Now Reading:
Dvije zagorske općine prednjače u Hrvatskoj: Mače i Lobor izdvojili najviše za podizanje kvalitete života
Full Article 5 minutes read

Dvije zagorske općine prednjače u Hrvatskoj: Mače i Lobor izdvojili najviše za podizanje kvalitete života

Općine Mače i Lobor iz Krapinsko-zagorske županije prve su među deset vodećih općina po izdvojenim sredstvima iz proračuna u 2021. unutar stavke Unapređenje stanovanja i zajednice, objavio je portal Načelnik.hr.

Proračunska stavka Usluge unapređenja stanovanja i zajednice odnosi se na projekte koje pridonose kvaliteti života, a u općinama je tu riječ o ulaganju u vrtić, igrališta, komunalne projekte, društvene domove, naknade za bebe…

Čak 41 općina izdvaja preko 50 posto sredstava za Unapređenje stanovanja i zajednice, a manji je broj onih kojima su izdvajanja manja od 10 posto. Naravno, velikim dijelom to ovisi o realizaciji pojedinih projekata u toj godini. Pretežito je riječ o projektima sufinanciranima EU novcem.

Općina Mače na prvom je mjestu

Općina Mače izdvojila je 72,03 posto proračuna u stavci Unapređenje stanovanja i zajednice, odnosno najviše u odnosu na ostale općine u 2021. godini.

-Ulaže se u infrastrukturu, za najmlađe, udruge i manifestacije, umirovljenike i socijalno ugrožene stanovnike, poljoprivredu… Asfaltiraju se nerazvrstane ceste i saniraju klizišta, uređuje park kroz prvu fazu te još niz projekata obnove komunalne infrastrukture kroz Fond solidarnosti – rekla je prilikom obilježavanja Dana Općine načelnica Mladenka Mikulec Šimunec.

Jedan od značajnih projekata za Općinu bilo je otvorenje prvog vrtića 2021. godine. Također se je prije dvije godine krenulo s obnovom Područne Škole Peršaves. Uređena je unutrašnjost zajedno s grijanjem i svim instalacijama, a nastavljeni su radovi na fasadnoj ovojnici te uređenje okoliša.
Za rođenje beba Općina daje naknadu od 265 eura plus nešto više od 60 eura protuvrijednosti za zlatni privjesak. Dodjeljuju se učeničke i studentske stipendije, ove godine to je sedam učeničkih i osam studentskih stipendija.

Uz sufinanciranje od 50 posto troška, Općina omogućava učenicima trećih i četvrtih razreda povoljnu 10-dnevnu školu plivanja i ljetovanja u Nerezinama na Malom Lošinju, a što je slučaj i ove godine. Ove godine izdvojeno je 39.000 eura za rad udruga.

I Općina Lobor u samom je vrhu

Još jedna zagorska općina, Lobor, među vodećima je bila u 2021. po izdvojenim sredstvima od 71,92 posto unutar stavke Unapređenje stanovanja i zajednice. A evo što je o glavnim projektima i mjerama koje poboljšavaju kvalitetu života u Općini za portal Načelnik.hr rekla načelnica Ljubica Jembrih.

-Unapređenje stanovanja cjelokupne zajednice općina Lobor počinje prvim koracima, stoga je prijavom na Mjeru 7.4.1 osigurano 7,4 milijuna kuna za izgradnju dječjeg vrtića koji je započeo s izgradnjom 2020. godine i završen 2021. godine te smo 2022. godine ispratili prvu generaciju naših vrtićaraca u školske klupe. Općina Lobor unapređujući stanovanje i zajednicu preko sredstava EU fondova, osigurala je i sredstva za izgradnju Dječjeg igrališta u Makušbrijegu, te našim najmlađim osigurala prekrasno mjesto za provoditi svoje slobodno vrijeme. Dječje igralište opremljeno je i spravama za djecu s teškoćama u razvoju. Općina se također prijavila i ostvarila sredstva na natječaju za izgradnju teniskog igrališta preko LAG-a Zeleni bregi i staze za rolanje i dječjeg igrališta u Vojnovcu Loborskom preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Trenutno smo u fazi izgradnje još jednog dječjeg igrališta pokraj POŠ Petrova Gora. Općina ulaže u Opskrbu pitkom vodom – kazala je Jembrih.

Istaknula je i da Općina Lobor proširuje javnu rasvjetu sukladno potrebama te financira održavanje javne rasvjete te da na svojem području ima četiri društvena doma u koja ulaže osobito u opremanje i uređenje, a značajni dio rashoda za uređenje i opremanje društvenih domova financira se sredstvima Ministarstva kulture, na čiji javni poziv se svake godine javljamo.

-Općina Lobor nakon primitaka određenog broja zahtjeva za promjenom prostornog plana upušta se u izmjene prostornog plana, te je do danas imala ukupno 6 izmjena, čime omogućavamo stanovništvu mogućnost gradnje stambenog ili poslovnog objekta i proširenje turističkog sadržaja – kaže načelnica.

Kako bi se unaprijedilo stanovanje i zajednica općina Lobor se sprema za provedbu projekta Sportsko rekreativnog centra u Loboru, razvija se kulturni turizam, Općina Lobor prvi je puta lani uvela podjelu božićnica za socijalno najugroženije umirovljenike, a po prvi put provela je i javni poziv za pomoć mladim obiteljima u vidu njihovog stambenog zbrinjavanja, te je sklopljeno ukupno pet ugovora. Uz to od samog rođenje prati se i financijski potpomaže mladima i djeci. Potpora za novorođene je 332 eura za prvo dijete, 465 eura za drugo te 664 eura za treće i svako sljedeće dijete.
Sufinanciraju se učenički domovi, dodjeljuju učeničke i studentske stipendije te se financijski  prate nadarena djeca i djeca s teškoćama u razvoju.

-Misija i vizija naše općine je omogućiti uvjete za ugodan i kvalitetan život u Općini Lobor svakom njezinom stanovniku kroz sve generacije– zaključila je načelnica.

sjever.hr;nacelnik.hr
07.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.