Now Reading:
NAJTRANSPARENTNIJE Županije sa sjevera Hrvatske opet dobile petice za proračunsku transparentnost!
Full Article 4 minutes read

NAJTRANSPARENTNIJE Županije sa sjevera Hrvatske opet dobile petice za proračunsku transparentnost!

Institut za javne financije predstavio je u srijedu 5. srpnja 2023. rezultate sveobuhvatnog istraživanja transparentnosti proračuna županija, gradova i općina, a županije sa sjevera Hrvatske opet su ocijenjene najvišom ocjenom – čistom peticom!

Krapinsko-zagorska županija

Krapinsko-zagorska županija i ove je godine dobila peticu za transparentnost i jedna je od rijetkih jedinica koja je u svim dosadašnjim ciklusima osvojila maksimalni broj bodova.

Predstavljanju rezultata istraživanja u Kući Europe u Zagrebu bila je nazočna zamjenica župana Jasna Petek, koja je istaknula kako proračunska transparentnost omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca.

-Krapinsko-zagorska županija odlikaš je od samih početaka. Bili smo transparentni i dok još to nije bila zakonska obveza jer nam je važno da odgovorno raspolažemo sredstvima u proračunu i da građani znaju na što se troši javni novac – istaknula je zamjenica Petek.

Koprivničko-križevačka županija

Koprivničko-križevačka županija također je među županijama koje su odlično ocijenjene za proračunsku transparentnost, iako se iz Županije time još uvijek nisu pohvalili na svojoj internetskoj stranici.

Međimurska županija

Međimurska županija i ove je godine za transparentnost dobila najvišu ocjenu. Na karti Međimurja koju je Institut za javne financije obojio „bojama proračunske transparentnost“ jedino malo zaostaje Općina Sveti Martin na Muri koja je ocijenjena četvorkom, a trojku, kao i ranijim analizama, vuče Općina Gornji Mihaljevec.
Novi rezultati odnose se na razdoblje od studenoga 2022. do travnja 2023. godine i njima je kontinuitet visoke transparentnosti Međimurske županije, odnosno visoke razine dostupnosti i jasnoće informacija ponuđenih građanima, nastavljen.

Pregledom proračuna, kakav nudi Županija, cilj je omogućiti svim građanima uvid u prihode i rashode kako bi dobili jasnu sliku o radu županijske uprave te mogli sudjelovati u planiranju proračuna. Prema rezultatima nadležnoga Instituta, u toj se namjeri u Međimurskoj županiji uspjelo.

Varaždinska županija

I Varaždinska županija dobila je novu „peticu“, devetu u nizu, odnosno maksimalan broj bodova za proračunsku transparentnost u istraživanju Instituta za javne financije provedeno od studenoga 2022. do travnja 2023. godine.

Riječ je o istraživanju koje Institut provodi od 2015. godine u svim općinama, gradovima i županijama, pri čemu je Varaždinska županija jedna od samo tri hrvatske županije koja je ocijenjena isključivo „peticama“.
Tim povodom je u srijedu u Kući Europe u Zagrebu, u sklopu predstavljanja rezultata najnovijeg istraživanja, županu Anđelku Stričaku uručeno priznanje za maksimalan broj osvojenih bodova Varaždinske županije u svim dosadašnjim ciklusima istraživanja Instituta. Na predstavljanju je prisustvovala pročelnica Upravnog odjela za proračun i javnu nabavu Klaudija Brezovec.

-Naši građani tj. porezni obveznici imaju pravo uvida u sve na što se troše proračunska sredstva. Osim objave proračunskih dokumenata tijekom godine imamo niz konferencija za medije na kojima najavljujemo javne pozive, potom rezultate tih javnih poziva te namjenu i iznose. Na taj način građani dobivaju potpuniju sliku o radu, nadležnostima i utrošku financijskih sredstava županije. Naravno ova nagrada je priznanje našim upravnim odjelima, prvenstveno odjelu za financije – rekao je župan Stričak.

Zagrebačka županija

Zagrebačka županija osmu je godinu zaredom dobitnica priznanja Instituta za javne financije za transparentnost županijskog proračuna.

-Budući da nakon devet ciklusa, najveći dio jedinica objavljuje svih pet ključnih dokumenata, što je i bio naš cilj, završavamo ovo istraživanje u ovom obliku i nadamo se da će se transparentnost proračuna i dalje poboljšavati i omogućavati građanima razumijevanje i odlučivanje o svojim proračunima – zaključila je Mihaela Bronić, voditeljica istraživanja.

Uz predstavnice Instituta za javne financije – Mihaelu Bronić, Katarinu Ott i Simonu Prijaković – na prezentaciji su sudjelovali državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Sanjin Rukavina te glavna državna rizničarka Danijela Stepić.

Priznanje Zagrebačke županije preuzela je Marina Čolig, pročelnica Upravnog odjela za financije Zagrebačke županije.

a.kučić/sjever.hr
05.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.