekt prijavio u mjeru Energetska učinkovitost.

Samim ulaskom u ovu godinu, ušli smo i u Schengen te su ukinuti granični prijelazi. Što je za Grad Mursko Središće značio ulazak u Schengen i ukidanje granica?

-To je za nas kao neko novo oslobođenje. Mi smo s Lendavom bili povezani kao prst i nokat i kada je 1991. godine došla granica ja sam rekao da je to nemoguće, a sada kada smo išli prema njenom ukidanju, također sam rekao kako je to nemoguće i da do toga neće nikada doći. I sada smo presretni. Naime, mi do Lendave imamo 4 kilometra, mnogi naši mještani imaju i obitelji preko granice, tako da nam je to uvelike olakšalo svakodnevni život. A da ne govorimo koliko to ima pozitivnog utjecaja na turizam i gospodarstvo.

Sada kada granice nisu više potrebne, hoće li se maknuti kontejneri i kućice s ceste?

-Da, maknuti će se kontejneri s granice, a vrlo vjerojatno i cijela krovna konstrukcija i to se dogovara s Ministarstvom financija. Ukoliko se ne maknu kontejneri s desne strane u pravcu prema Lendavi, obnova Sokolskog doma nam je gotovo onemogućena. U prvoj fazi će se izmjestiti kontejneri i središnja kućica za vršenje graničnih kontrola, a u drugoj fazi, nakon provedene javne nabave, do kraja godine trebao bi se izmjestiti i krov. Objekti su pregledani te su utvrđene mogućnosti i potrebite radnje za početak izmicanja kontejnera, a što bi uskoro trebalo započeti.

Veliko nezadovoljstvo građana i velike poteškoće izazvao je projekt Aglomeracije. Poznato je da ste održali nebrojeno puno sastanak s izvođačima radova. U kojoj se trenutno fazi sada nalazite?

-Tako je, radi se o projektu koji ima nemjerljivu dobrobit za zaštitu vodo-okoliša. Nakon tri godine polako se privodi kraju. Ljudi su usprkos svemu bili strpljivi i zahvaljujem im se na tome. Radi se o izgradnji sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda na području Grada Mursko Središće, i to naselja Mursko Središće, Peklenica i Hlapičina i rekonstrukciji sustava odvodnje na području naselja. Ugradili smo i centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.

Projektom aglomeracije bila je uključena i sanacija cesta na području Grada Mursko Središće. Sanirali ste skoro sve, no što je s onim dijelovima koji su ostali raskopani ili je ostao stari asfalt?

-Martinska ulica nije cijela bila uključena u projekt aglomeracije te je otprilike polovica te ulice ostala sa starim asfaltnim zastorom koji je u vrlo lošem stanju te nije bio u sklopu aglomeracije obnovljeni. Zbog toga smo početkom godine dogovorili s ŽUC-om da će se to učiniti do kraja ove godine te je već tada održan inicijalni sastanak na kojem je utvrđeno da je prije obnove ulice potrebno izmijeniti plinsku mrežu. Ustanovljeno je od strane Međimurskih voda da nekih dvadesetak domaćinstava nije spojeno na sustav kanalizacije koji je u tom djelu ulice stari postojeći te je potrebno ta domaćinstva također spojiti prije obnove ulice.

Za kada se planiraju ti radovi na spajanju domaćinstava na aglomeraciju?

-Prema riječima Međimurskih voda trebali bi započeti ovog mjeseca, a radovi na izmijeni plinske mreže i spajanja svih kućanstava u tom dijelu ulice na novu mrežu najkasnije početkom rujna, a u listopadu bi se zatim po cijeloj toj dužini postavio novi asfaltni sloj. Uz to, od 3. srpnja pa nadalje započela je i završna sanacija ulice od glavnog raskrižja na spoju s Ulicom Josipa Broza Tita preko Trga braće Radića i spojem s Ulicom Matije Gupca te do župne crkve. Frankopanska ulica je već trebala biti završena, međutim, zbog većeg obima radova na kišnom preljevu u Frankopanskoj ulici koji se ovih dana završava te zbog problema s dobavom materijala potrebnog za izradu asfalta, i ona je započeta 3. srpnja. Sve to bi trebalo biti završeno do sredine srpnja. Uz to, pokrećemo javnu nabavu za obnovu svih ostalih prometnica na području naselja Mursko Središće, a koje nisu bile obuhvaćene projektom aglomeracije te će se na njima također postaviti novi asfaltni sloj.

Što od projekata mora još zaživjeti na području Murskog Središća?

– Na Nacionalni program razvoja prijavili smo planinarski dom, stijenu za penjanje, boćalište i malonogometno igralište s umjetnom travom. Odobren nam je i projekt dogradnje vrtića, kao i projekt obnove Sokolske dvorane, nekadašnje stare sportske dvorane. Prijavili smo i energetsku obnovu nove sportske dvorane, a riječ je o projektu vrijednom 1,2 milijuna eura, a tu je i obnova pješačkih staza te domova. Radimo i nastavak šetnice prema Podturnu, što ukratko znači da je iza nas jedna vrlo aktivna godina. Prijavili smo Interregove, želimo napraviti novu tržnicu, završiti etno kuću i želimo opremiti naše vatrogasce preko Interregova.

Spomenuli ste kako nećete stati s projektima dok u gradu ne bude sve sređeno. Koji su planovi Grada Mursko Središće za buduće razdoblje?

-U narednom razdoblju krećemo s dogradnjom vrtića, obnovom Sokolske dvorane te čekamo rezultate Interregova koje smo prijavili, a tu je i aglomeracija Štrukovec. Ako se ostvari sve to što smo mi zamislili, u idućim godinama bit ćemo jedno veliko gradilište.

msparavec/sjever.hr 07.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.