Now Reading:
Kosovski veleposlanik posjetio Grad Krapinu! „Krapina bi svoje dobre prakse mogla ponuditi našim općinama”
Full Article 3 minutes read

Kosovski veleposlanik posjetio Grad Krapinu! „Krapina bi svoje dobre prakse mogla ponuditi našim općinama”

U Gradskoj vijećnici Grada Krapine u posjet gradonačelniku Grada i saborskom zastupniku Zoranu Greguroviću stigao je veleposlanik Republike Kosovo Martin Berishaj u pratnji nezavisne saborske zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj.

Veleposlanik Berishaj nije krio zadovoljstvo posjetu Krapini, a istaknuo je kako Hrvatska i Kosovo imaju uspostavljene dobre političke i gospodarske odnose.

-Za Krapinu sam čuo još kao dijete kada smo u školi učili o neandertalcima. Naša ideja je da s Gradom Krapinom napravimo intenzivniju komunikaciju u školstvu, pošto ovdje postoji srednja škola za mehatroničare, a gospodarski smo na Kosovu orijentirani na tu sferu – rekao je Berishaj i dodao:

Grad Krapina bi mogla svoje dobre prakse ponuditi našim općinama, a dogovorit ćemo kako i na koji način možemo napraviti tu suradnju – u školstvu i industriji.

Berishaj je istaknuo i vrlo dobru komunikaciju koju su oduvijek imali Republika Kosovo i Republika Hrvatska, a nada se da će i ubuduće tako ostati.

-Više od 230 kosovskih studenata doktoriralo je ovdje u Hrvatskoj, u 80-im i 90-im godinama Sveučilište u Zagrebu otvorilo je širom svoja vrata za naše studente. Zahvalio bih i Vladi RH i Andreju Plenkoviću koji je radio na tome da bi se Albanci s Kosova osjećali kao kod svoje kuće – zaključio je Berishaj.

Gradonačelnik Gregurović također je zadovoljan posjetom veleposlanika, a drago mu je što je imao priliku predstaviti Grad koji ove godine slavi svoj 830. rođendan.

-Predstavio sam i potencijale našeg Grada što se tiče gospodarstva, obrazovanja i drugih segmenata života. Isto tako, veleposlanik me upoznao sa situacijom u Republici Kosovo te mogućnostima daljnje suradnje. Na inicijativu kolegice Lekaj Prljaskaj pronaći će se mogućnost o zajedničkoj suradnji između Grada Krapine i jednog od gradova u Republici Kosovo što sam sa zadovoljstvom prihvatio. Imamo određena iskustva, pogotovo što se tiče ulaska u EU i Fondova koja ćemo prenijeti kolegama iz Kosova. To je jedna mlada demokracija pred kojom je dobra budućnost – poručio je Gregurović.

Saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj istaknula je da je njena ideja spajati lokalne jedinice između Hrvatske i Kosova iz razloga što dolazi iz Kosova, a živi u Hrvatskoj.

-Albanci se u Hrvatskoj osjećaju kao u svom domu, a isto tako i u Krapini i Zagorju. Znam da su radišni i marljivi ljudi koji su se integrirali u društvu i koji svojim poslom dokazuju da su lojalni građani – kazala je saborska zastupnica.

Saborska zastupnica zahvalila se na dočeku i na pružanju mogućnosti za suradnju između lokalnih jedinica.

-Cilj je da se nastavi suradnja između Republike Kosovo i Hrvatske te da se nastavi kontinuitet suradnje između ovih dviju nezavisnih i suverenih država – zaključila je Lekaj Prljaskaj.

mdjak/sjever.hr
05.07.2023

Input your search keywords and press Enter.